Доступність посилання

ТОП новини

«Матеріалів багато, голосу мало»: суд у справі про держзраду Януковича перенесли


Суд у справі про держзраду Януковича перенесли на 16 червня (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Суд у справі про держзраду Януковича перенесли на 16 червня

Оболонський районний суд Києва оголосив перерву в підготовчому засіданні у справі державної зради Віктора Януковича до 16 червня. За 9 годин слухання колишній президент-утікач так і не вийшов за зв’язок. Адвокати Януковича заявляють, що той згоден взяти участь у процесі, проте на своїх умовах. Захист екс-президента присвятив засідання розгляду клопотань щодо зібраних Генеральною прокуратурою доказів. Обвинувачення заявляє, що адвокати цілеспрямовано затягують процес.

Адвокати Віктора Януковича ретельно готувалися до судового засідання, і ще напередодні анонсували 230 клопотань щодо доказової бази Генеральної прокуратури. Захист екс-президента стратегії не змінив: наполягають на тому, що підозру Януковичу вручено не було, і що підстав для заочного розгляду справи про державну зраду немає.

Ще один аргумент, який адвокати час від часу повторювали, – що не листи Януковича до російського президента Володимира Путіна і Ради Федерації Росії з закликом ввести війська в Україну призвели до подальших подій. А отже, за версією захисту, підстав для звинувачень у державній зраді немає. ГПУ ж наполягає, що саме ті звернення, написані Януковичем у 2014 році першим особам Російської Федерації, дали Кремлю формальне виправдання для агресивних дій.


Звернення до Росії і безпека Януковича

На початку засідання адвокати оприлюднили нову заяву Януковича про те, що він готовий давати свідчення, проте на своїх умовах: Україна має звернутись до МЗС Росії щодо міжнародної правової допомоги.

«Незважаючи на те, що вказане кримінальне провадження я розцінюю виключно як спосіб мого політичного переслідування і зведення особистих рахунків, я готовий і хочу брати участь у його розгляді в суді. Європейська конвенція про взаємну правову допомогу у кримінальних справах зобов’язує держав-учасниць надавати одна-одній найширшу взаємну допомогу», – йдеться у тексті заяви Януковича.

За версією адвокатів колишнього президента-утікача, Янукович «вимушено перебуває» на території Росії. І перш ніж вимагати його повернення до Києва, ГПУ має розслідувати замах на нього, про який Віктор Янукович заявляв перед втечею до Ростова-на-Дону.

Сторона обвинувачення не згодна: текст підозри надсилали на всі відомі адреси Януковича, у тому числі на території Росії. А що ж стосується побоювань екс-президента за своє життя – ГПУ висловлювала готовність подбати про його захист на час розгляду справи, сказав прокурор Руслан Кравченко. Хоча адвокати і не надали доказів, що такі загрози дійсно є, додав він.

Тиск на суд і затягування адвокатами справи?

Сторона захисту також звинувачує генерального прокурора Юрія Луценка у тиску на суд своїми Фейсбук-постами та політизації процесу. Очільник ГПУ повинен особисто брати участь у процесі, вважає адвокат Януковича Віталій Сердюк. Як приклад сторона захисту навела виступ Луценка у Верховній Раді, коли він назвав своїм головним досягненням саме передачу до суду справи екс-президента. А також його коментар щодо рішень суду у справі про затриманих колишніх податківців, коли генпрокурор натякнув про «пожежний стан на Печерську».

Колегія суддів Оболонського суду, який і розглядає справу, запевнила: закон – понад усе, і посадовці на Феміду не можуть тиснути. Тож погодились відправити на розгляд Вищої ради правосуддя висловлювання генпрокурора Юрія Луценка, голови МВС Арсена Авакова та інших посадовців стосовно суддів.

Адвокати екс-президента Віктора Януковича також планують клопотати про те, що слід викликати на допит чинного президента Петра Порошенка, секретаря РНБО Олександра Турчинова та екс-прем’єра Арсенія Яценюка.

«Ми плануємо заявити клопотання про допит усієї верхівки влади цієї країни, яка брала участь у подіях лютого 2014 року», – сказав адвокат Сердюк.

Проте Аваков, Турчинов та Яценюк уже були допитані на етапі досудового слідства, сказав представник державного обвинувачення Руслан Кравченко.

«Обвинувачення не планує викликати президента, тому що необхідності немає», – сказав прокурор.

Янукович відмовився від суду присяжних

Упродовж всього засідання суд намагався з’ясувати позицію захисту щодо подальшого розгляду справи по суті судом присяжних.

«Захист наполягає, щоб розгляд відбувався у складі колегії із трьох професійних суддів», – сказав зрештою адвокат Януковича Віталій Сердюк.

Він зазначив, що майже 70% присяжних, які вказані в списку на сайті Київської міської ради, є колишніми співробітниками правоохоронних органів.

Після 9 годин розгляду справи та кількох прохань адвокатів про перерви Оболонський суд, зрештою, погодився перенести розгляд на 16 червня. На цьому наполягав адвокат Сердюк.

«Я просив би перенести. Є необхідність і прокурору, і захисту відпочити. Я наполягаю на перерву. Матеріалів багато, голосу вже мало», – зазначив він.

Прокурори, натомість, наполягали на продовженні судового засідання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG