Доступність посилання

ТОП новини

Анна, королева Франції, з Києва, а не з Москви, тоді Москви навіть не існувало – Шимків про слова Путіна


Президент Росії Володимир Путін під час візиту до Франції. Версаль, 29 травня 2017 року
Президент Росії Володимир Путін під час візиту до Франції. Версаль, 29 травня 2017 року

Президент Росії Володимир Путін заявив, що дружина Генріха Першого Анна Ярославна – дочка Ярослава Мудрого – була «русской». Про це російський керівник сказав під час свого візиту до Парижа. Президент України Петро Порошенко назвав це спробою викрасти Анну Ярославну до російської історії на очах усієї Європи. Українські історики назвали це елементом інформаційної війни, пропагандою.

Президент Росії Володимир Путін назвав королеву Франції Анну, дочку князя Київського Ярослава Мудрого, «русской». Він сказав про це після зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Версалі під Парижем, де Путін і Макрон відкрили виставку до 300-річчя візиту російського царя Петра І до Франції.

«Але не з поїздки царя Петра до Франції почалася історія російсько-французьких відносин, вона має набагато глибше коріння. Освічена французька публіка знає про «русскую» (цитується за текстом прес-служби Кремля – ред.) Анну, королеву Франції. Молодша дочка нашого великого князя Ярослава Мудрого була дружиною Генріха I і надала вагомий внесок у розвиток Франції, будучи однією із засновниць як мінімум двох європейських династій – Бурбонів і Валуа, – одна з яких досі править в Іспанії», – сказав Путін.

Українські посадовці, дипломати, історики і просто користувачі соціальних мереж відреагували на цю заяву.

Намагання Путіна та російської пропаганди привласнити собі історичні постаті, які не мали нічого спільного з Росією, пов’язане з тим, що це властивість багатьох імперій
Володимир В’ятрович

«Намагання Путіна та російської пропаганди привласнити собі історичні постаті, які не мали нічого спільного з Росією, пов’язане з тим, що це властивість багатьох імперій. Російська імперія будувалася, починаючи з привласнення не власного історичного минулого – історії Русі. Вся ідентичність Російської імперії гуртувалася на тому, що вона нібито правонаступниця історії Русі», – зазначає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Заступник глави Адміністрації президента України Дмитро Шимків заявив, що президент Росії Володимир Путін намагався ввести в оману, назвавши Анну Ярославну «русской». Про це він написав на сторінці у Facebook.

Анна Київська, королева Франції, з Києва, не з Москви (на той час Москва навіть не існувала)
Дмитро Шимків

«Мої дорогі французькі друзі, президент Росії Путін намагався ввести вас в оману сьогодні – Анна Київська, королева Франції, з Києва, не з Москви (на той час Москва навіть не існувала)», – наголосив він.

Шимків також додав, що саме українська громада у Франції шанує пам’ять Анни в Санлісі, де вона заснувала монастир.

«До речі, знамените Реймське Євангеліє, яке використовувалося під час коронацій французьких королів, спочатку було власною книгою Анни з відомої бібліотеки Ярослава Мудрого, її батька – великого князя Київського», – зазначив він.

​Боротьба із Росією ведеться в інформаційній, гуманітарній, економічній сферах. Таку думку з цього приводу висловив в ефірі Радіо Свобода історик Олександр Доній.

Зараз боротьба національних ідей – російської і української – стосується і історії зокрема
Олександр Доній

«Треба чітко усвідомити, що Росія творить міфологему цілеспрямовано, століттями, щоб продовжити свій екстенсивний розвиток. Росія постійно розвивалася за рахунок приєднання територій у подальшому або винищення там місцевого населення, або переселення або змішування його, або його асиміляції. Тому зараз боротьба національних ідей – російської і української – стосується і історії зокрема», – зазначає Олександр Доній.

​Разом з тим деякі ЗМІ та сайти процитували експертів, які вважають висловлення Путіна цілком правильним. Так, наприклад, «Информационное агентство «Новороссия» назвало реакцію українських видань на заяву Путіна «хвилею обурення», тому що висловлення російського лідера «суперечить сучасній історичній «науці» України, де всіх руських князів записали в «українці».

У публікації на цю тему написано: «Реакцію українських ЗМІ прокоментував луганський публіцист, учасник експертної ініціативи «Південь Росії» Тихон Гончаров. «Володимир Володимирович висловив загальновідому істину. Вся світова історична наука визнає, що Київ був одним з основних давньоруських міст, «матір’ю міст руських», як написано в «Повісті временних літ». Зрозуміло, що українська історіографія, м’яко кажучи, своєрідна. У ній «брехня на брехні і брехнею поганяє». Але вся ця брехня знищується однією простою зброєю – правдою. Дивіться – одна потрібна репліка президента Росії, а вже скільки галасу в українських ЗМІ», – сказав Гончаров».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Були не «київські князі», а «українські» – Доній

Путін цинічно, як і Крим, «віджимає» Анну Київську на баланс Росії (огляд соцмереж)

Путін у Парижі назвав королеву Франції Анну Ярославну «русской»​

Києво-Печерська лавра. Кому служать лаврські музейники?

Київські князі розмовляли українською. Музейники це замовчують​

Росія використовує постать князя Володимира у своїх інтересах​

Русифікований князь і парад-пародія. Третя модифікація Російської імперії добігає кінця​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG