Доступність посилання

ТОП новини

Путін у Парижі назвав королеву Франції Анну Ярославну «русской»


Емманюель Макрон (п) і Володимир Путін у Версалі під Парижем, Франція, 29 травня 2017 року
Емманюель Макрон (п) і Володимир Путін у Версалі під Парижем, Франція, 29 травня 2017 року

Президент Росії Володимир Путін назвав королеву Франції Анну, дочку князя Київського Ярослава Мудрого, «русской». Він сказав про це після зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Версалі під Парижем, де Путін і Макрон відкрили виставку до 300-річчя візиту російського царя Петра І до Франції.

«Але не з поїздки царя Петра до Франції почалася історія російсько-французьких відносин, вона має набагато глибше коріння. Освічена французька публіка знає про «русскую» (цитується за текстом прес-служби Кремля – ред.) Анну, королеву Франції; молодша дочка нашого великого князя Ярослава Мудрого була дружиною Генріха I і внесла істотний внесок в розвиток Франції, будучи однією із засновниць як мінімум двох європейських династій – Бурбонів і Валуа, – одна з яких досі править в Іспанії», – сказав Путін.

1051 року Анна Ярославна, відома у світі як Анна Київська, дочка Київського князя Ярослава Мудрого та шведської принцеси Інгігерди, вийшла заміж за Генріха I, короля Франції, і стала королевою.

Це сталося майже за сто років до заснування селища Москви близько 1147 року, коли Москва вперше згадана в письмових джерелах. Лише через кілька століть по тому це місто об’єднало навколо себе землі, які ще пізніше склали державу, що взяла собі назву занепалої доти Київської Русі – «Русское» царство чи потім у візантійському звучанні «Россія», «Россійська імперія».

Перейняття назви давньоукраїнської держави є для сучасної Росії приводом для спекуляцій із заявами про ведення своєї історії від давньої Київської держави і тверджень про «російський» (рос. «русский») характер Київської Русі і її діячів.

НА ДОТИЧНУ ТЕМУ:

Політична карикатура про це

Росія використовує постать князя Володимира у своїх інтересах​

Київські князі розмовляли українською. Музейники це замовчують​

Києво-Печерська лавра. Кому служать лаврські музейники?

Русифікований князь і парад-пародія. Третя модифікація Російської імперії добігає кінця​

XS
SM
MD
LG