Доступність посилання

ТОП новини

В Україні стартує найбільша антикорупційна ініціатива ЄС


Єврокомісар Йоганнес Ган
Єврокомісар Йоганнес Ган

Корупція залишається «ключовим фактором, що перешкоджає економічному та політичному поступу України», наголосив комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган на зустрічі з представниками української влади та громадськості з нагоди запуску «Антикорупційної ініціативи ЄС». Посадовець зазначив, що цей проект наразі найбільша у Європі програма у сфері боротьби з корупцією. Європейська спільнота попередньо висловлювала готовність виділити на неї близько 60 мільйонів євро, але очікує від України якнайшвидшого виконання щонайменше трьох умов.

Під час свого виступу у Кабінеті міністрів України єврокомісар Йоганнес Ган заявив, що українська влада запевнила його у намірі внести зміни до законодавства щодо електронних декларацій активістів. Ухвалені Верховною Радою і підписані президентом Петром Порошенком 27 березня поправки, що зобов’язують подавати електронні декларації громадських діячів, в ЄС неодноразово критикували.

«Нещодавні поправки до закону щодо електронних декларацій, які розповсюджуються на членів антикорупційних громадських організацій та членів громадських рад, – помилка. Добре, що президент хоче це виправити. Добре, що такої ж думки й інші в цій країні. Ми готові їх підтримати», – сказав Ган, але не уточнював, про які саме правки йдеться.

«Гарна та конструктивна зустріч із президентом Порошенком з європейсько-українських питань: процес реформ та антикорупційні заходи повинні тривати!»

Йоганнес Ган назвав Національне антикорупційне бюро України «історією успіху», утім, додав, що в ЄС є питання щодо його незалежності та ефективності.

Ми занепокоєні, що призначення трьох аудиторів НАБУ є політично заангажованим
Йоганнес Ган

«Наразі ми занепокоєні, що призначення трьох аудиторів НАБУ є політично заангажованим. Ми обговорювали це і минулого разу, коли я був тут. Ми говорили про це щонайменше кілька місяців. Тому це питання має бути вирішене», – сказав єврокомісар і наголосив, що аудитори повинні бути призначені якнайшвидше відповідно до чинного законодавства за прозорою процедурою.

Крім того, в ЄС чекають від української держави прискорення зі створенням антикорупційних судів, бо, за словами Гана, розгляд антикорупційних справ у судах донедавна відбувався повільно. Єврокомісар переконаний, що наявність цих структур допоможе Євросоюзу упевнитися, що боротьба з корупцією в Україні відбувається на всіх рівнях.

Йоганнес Ган також додав, що він та його колеги будуть сприяти посиленню участі громадськості та медіа в антикорупційних ініціативах, зокрема, в регіонах. Як повідомляє прес-служба представництва ЄС в Україні, єврокомісар також планує відвідати Маріуполь і Дніпро.

  • Зображення 16x9

    Ярослава Куцай

    Народилася в Києві. Закінчила бакалаврат Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, магістратуру Школи журналістики НаУКМА та Університет Ісландії за спеціальністю «Довкілля та природні ресурси». Публікувалася у низці українських суспільно-політичних тижневиків та інтернет-видань. Була репортером програми «Час» на 5 каналі, прес-секретарем Національного екологічного центру України. Автор статей для українського National Geographic. З 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку, дописуючи в англомовні ісландські журнали та співпрацюючи як позаштатний кореспондент з українськими медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG