Доступність посилання

ТОП новини

Елітні автомобілі: СБУ проти журналістів-розслідувачів?


Київ – Служба безпеки України попереджає журналістів програми Радіо Свобода «Схеми», що вони, оприлюднюючи дані про співробітників відомства, порушують законодавство. Також у СБУ заперечують, що вимагали зняти з ефіру випуск «Схем», що розповідав про дорогі автомобілі співробітників економічного управління СБУ, і погрожували журналістам. Натомість журналісти, як і медіа-юристи, наголошують: журналісти «Схем» діяли в межах закону.

Низка працівників Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ користуються дорогими автомобілями класу люкс, вартість яких може бути неспівмірною зі заробітною платою державних службовців. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Деякі із зафіксованих автомобілів офіційно належать не працівникам СБУ, а їхнім батькам, які мають невеликі офіційні доходи, йдеться в сюжеті. Частину власників автівок вдалося ідентифікувати з відкритих джерел. Так, автівкою Toyota Land Cruiser, орієнтовна вартість якої становить приблизно 60 тисяч доларів, що регулярно паркується біля входу до економічного управління спецслужби, користується Дмитро Бузницький, про якого у інтернеті мовиться як про заступника начальника економічного управління СБУ. При цьому авто офіційно зареєстроване на його матір, яка працює диспетчером у підприємстві «Укрводшлях».

Утім, СБУ намагалося чинити тиск на редакцію програми «Схеми» в останні години перед ефіром, щоб програма про елітний автопарк СБУ частково або повністю не побачила світ, стверджує автор та ведуча програми «Схеми» Наталія Седлецька.

Ще за тиждень до ефіру ми відправили до СБУ наше прохання про коментар
Наталія Седлецька

«Ще за тиждень до ефіру ми відправили до СБУ наше прохання про коментар – як ми завжди це робимо. І повідомили їм, що саме ми зняли, яких саме співробітників та автівки. Відповіді не було протягом всього часу підготовки до ефіру. І вже після того, як ми відправили наш вже змонтований сюжет до нашого партнерського телеканалу, ми отримали лист-відповідь від СБУ. Він виглядав такою собі погрозою-попередженням про те, що в разі, якщо наш сюжет вийде в ефір, це стане порушенням цілої низки статей українського законодавства, в тому числі Кримінального кодексу», – розповіла Седлецька.

Наталія Седлецька згадує, що в цьому листі СБУ говорить про «секретний статус» своїх працівників, однак не наводить список тих осіб та елітних автівок, згаданих у сюжеті, які мають «статус секретності». Це примусило Наталію Седлецьку сприйняти цю відповідь як намагання СБУ перешкодити поширенню інформації про спосіб життя співробітників відомства, який не відповідає їхнім доходам.

З огляду на це, і порадившись з юристами – редакція «Схем» не відмовилася від виходу в ефір цього випуску програми.

Зі свого боку речниця СБУ Олена Гітлянська після виходу програми заявила, що юристи Служби безпеки України проаналізують порушення, які могли допустити журналісти програми «Схеми» у розслідуванні про автопарк співробітників служби. Про це Гітлянська повідомила виданню «Українська правда» .

Попередньо я бачила, що вони оприлюднили персональні дані оперативних співробітників. Думаю, що будемо розбиратись
Олена Гітлянська

«Попередньо я бачила, що вони оприлюднили персональні дані оперативних співробітників. Думаю, що будемо розбиратись, будемо дивитись. Я зараз не готова сказати конкретно, наші фахівці мають здійснити дослідження», – сказала вона у коментарі виданню і уточнила, що цим питанням займатимуться юристи служби.

Вона також зазначила, що підрозділ, який знімали журналісти, займається захистом критичної інфраструктури країни. За її словами, йдеться про оприлюднення прізвищ, посад й облич співробітників служби.

СБУ повільно очищує свої лави від корупціонерів через війну – речниця

Утім, у коментарі Радіо Свобода Олена Гітлянська уточнила, що наразі СБУ не вдаватиметься до якихось заходів реагування на це журналістське розслідування, зокрема представники служби не даватимуть окремого брифінгу щодо цього.

За словами Гітлянської, у своїх коментарях журналісти «Схем» «перекрутили зміст відповіді СБУ». У ній не було вимог про зняття програми з ефіру, була лише рекомендація не оприлюднювати облич та особистих даних працівників СБУ, частина з яких «виконує завдання в зоні АТО».

Листи-попередження цього відомства незадовго до виходу програми про спосіб життя його працівників надходять не вперше. Так, попереднє розслідування про автопарк СБУ теж намагалися зняти з ефіру, а під час його підготовки проти знімальної групи працівники Служби безпеки України навіть застосували силу.

Водночас речниця СБУ визнала, що відомство потребує очищення лав від корупціонерів, які живуть не по своїх легальних доходах. Однак додала, що цей процес триває дуже повільно через фактичну війну на сході держави.

В умовах ведення неоголошеної війни ми не можемо це робити швидко й одномоментно. Але ми очищуємо наші лави. Лише за останній рік відомство ініціювало понад 70 кримінальних справ проти співробітників СБУ
Олена Гітлянська

«На жаль, в умовах ведення неоголошеної війни ми не можемо це робити швидко й одномоментно. Але ми продовжуємо цю роботу, очищуємо наші лави. Лише за останній рік відомство ініціювало понад 70 кримінальних справ проти співробітників СБУ за матеріалами управління внутрішньої безпеки. Ми також запропонували концепцію реформування служби, яка передбачає відмову від невластивих СБУ функцій, зокрема і тих, які має згаданий підрозділ. Концепція майже голова і перебуває на розгляді керівництва держави», – запевнила Олена Гітлянська.

У листі СБУ до журналістів-розслідувачів згадуються також норми Кримінально-процесуального кодексу, які регламентують стеження за особою, а також законодавство, яке передбачає охорону інформації про діяльність СБУ.

Тим часом голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія зауважив, що редакція «Схем» має право сама вирішувати, «враховувати рекомендації СБУ чи не враховувати». Аласанія додав, що до телеканалу аналогічних рекомендацій чи попереджень від спецслужб не надходило.

Між тим, медіа-юрист та адвокат Людмила Панкратова наголошує, що в сюжеті наводяться факти не про роботу Служби безпеки України, а лише про їхній спосіб життя, причому зібрані у передбачений законом спосіб.

Журналісти робили зйомку у публічному місці, відповідно, обмеження, які намагається СБУ застосувати, не можуть діяти
Людмила Панкратова

«Те, на що посилається СБУ – справді має місце. Так, вони згадують статтю 28 закону «Про СБУ», яка говорить: держава має захищати працівників цього відомства. Але журналісти не мають до цього відношення. Також стаття 17 закону «Про боротьбу з тероризмом» говорить про те, що не можуть бути поширені персональні дані осіб, які працюють в АТО. Але це не стосується журналістів, бо вони керуються своїм законодавством, зокрема статтею 25 закону «Про інформацію», яка дає їм право використовувати технічні засоби запису в публічних місцях. Журналісти робили зйомку у публічному місці, відповідно, обмеження, які намагається СБУ застосувати, не можуть діяти».

Більше того, нагадує медіа-юрист, журналісти зробили все можливе, щоб попередити про те, що вони провели такі зйомки. І якби СБУ дійсно хотіло захистити своїх працівників, воно би відповіло журналістам раніше і запропонувало закрити обличчя працівників, щоб захистити їхні персональні дані.

І Людмила Панкратова, й інші експерти констатують, що журналісти не вперше готують сюжети про розкішний спосіб життя працівників українських спецслужб, однак ніяких пояснень цих фактів від відомства досі не отримали. Відтак питання про походження коштів на дорогі автівки працівників спецслужби є правомірним, вважають експерти.

Елітний автопарк працівників СБУ, яких утримують українські платники податків, викликав бурхливу реакцію в українських соцмережах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG