Доступність посилання

ТОП новини

Крига скресла: парламент вніс у порядок денний законопроекти про медреформу


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Верховна Рада внесла у порядок денний два із чотирьох законопроектів, необхідних для реформи охорони здоров’я. Депутати голосуватимуть за законопроекти після розгляду їх у комітетах. Більшість фракцій висловлюють підтримку змінам у фінансуванні медичних закладів та способу оплати їхніх послуг. Проте одностайної підтримки немає. Щоби закликати депутатів підтримати реформаторські законопроекти у галузі охорони здоров’я, активісти лягли під Верховною Радою у вигляді символічних «трупів», накритих білими простирадлами.

​Щогодини від різних захворювань в Україні помирають 67 людей – це наслідок того, що як такої системи охорони здоров’я в Україні нема, переконані учасники акції «Година смерті». На практиці громадяни продовжують вимагати безкоштовної медицини, якої не існує, а лікарі формально погоджуються на низькі зарплати, а самі беруть «подяки» за виконану роботу. І ситуацію слід вирішувати на законодавчому рівні, говорили учасники мітингу.

У містах України вимагають реформувати сферу охорони здоров'я (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Вони закликали парламент проголосувати, зрештою, за чотири основоположні для реформи законопроекти (№ 6327, № 6328, № 6329, № 6347). Після чого для комплексної реалізації реформи потрібно буде рік-два, сказала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Уляна Супрун під час акціїї «Година смерті»
Уляна Супрун під час акціїї «Година смерті»

«Бачите, тут перед нами ті, які, можливо би, жили, якби ми мали нову систему охорони здоров’я, якби ми могли рятувати життя тих, кого можемо лікувати, якби були фінанси. Якби система була так збудована, щоб, незалежно від соціального статусу і місця проживання, люди отримували допомогу», – сказала Супрун, вказуючи на активістів під білими простирадлами.

Парубій: можливо, зможемо розглянути вже на цьому тижні

Наразі Верховна Рада лише внесла в порядок денний два з чотирьох ключових законопроектів, які покликані реформувати систему охорони здоров’я та змінити систему її фінансування.

Законопроект № 6329 (альтернативний – № 6329-1) має відкоригувати держбюджет на 2017 рік у галузі фінансування охорони здоров’я. А основний документ № 6327 (альтернативний – № 6327-1) передбачає, які медичні послуги на 100% оплачуватиме держава, а за які доплачуватиме пацієнт.

Акція «Година смерті» біля Верховної Ради. Київ, 6 червня 2017 року
Акція «Година смерті» біля Верховної Ради. Київ, 6 червня 2017 року

Зокрема, із держбюджету оплачуватиметься первинна та екстрена допомога (близько 80% від усіх звернень громадян), а також паліативна допомога (знеболення для смертельно хворих). За решту ж сплачуватимуть пацієнти, проте діючі зараз пільгові програми ніхто не скасовуватиме, а в окремих випадках діятимуть субсидії. Державні фінансові гарантії запроваджуватимуться поступово, на первинному рівні вже з січня 2018 року, на інших рівнях – до 2020 року.

Ці два законопроекти були допрацьовані на Національній раді реформ, в якій взяли участь президент України Петро Порошенко, в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та голова профільного комітету Ольга Богомолець. Після внесення до порядку денного їх має розглянути низка депутатських комітетів. Тільки після цього вони будуть внесені на голосування у парламент.

«Можливо, ми навіть зможемо їх розглянути у першому читанні вже на цьому тижні», – сказав спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Позиції фракцій

Депутат від Радикальної партії, заступниця Ольги Богомолець по комітету Оксана Корчинська в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що голосів за медичну реформу має вистачити.

«Я розмовляла минулого тижня з депутатами владної коаліції, більшість готові підтримати, зокрема, «Народний фронт». Є сторона-опонент – це частина комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, котру ніколи нічого не влаштовує. Звичайно, «Опозиційний блок» ніколи не погодиться, тому що у них позиція: чим гірше – тим краще. Я ще досі не розумію позицію фракції Радикальної партії. Знаю, що підтримує «Самопоміч», – сказала вона.

Акція «Година смерті» біля Верховної Ради. Київ, 6 червня 2017 року
Акція «Година смерті» біля Верховної Ради. Київ, 6 червня 2017 року

Лікар за фахом, а зараз член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Костянтин Яриніч також переконаний, що парламент, зрештою, ухвалить необхідні для реформи документи.

«У нас ще є трохи часу, і я впевнений, що завтра на комітеті з питань охорони здоров’я ми теж будемо розглядати ці законопроекти. Якщо у когось є запитання – ми на них відповімо», – сказав Яриніч, який у парламенті представляє «Блок Петра Порошенка».

Проте голова комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець уточнила Радіо Свобода, що профільним визначено саме бюджетний комітет, адже законопроекти № 6327 і № 6329 стосуються, у першу чергу, розподілу бюджетних грошей.

Певні висновки про підтримку законопроектів можна робити по тому, як депутати голосували за включення до порядку денного. Скажімо, «Блок Петра Порошенка» дав 119 голосів за, «Народний фронт» – 70, «Самопоміч» – 21, група «Воля народу» – 13. Жодного голосу на підтримку медреформи не дали депутати «Опозиційного блоку» та партії «Батьківщина».

Акція «Година смерті» біля Верховної Ради. Київ, 6 червня 2017 року
Акція «Година смерті» біля Верховної Ради. Київ, 6 червня 2017 року

Ігор Шурма, депутат від «Опозиційного блоку», пояснює це тим, що запропонована реформа охорони здоров’я, на його думку, має на меті зробити послуги платними і приватизувати лікарні.

«Не можна нахрапом, внісши законопроекти о пів на першу дня, через день їх розглядати без докладного ознайомлення зі змістом. Адже станом на 12.00 ще навіть не було зареєстровано тексту законопроектів, які депутати вже проголосували», – сказав Шурма.

#вимагаю_медреформу

На підтримку реформи охорони здоров’я користувачі Фейсбуку розгорнули масштабний флешмоб. Під хештегом #вимагаю_медреформу українці діляться своїми історіями про сумний досвід лікування в українських лікарнях, а дехто, навпаки, висловлює підтримку українським медикам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG