Доступність посилання

ТОП новини

Без води. Прифронтова Авдіївка залишилась без централізованого водопостачання


Прифронтова Авдіївка досі залишається без води. Через безперервні обстріли знеструмлена Донецька фільтрувальна станція, що подає воду в місто. Крім цього, пошкоджено водопровід. Людям допомагають чисельні гуманітарні організації.

Нове лихо в Авдіївці. Крім постійних обстрілів, тепер місто зневоднене. Через бойові дії знеструмлена Донецька фільтрувальна станція. Вже тиждень 20-тисячне місто живе без води, а підвозять її вкрай рідко.

Ніякої води немає. Ні технічної, ні питної

«Ніякої води немає. Ні технічної, ні питної. Місто не розвозить. Раніше якось розвозили, хоча б технічної набирала, а тепер – ні», – скаржиться пенсіонерка Валентина.

​В центрі міста міжнародні благодійні організації роздають питну воду. По 12 літрів на людину. Але вистачить їх ненадовго.

«Мені треба суп зварити чи борщ, три літри треба? Треба. Компот зварити, три літри треба? Треба. Це я не рахував те, що помити. Розумієте?» – розповідає Володимир.

​У місті є кілька джерел, але воду звідти пити не можна. Її беруть тільки для господарських потреб, і лише ті, хто живе поруч. Обіцяних автоцистерн від держслужби з надзвичайних ситуацій люди не зустрічали ні разу.

Пожежних, що розвозять воду ми ще не бачили

«У колодязі в старій частині Авдіївки можна брати, але йти далеко. У місті є свердловина, але там вода не питна. Технічна. А пожежників, що розвозять воду, ми ще не бачили», – каже житель міста Сергій.

​Сьогодні 12 тонн води в місто доставили представники Червоного Хреста і майже тисячу 6-літрових пляшок привезли волонтери організації «АДРА-Україна». Кажуть, що з водою допомагають соціально важливим об'єктам вже майже півроку.

Роздавали місцевим жителям. Міг отримати кожен. На руки видавали по 12 літрів
Роман Плешкун

«Ми розвозимо два рази на тиждень. В понеділок ми розвозимо 5 кубометрів по бочках. Наприклад, така стоїть у військово-цивільній адміністрації. І у п’ятницю розвозимо 7 кубометрів. Сьогодні, у зв’язку з такою ситуацією, вирішили привезти ще воду додатково. У пляшках. Роздавали місцевим жителям. Міг отримати кожен. На руки видавали по 12 літрів», – розповідає представник організації Роман Плешкун.

Міська влада обіцяє відновити подачу води найближчим часом. Чиновники пояснюють, що ремонтні роботи довго узгоджували в Спільному центрі з контролю та координації припинення вогню. Але якщо оголошений режим тиші буде дотримуватися, то до завтрашнього дня Авдіївка буде з водою.

Я думаю, що на ранок вода прийде в Авдіївку. Якщо сьогодні все зроблять
Павло Малихін

«Роботи з відновлення вже розпочались. Сьогодні до 17:00 введений режим тиші. Якщо все нормально, то до 16-ї працюють, якщо все зроблять, то потім іде робота працівників ДФС і вони там запускають. Я думаю, що на ранок вода прийде в Авдіївку. Якщо сьогодні все зроблять. Якщо люди все не зроблять, значить завтра буде знову вводитися режим тиші для того, щоб бригади вийшли, працювали», – каже керівник міської військово-цивільної адміністрації Павло Малихін.

Зараз в місті є стратегічний запас у 50 кубометрів води. Її використовуватимуть у крайньому випадку. Поки ж у магазинах питна вода продається без будь-яких обмежень і додаткових націнок.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG