Доступність посилання

ТОП новини

Розмови про продаж землі активізували рейдерські напади на фермерів – Крутько


В Україні збільшується кількість рейдерських захоплень сільськогосподарських підприємств, заявляють аграрії. Вони пов’язують ситуацію із заявами влади щодо відкриття ринку землі. Утім, експерти зазначають, що вільний ринок землі, навпаки, може посприяти захисту прав власності приватних сільгоспвиробників, а істерію навколо цього питання нагнітають політики заради власних рейтингів.

Десять чоловіків в квітні здійснили напад та спалили бухгалтерію фермерського господарства «Матвєєв» у Знам’янці, Кіровоградської області. Через три тижні після нападу нотаріус почав реєстрацію угод про розірвання договорів оренди землі, начебто від імені голови підприємства. На сьогодні є висновки експертизи про те, що підпис та печатку фермера підробили, розповідає Ігор Матвєєв.

«Я фермер із Знам’янки, і мене спіткали рейдерські атаки. Не важко було здогадатися, що таке рейдерська атака. Тобто це одні й ті ж самі люди, одні й ті ж самі охоронці, охоронні фірми, одні й ті ж самі нотаріуси, як правило реєстратори, які захоплюють різні сільгосппідприємства по області», – каже фермер.

З 2016 року інтенсивність рейдерських атак на фермерські господарства помітно зросла, наголошує голова «Аграрної партії» Віталій Скоцик.

«По всій Україні хвиля рейдерства, і більше 7,5 тисяч випадків зареєстровано по всій Україні. 2 тисячі підприємств, невеликих фермерських, були знищені в цьому процесі. 40 тисяч людей втратили свою роботу», – запевняє Скоцик.

Плани влади щодо відкриття ринку землі спровокували збільшення кількості рейдерських атак на фермерів, через що аграріям доводиться створювати загони самооборони, заявляє голова громадської спілки «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько.

«Поняття «аграрна самооборона» в Україні виникло через те, що люди втратили віру в наше правосуддя і змушені самі себе захищати. Сьогодні склалася саме така ситуація. А розмови про продаж землі активізували рейдерські напади на господарства. Рейдерів зацікавила земля», – каже Крутько.

Водночас рейдерській діяльності сприяє і той факт, що Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) і Міністерство юстиції не можуть завершити поділ зон відповідальності, зазначає голова громадської спілки «Аграрний союз України» Геннадій Новіков.

«Справа в тому, що до 2013 року договори реєструвалися в Держкомземі. Потім прийняли рішення про реєстрацію в Мін’юсті. Вони обмінятися файлами і повинні були зареєструвати в реєстрі Мін’юсту ті договори, які були зареєстровані в Держкомземі. Але реєстр Держкомзем не передав у Мін’юст», –пояснює Новіков.

Роздмухуванням істерії навколо вільного ринку землі окремі політичні сили намагаються навернути до себе симпатії фермерів, говорить директор із зовнішніх зв’язків Allseeds Black Sea Сергій Стоянов.

«Це вже починається передвиборча якась істерія. Фермерами водять дуже добре. Ті політичні сили, які маються без кінця поверненням до великої влади, вони використовують фермерів і їхніх лідерів», – наголошує Стоянов.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Відкриття ринку землі полегшить фермерам доступ до обігових коштів, пожвавить аграрний бізнес. Приватні сільгоспвиробники зможуть віддавати землю в заставу під кредити, говорить член ради асоціації «Земельної спілки України» Сергій Біленко.

«Кредити будуть дешевшими, ніж зараз, тому що зараз нормального ліквідного об’єкту застави немає. І друге – це консолідація, щоб можна було звести різні земельні ділянки в єдині масиви і нормально їх використовувати», – розповідає Біленко.

Поки Верховна Рада не скасувала мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Тим часом суперечки за земельні ділянки тривають. Так, минулого тижня стався конфлікт зі стріляниною на території зернотоку у селі Метанівка Вінницької області. В результаті стрілянини шість людей отримали поранення, двоє з них – госпіталізовані.

  • Зображення 16x9

    Наталія Петрук

    Більдредактор. Закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. На Радіо Свобода працюю з 2017 року. 
     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG