Доступність посилання

ТОП новини

75 відсотків українською. Мовні квоти є ефективними – Зураб Аласанія


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Тепер на українському телебаченні 75 відсотків контенту має бути українською мовою. Як виконуватимуть цю вимогу? Про це йшлося в інтерв'ю Російської редакції Радіо Свобода з головою правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураба Аласанії.

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія
Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія
Багато років українська мова була в певному сенсі в загоні. Зараз нація намагається відновити вплив мови і повернути її в побутове життя

– Тут така ситуація, що багато років українська мова була в певному сенсі в загоні, скажімо так. Зараз нація намагається відновити вплив мови і повернути її в побутове життя, яке набагато важливіше, ніж політичне. Для мене, як для журналіста, квоти – інструмент обмежувальний, вони мені не подобаються, але я точно бачу, що це працює. Я бачу, як це працює зокрема для індустрії.

Національна рада не дуже звертала увагу на дотримання квот, тільки коли потрібно було когось покарати спеціально. Тепер до цього ставлення інше

Насправді всі ці закони були й раніше, вони діяли, ніхто їх не відміняв. Було 50 відсотків, потім потроху збільшувалося. Для регіонів майже так само і залишилося, нічого не змінилося практично. Інше питання, що Національна рада не дуже звертала увагу на дотримання квот, тільки коли потрібно було когось покарати спеціально, навмисно, вони знаходили, наприклад, такий привід. Тепер до цього ставлення трішки інше.

– Є люди в Україні, яким, на Ваш погляд, було б все одно?

– Є, звичайно. Вони мають право вибору, зокрема і супутник.

– Але вони, швидше, нададуть перевагу російський мові, ніж українській.

Україна межує з сімома державами. Російська – всього лиш одна з мов

– Не факт. Вони все одно дивляться аналогове телебачення, вони все одно слухають українську мову, продовжуючи її ненавидіти, якщо ми говоримо про такі крайнощі. Вибачте, Україна межує з сімома державами, те ж саме відбувається з угорською, з румунською, з польською мовою і навіть з білоруською на півночі України. Скрізь це відбувається, нічого страшного в цьому немає. Це одна з мов. Я розумію, важко усвідомити, що російська – всього лиш одна з мов, але в Україні це так.

Міжнародною мовою є англійська, вона звучить у кожній країні світу практично, але вони ж не наполягають на своїй присутності і впливі там

Просто у вас є обов'язкова умова превалювання якоїсь мови. Міжнародною мовою є англійська, вона звучить у кожній країні світу практично, але вони ж не наполягають на своїй присутності і впливі там.

– Опишіть, як це буде виглядати, ці 75 відсотків? Чи поширюється це на гостей?

– Гості не беруть участь у квотах, вони в прямому ефірі можуть говорити будь-якою мовою.

– 75 відсотків – кого це стосується?

44 національних каналів в Україні. Частина з них не працює, але формально 44 – це неймовірно багато для такої країни, як Україна. Працює приблизно 10-11

– Якщо ми говоримо про ринок, 44 національних каналів в Україні... Смішно звичайно, велика частина з них не працює, але формально 44 – це неймовірно багато для такої країни, як Україна. Але працює приблизно 10-11 більш-менш помітних великих каналів, для них це обов'язково.

Телеканал «Інтер» відчуває колосальний російський вплив з самого початку, оскільки там були співвласниками ОРТ, а потім Перший російський канал

Неабияк це пов'язано з телеканалом «Інтер», який відчуває колосальний російський вплив від самого початку, оскільки там були співвласниками ОРТ колись, а потім Перший російський канал. Зараз, по-моєму, 30 відсотків опосередковано. У цьому сенсі їм буде важко, вони якось змушені будуть змінюватися й замінювати.

– «Інтеру» що потрібно буде зробити? Це, очевидно, торкнеться репортерів, ведучих?

Не думаю, що «Інтер» зубожіє. Будь-який російський фільм просякнутий російської життям

– Так, їм доведеться витратитися на додаткових перекладачах. Але я не думаю, що «Інтер» зубожіє. Він якраз переймається через інше. Будь-який російський фільм просякнутий російської життям, не кажу, що це погано, але російський міліціонер, російські правоохоронні органи у вас дуже звеличуються, ця ідеологія просувається тут. Тут до влади ставляться не так, як у Росії, тут владу не стільки поважають, скільки використовують традиції козацької Ради: якщо отаман провинився, його точно так само виведуть і висічуть батогами, як сталося з Януковичем. У Росії влада сакральна.

– Я б хотіла з Вами поговорити про те, як виглядає українська контрпропаганда на Ваших каналах. Що Ви намагаєтеся протиставити російській? І чи намагаєтеся?

Ми живемо окремим життям, ви не хочете цього визнати, але це саме так

– Багато хто говорить про контрпропаганду, вона повинна бути, в інформаційній війні Україна програє Росії. Ми живемо окремим життям, ви не хочете цього визнати, але це саме так. Я не кажу про всіх українців, частина українців за звичкою продовжує це робити, але цей корабель все більше відходить від причалу. Росія вперто не хоче цього помічати. Нехай навіть погані відносини, але вони повинні бути, здається Росії, Україні так не здається. У цьому починається такий конфлікт серйозний.

Суспільний мовець і пропаганда несумісні, ми не збираємося це робити і не будемо. Оскільки я голосно про це заявляю, то це і є мій захист. Намагаються, Міністерство оборони – це їм властиво, Міністерство інформаційної політики – це їм властиво, намагаються співпрацювати, запропонувати, наприклад, ту програму або цю програму. Ми відмовилися від усіх до єдиної, поступово вибили всі програми, які були б начебто на користь України, але все-таки пропагандистські. Я вважаю, що це не журналістська справа. Навіть контрпропаганда – теж ні.

Мітинг проти проведення концерту співачки Світлани Лободи. Одеса, 28 травня 2017 року
Мітинг проти проведення концерту співачки Світлани Лободи. Одеса, 28 травня 2017 року

– Хочу обговорити з Вами ситуацію, яка сталася в Одесі зі Світланою Лободою. Яка Ваша позиція щодо цього?

Від артистів вимагають визначитися, з ким ви. Хто сильний емпат, той потім не може не обурюватися Лободою, яка чомусь їздить до ворога

– Мені здається, ця частина естради не розрізняє український і російський народ або естраду. У цьому якраз проблема, оскільки від цих артистів вимагають визначитися, з ким ви. Не впевнений, що це правильно, ці люди поза політикою, як вони стверджують. Але якщо країна у війні, то якось боляче звучить. Знаючи, як хлопці гинуть. Хто сильний емпат, той потім не може не обурюватися Лободою, яка чомусь їздить до ворога. Такі люди вважають Росію ворогом. Я думаю, ще якусь кількість років так буде, можливо, 10, можливо, 20, можливо, все це швидше закінчиться, але мені здається, ні. Це окремий інцидент. Мені не подобається, коли їх використовують у політичних цілях.

Юлія Самойлова не могла виникнути з повітря, її готували заздалегідь. Це була підготовлена операція

Так само вийшло у нас з Юлією Самойловою на «Євробаченні». Знаючи весь цей конвеєр, знаючи виробництво «Євробачення» досить складне і технологічно, і технічно, підготовчий період дуже широкий, дуже довгий, у першу ж ніч після перемоги Джамали сказали: наше «Євробачення» вже почалося. Так ось Юлія Самойлова не могла виникнути з повітря, її готували заздалегідь. Прекрасно знав Перший канал, пан Ернст сам прекрасно знав про порушення закону. Я думаю, це була підготовлена операція, не те, щоб спецслужбами, я зовсім не прихильник змов, але прорахувати це було досить просто.

Мені здається, далі ускладнення ще будуть у Росії з «Євробаченням» і з Європейською мовною спілкою, з якої Росія може піти, грюкнувши дверима

Припускаю, що Росія намагалася зберегти обличчя таким чином, змусивши Україну вичавити її з «Євробачення», а не самостійно грюкнувши дверима. Це було б сміливіше і чесніше, на мій погляд, але Росія воліла такий шлях – це її вибір. Мені здається, далі ускладнення ще будуть у Росії з «Євробаченням» і з Європейською мовною спілкою, з якої Росія може піти, грюкнувши дверима, покаравши вкотре, на її думку, Європу. Росія все більше віддаляється й ізолюється, а це в руслі російської політики, як мені здається, антиєвропейської, антисвітової: ми в кутку, нас усі ображають. Мені здається, таку політику веде Росія. Нехай буде так.

– Соціальні мережі, заборона, що Ви скажете про це?

– Абсолютно в тому ж самому руслі. Якщо люди хочуть, вони знайдуть, але здебільшого люди ліниві, як мені здається, шукати якісь ходи вони не будуть. Так само буде і з телевізором, повірте, супутник не врятує, буде все те ж саме.

Я давним-давно відмовився від російських мереж, «ВКонтакте» я сам видалив, а «Однокласники» 8 років тому мовчки видалили мою сторінку, я навіть не знаю, з якої причини і не дуже цікавлюся

Сильний приріст на 20 відсотків за цей час, буквально за два місяці, приріст в українському сегменті Фейсбуку. Це мережа більш світова, ніж «ВКонтакте» або «Однокласники». Єдина проблема залишилася, чим були затребувані «Однокласники» або «ВКонтакте», – сховище. Людям дуже зручно було качати звідти музику й фільми. Однак ми з вами розуміємо, що ми говоримо про піратські стосунки. У цьому сенсі шкодувати нема про що. Поступово треба налагоджувати, як це робити законно й офіційно, де качати так, щоб ти не був злочинцем. Я сам персонально давним-давно відмовився від російських мереж, чесно кажучи, «ВКонтакте» я сам видалив, а «Однокласники» 8 років тому мовчки видалили мою сторінку, я навіть не знаю, з якої причини і не дуже цікавлюся. Я не думаю, що ми багато втратили.

Повна підзвітність обох цих соціальних мереж російським спецслужбам мене напружує дуже сильно

Я думаю, що втрата не набагато більша, ніж, наприклад, втрата Петросяна. Рівень вульгарності. Мене і «Фейсбук», чесно кажучи, жахливо втомлює кількістю шуму, але це вже з іншої серії.

Плюс кількість груп, які стосувалися безпосередньо терористичних організацій «ДНР», «ЛНР», там зашкалювала

Повна підзвітність обох цих соціальних мереж російським спецслужбам мене напружує дуже сильно. Доступ до всієї інформації, яка була в «ВКонтакте», вона величезна – це кожен мій крок, кожна фотографія, кожен контакт, кожне листування – це небезпечно, це я розумію. Плюс кількість груп, які стосувалися безпосередньо терористичних організацій «ДНР», «ЛНР», там зашкалювала. Вони саме там набирали.

Трохи підніметься «Фейсбук», а далі почне, можливо, розвиватиметься українська мережа

– Ви це приймаєте, чи не вважаєте помилкою політичною?

– Ні. Тому, кому це дійсно треба, вони доберуться до цього. Це знову-таки вплине на індустрію, трохи підніметься «Фейсбук» і ще хто-небудь з більш-менш великих, а далі, можливо, розвиватиметься українська мережа.

Матеріал повністюна сайті Російської редакції Радіо Свобода

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Мовний супермен Святослав Літинський: мовний кордон сильніший від військового

Порошенко підписав закон про мовні квоти на телебаченні

Квоти: 75% української в ефірі та «Діамантова рука» з субтитрами

Верховна Рада затвердила обов’язкові 75% української мови на телебаченні

Про мовну психотравму і українське ґетто. Українська журналістка заступилася за Олега Скрипку

Київ може показати приклад, як подолати наслідки мовної окупації України

Financial Times: кількість російськомовних в Україні суттєво зменшилася

Кількість виборців проросійських партій в Україні стрімко зменшується – експерт

Кореянка вивчила українську. Її дивують російськомовні чиновники України

Підводні камені постанови Кабміну про вільне володіння державною мовою

Міжнародне угруповання із захисту російськомовних під контролем Кремля

Українська мова і Порошенко. Досвід Фінляндії та Ізраїлю для України

Закон про мову – шанс для дітей із російськомовних родин знати українську

Війна проти України. Вбивство бібліотеки і українська мова

Путін розпочав війну проти України із мовної агресії

Українська мова і захисники «русского мира»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG