Доступність посилання

ТОП новини

Справа 9 травня у Дніпрі. Хто замовники?


Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року
Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року

У Дніпрі правоохоронці звітують про розслідування «справи 9 травня». Тоді, під час покладання квітів біля Монументу слави, стались сутички між учасниками заходу та громадськими активістами, ветеранами АТО. Цього тижня, кажуть в обласній прокуратурі, справу передають до суду. У сутичках, як наразі зазначає слідство, брали участь також працівники поліції. Але їх досі не виявили. Окрім того, досі так і не названі замовники інциденту.

У Дніпрі через заворушення 9 травня біля монументу Слави вручили повідомлення про підозру півтора десяткам осіб. У прокуратурі області прямо називають цих людей «тітушками». Заявляють: їхня місія була не просто брати участь у заході, йдучи в колоні, а й, «у разі потреби, застосувати фізичну силу». Відомо, що за «активну участь» в акції їм мали заплатити по 600 гривень.

За інформацією з прокуратури, слідство встановило роль кожного із підозрюваних.Щонайменше троє проходять у справі як організатори, один – як координатор дій на місці інциденту, двоє – як так звані «касири»: мали розраховуватись із учасниками. Однак частині з них повідомлення про підозру вручили заочно: 8 осіб все ще у розшуку.

Окрім того, кілька затриманих пішли на угоду зі слідством і надають важливі свідчення. Вони відбудуться штрафами, зазначає заступник прокурора області Роман Токар.

Роман Токар та Сергій Лисаченко
Роман Токар та Сергій Лисаченко

«Слідчі уклали угоди з чотирма особами, які співпрацюють зі слідством, надаючи важливі дані. Ці люди брали участь у масовому заході, але фізичної шкоди учасникам не завдавали, їм призначені штрафи – по 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян», – каже Роман Токар.

У шоломах і масках, без жетонів – поліцейських, що били, не можуть упізнати?

Складніша ситуація, заявляють правоохоронці, з ідентифікацією поліцейських, які не захищали, а то й самі били людей – громадських активістів та учасників АТО – під час заворушень. Жодному з них не було повідомили про підозру, через те що їхні особи не встановлені, заявляє керівник слідчого відділу обласної прокуратури Сергій Лисаченко. Раніше, 2 червня, голова Національної поліції Сергій Князєв повідомляв, що матеріали щодо чотирьох полісменів передали до прокуратури й найближчим часом їм має бути оголошено про підозру.

Однак, за словами представника прокуратури, жоден з потерпілих, яким були заподіяні тілесні ушкодження працівниками поліції, на фото та відеоматеріалах свого кривдника не впізнав. Усі правоохоронці були в масках або в шоломах. Усі вони не мали жетонів і належного маркування. Не допомогли в установленні осіб і фахові експертизи, зазначає слідчий.

«Були проведені слідчі експерименти, були проведені ще раз впізнання і всі матеріали передані на експертизу. Одна експертиза уже проведена, на жаль, експертна установа не дала нам чіткої відповіді на запитання щодо встановлення особи. Зараз передані матеріали до другої експертної установи», – сказав керівник слідчого відділу облпрокуратури Сергій Лисаченко

Хто ж замовник?

Не названі досі правоохоронцями офіційно й замовники сутичок. На брифінгу для журналістів посадовці прокуратури оприлюднили деякі матеріали, які, за їхніми словами, є доказами в слідстві. Неодноразово в записаних телефонних розмовах людей, які проходять у справі як організатори, звучить прізвище «Вілкул», а з відео видно, як у переддень інциденту один з організаторів нібито виходить з офісу «Опозиційного блоку». Однак про оголошення підозри партійцям наразі не йдеться.

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, який очолював колону партії 9 травня, проходить у справі як свідок. Раніше на своїй сторінці у Фейсбук він заявляв, що інцидент був спланований його політичними опонентами на чолі з мером – «укропівцем» Борисом Філатовим. Той навзаєм звинувачував Вілкула.

Борис Філатов (ліворуч) та Олександр Вілкул
Борис Філатов (ліворуч) та Олександр Вілкул

«Хотілось би, щоб розслідування щодо поліцейських не спускали на гальмах» – учасник АТО

Учасник АТО і громадський активіст Олег Чистопольцев, який був біля пам’ятника і отримав легкі тілесні ушкодження, заявляє: інцидент був спланованим, наразі важливо дати оцінку діям поліцейських і чітко назвати замовника.

Хотілось би, щоб, окрім рядових «тітушок», затримували їхніх кураторів і замовників. Є інформація, що це вище партійне керівництво
Олег Чистопольцев

«Те, що робота ведеться, що затримана частина «тітушок», що інші в розшуку – це, звичайно, добре. Але хотілось би, щоб, окрім рядових «тітушок», затримували їхніх кураторів і замовників. Є інформація, що це вище партійне керівництво. У багатьох великі сумніви, що доведуть справу до кінця. Хотілось би, щоб розслідування щодо правоохоронних органів, які абсолютно не адекватно повелись у тій ситуації, теж не спускали на гальмах», – сказав у коментарі Радіо Свобода Олег Чистопольцев.

Після Майдану були обіцянки, що всі шоломи будуть пронумеровані. Цього зроблено не було. За це мають понести відповідальність певні особи
Олег Чистопольцев

При цьому він зауважив: «Я був одним із тих, хто акцентував увагу на тому, що після Майдану були обіцянки, що всі шоломи будуть пронумеровані. Цього зроблено не було. За це мають понести відповідальність певні особи. А розмови про те, що, мовляв, на нові шоломи не встигли нанести маркування, нікого хвилювати не повинні».

«Політичні ігри – і поки що далеко від справедливості» – експерт

Політолог Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, вважає, що об’єктивному розслідуванню цієї справи заважає її політизація. У протистоянні між «командами»- опонентами Олександра Вілкула та Бориса Філатова, каже він, перевагу зараз здобув Філатов.

Ця ситуація на користь Філатова, він у значній мірі дискредитував Вілкула, може вести розмову з Вілкулом з точки зору сили, адже Вілкул може виявитись обвинуваченим. Але все це відволікає від об’єктивності
Руслан Бортник

«Мені здається, що від самого початку пішли не тим шляхом. Потрібно було затримувати обидві сторони конфлікту, таким чином можна було забезпечувати об’єктивність. Потрібно було порушувати справи проти працівників поліції. Всього цього ми не бачимо. Ми бачимо політизацію процесу. Ми бачимо, що ніхто не покараний і єдиною зміною стала зміна керівництва поліції в регіоні й посилення позицій мера Філатова. Політичні ігри – і поки що дуже далеко від справедливості. Ця ситуація на користь Філатова, адже він у значній мірі дискредитував Вілкула, отримав під контроль місцеву поліцію і, думаю, може вести розмову з Вілкулом з точки зору сили, адже Вілкул може виявитись обвинуваченим. Але все це відволікає від об’єктивності. Мені здається, що, оскільки регіон є «полем бою» двох дуже потужних фінансово-політичних груп, то це розслідування мали проводити зовнішні сили. Можливо, треба було призначити незалежну групу слідчих, прислати з Києва. Але, на жаль, цього не відбулося, що ставить під сумнів результат розслідування», – сказав у коментарі Радіо Свобода Руслан Бортник.

Минулого тижня деякі українські ЗМІ повідомили про початок голодування в слідчому ізоляторі одного із затриманих через події 9 травня Віталія Григор'єва. З посиланням на його адвоката, ЗМІ інформували, що він скаржиться»на тиск» з боку слідства. Радіо Свобода поки не вдалось отримати підтвердження цієї інформації.

Інцидент 9 травня

У Дніпрі 9 травня під час ходи до Монументу слави представників Соціалістичної партії і партії «Опозиційний блок» між ветеранами АТО, молодими людьми спортивної зовнішності і поліцією сталися сутички.

Бійці АТО зажадали від організаторів ходи відмовитись від використання партійної символіки. У цей момент з колони вискочили молодики спортивної статури, зав’язалась бійка. Учасники АТО також просили людей, які йшли в колоні, зняти георгіївські стрічки. У тих, хто не реагував на прохання, стрічки зривали силоміць.

Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року
Сутички у Дніпрі. 9 травня 2017 року

Поліція застосувала кийки, постраждали кілька ветеранів АТО, одного з розбитою головою забрала «швидка допомога». Загалом, за даними поліції, постраждали понад десятеро людей.

10 травня через події біля пам’ятника міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звільнив керівника Нацполіції Дніпропетровщини Ігоря Репешка і призначив на його місце Віталія Глуховерю. Було також оголошено, що кількох посадовців поліції усунули від роботи на період слідства.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG