Доступність посилання

ТОП новини

Студенти Києво-Могилянської академії з’ясовують обставини зриву акції «Ні насиллю в університеті!»


Студенти Києво-Могилянської академії виступають проти насилля
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Евеліна Михайленко

Студенти Києво-Могилянської академії з’ясовують обставини зриву мирної акції університетської організації FemSolution. 14 червня організатори намагались провести захід під гаслом «Ні насиллю в університеті!» Студентки звинувачують викладача у сексизмі – це стало однією з причин протесту. Як зазначають організатори акції, зібрання активістів розігнали «Правий сектор» та ВО «Свобода», ті звинувачення відкидають.

Університетська організація FemSolution нарікає: 14 червня їхню мирну акцію «Ні насиллю в університеті!» розігнали представники «Правого сектору» та ВО «Свобода». Учасниці зібрання планували привернути увагу до проблеми насилля в навчальних закладах України. Однією з причин протесту стали пости у «Фейсбуці» викладача Києво-Могилянської академії Олексія Курінного. За словами організаторів акції, він писав секситські та гомофобні коментарі студентам, а також проявляв це і в реальному житті.

«До нас звернулася дівчина, що ледь не стала його жертвою. Адже він підходив до неї та спілкувався із сексуальною метою. У зв’язку з цим, вона не може говорити відкрито, а також боїться. Ми вийшли, щоб в університетах задумались над дієвою процедурою щодо насилля з боку викладачів», – говорить організаторка акції FemSolution, яка представилась як Брі.

Активісти запевняють, що представники організацій погрожували вчинити над ними сексуальне насильство і силою намагалися «вручити квіти», які вони принесли з собою.

«Вони почали писати про те, що вони нас розшукують. Називали нас комуністками, феміністками, матюкливими, нервовими, що ми псуємо Києво-Могилянську академію», – каже Анна Ніколенко, учасниця зірваної акції.

Це брехня з боку цих феміністичних дівчат. Ми прийшли на мирну акцію, щоб підтримати цього викладача
Артем Скоропадський

Представники «Правого сектору» та ВО «Свобод» не заперечують: вони дійсно були на акції. Але агресії не проявляли.

«Ніхто ні в кого нічого не зривав. Це брехня з боку цих феміністичних дівчат. Ми прийшли на мирну акцію, щоб підтримати цього викладача. Але ми проти насильства будь-якого, і тому ми прийшли з квітами. Це наша принципова позиція – підтримувати тих, хто підтримує нас в питаннях ЛГБТ, одностатевих шлюбів та таке інше», – говорить Артем Скоропадський, представник «Правого сектору».

Артем Скоропадський
Артем Скоропадський

Я, безумовно, підтримую акції проти насильства, але вони безпідставно звинувачують одного з викладачів в тому, що він ніби якесь насильство вчиняє
Володимир Назаренко

«Я, як військова людина, безумовно, підтримую акції проти насильства, але вони безпідставно звинувачують одного з викладачів в тому, що він ніби якесь насильство вчиняє. Але я переконаний, що ніяких закликів до насильства з його сторони не було», – говорить Володимир Назаренко, представник ВО «Свобода».

Тут політичний підтекст – Кублій

Проти акції був і аспірант Києво-Могилянської академії Михайло Кублій. Він вбачає у конфлікті політичний підтекст.

Він займається процесом декомунізації та процесом українізації, і я вважаю, що це саме ті причини, з яких причепилися до Олексія Курінного
Михайло Кублій

«Він (викладач – ред.) займається процесом декомунізації та процесом українізації, і я вважаю, що це саме ті причини, з яких причепилися до Олексія Курінного. Як нормальний хлопець, як людина із традиційними сімейними цінностями, як чоловік він повинен виражати зацікавленість до дівчат. Тут зацікавленість викладача не виражалася сексуальним потягом. Причепилися до кількох постів Олексія Курінного, де він постив котиків дівчатам, або розповідав, як дівчата приходили на іспити в коротких спідницях», – говорить аспірант «Могилянки».

Після інциденту зі зривом акції студенти академії зібралися з’ясувати в адміністрації навчального закладу події того дня.

Це був пост якийсь три роки тому. Студентка тоді не зверталась в адміністрацію
Юрій Глигало

«Не було розслідування. Але ми вирішили створити комісію, щоб опрацювати випадок щодо цього викладача. Це був пост якийсь три роки тому. Студентка тоді не зверталась в адміністрацію. В нього вже закінчується контракт, але його не будуть продовжувати, і не через цей випадок», – заявляє Юрій Глигало, керівник відділу по роботі зі студентами.

Стосовно появи правих активістів на мітингу, Юрій Глигало зазначає: на територію академії може пройти будь-хто: «У нас ходять люди в формі, бо є реабілітаційний центр учасників АТО, у нас є відвідувачі, у нас є студенти на військових кафедрах».

Після повторної акції студентів викладач Олексій Курінний прокоментував події у своєму «Фейсбуці»: відкинув усі звинувачення у сексуальних домаганнях. Він назвав історію «помстою за громадську діяльність» і заявив, що в очі не бачив «феміністок, які його звинувачують».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG