Доступність посилання

ТОП новини

Повернення Донбасу: що готує влада?


Замість АТО «самооборона держави». Депутат розповів про концепцію реінтеграції ОРДЛО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:04 0:00

Замість АТО «самооборона держави». Депутат розповів про концепцію реінтеграції ОРДЛО

Гості передачі «Ваша Свобода»: народні депутати України Сергій Рудик (БПП) і Тарас Пастух («Самопоміч»).

Ваша Свобода | Повернення Донбасу: що готує влада?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Новий формат захисту у гібридній війні. Усього за тиждень тема, порушена секретарем РНБО України Олександром Турчиновим, переросла у законопроект, текст якого, однак, загалу поки невідомий. Депутати з профільної робочої групи окреслюють ініціативу як таку, що спрямована на деокупацію і реінтеграцію непідконтрольних нині частин Донбасу, але в межах політико-дипломатичного шляху врегулювання конфлікту.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, грудень 2017 року
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, грудень 2017 року

Олена Ремовська: Пане Рудик, про що йдеться у цьому законопроекті?

Є проект концепції на трьох сторінках, на яких викладені основні положення
Сергій Рудик

Сергій Рудик: Учора робоча група, до якої увійшли практично всі нардепи, окрім представників «Самопомочі» (правда, вони заявили, що не знали про її існування), за участю окремих радників президента і Олександра Турчинова обговорювала основні засади. Станом на сьогоднішній день немає законопроекту, є проект концепції на трьох сторінках, на яких викладені основні положення.

Ми працюємо над тим, щоб до кінця тижня відпрацювати проект закону
Сергій Рудик

Ми працюємо над тим, щоб до кінця тижня відпрацювати проект закону. Він тоді вийде на обговорення РНБО, після схвалення президентом. Буде два варіанти – або його внесуть нардепи від коаліції, або сам президент. У нас попереду ще два пленарних тижні і достатньо часу, щоб за основу і в цілому його ухвалити.

Термін АТО вже себе пережив і виконав свою місію
Сергій Рудик

Ми вважаємо, що термін АТО вже себе пережив і виконав свою місію. До обрання Петра Порошенка виклики стояли перед Україною неймовірні за своїми масштабами, яких ніколи не було в історії. Багато було нарікань: одні кажуть, що у нас війна, а інші – не війна. Пропонуємо скористатися ст. 51 Статуту ООН, який Україна як країна-засновник ООН затвердила ще в 1940-х роках, і попрацювати над термінологією. Для чого зараз обманювати своїх союзників і себе? Наприклад, самооборона держави – це саме те, що на сьогоднішній день відповідає тому статусу.

Сергій Рудик
Сергій Рудик

– А як цей статус може позначитися на тому, що буде відбуватися на цій території, яка зараз вважається межами АТО?

Дія законопроекту поширюватиметься на всю територію АТО. Вона передбачає створення оперативного штабу під головуванням президента України як верховного головнокомандувача
Сергій Рудик

Сергій Рудик: Дія законопроекту поширюватиметься на всю територію АТО. Вона передбачає створення оперативного штабу під головуванням вже не одного з підрозділів СБУ, а президента України як (верховного) головнокомандувача нашої держави, а в частині, що стосується Генштабу – начальнику Генштабу.

Під цей штаб входять всі: і СБУ, і МВС. Він дозволяє президенту вводити в окремих районах Донецької і Луганської областей воєнний стан
Сергій Рудик

Під цей штаб входять всі: і СБУ, і МВС, і всі спецпідрозділи, які є в нашій державі, і дозволяє президенту вводити в окремих районах Донецької і Луганської областей в разі загострення безпекової ситуації воєнний стан. Не в межах всієї держави, а в межах територій, де ця загроза може посилитися, як на сьогоднішній день у нас відбувається. Це дозволить, не порушуючи жодних конституційних прав і обов’язків громадян, не скасовуючи роботу ЗМІ, виборів, ефективно захищати свою державу і готувати до повернення не тільки де-юре, а де-факто під юрисдикцію ЗСУ.

– Ваші колеги по Верховній Раді з «Опоблоку» вже заявили, що, маючи таку опцію запровадження воєнного стану в Луганській та в Донецькій областях, «є спроба штучного зниження відсотку підтримки «Опоблоку» на парламентських виборах». Це заява Михайла Папієва.

Сподіваюся, що Папієв не координує свою діяльність з окремими спецпідрозділами Росії
Сергій Рудик

Сергій Рудик: Ми даємо право цим законом, звичайно, після підтримки його парламентом, президенту воєнний стан ввести, коли Росія захоче масово ввести свої війська. Я сподіваюся, що пан Папієв не координує свою діяльність з окремими спецпідрозділами Росії, не знає, що якась загроза стане неминучою найближчим часом. У нас вибори до Верховної Ради мали би відбутися восени 2019 року. І не факт, що воєнний стан введеться відразу після цього законопроекту. Це просто спроба «надути щоки» як представника «Опоблоку».

– Пане Пастух, БПП і «Народний фронт» звинувачують «Самопоміч» у тому, що вона дистанціювалася від розробки цього законопроекту. Чому? І який шлях реінтеграції і деокупації пропонувала «Самопоміч»?

Тарас Пастух: Сьогодні вся країна обговорює те, що, принаймні у парламенті, я не бачив. Я можу підтвердити від себе і від всієї нашої фракції, що жодним чином нас не запрошують включатися до цього законопроекту. Фракція «Самопоміч» вже 1,5 роки, як подала свій законопроект, який обговорювався і в стінах комітету, долучалася ціла низка громадських організацій, над яким працювали депутати з усіх фракцій. Якщо у когось інше бачення, очевидно, що ми готові дискутувати і доєднатися, але про щось реальне, а не про щось фантастичне.

Тарас Пастух
Тарас Пастух

Сергій Рудик: Профільний комітет 16 травня 2017 року вручив подання на відхилення їхнього варіанту законопроекту. Я звернув увагу на ст. 5 – правовий режим на окупованій території. Ст. 2 мене категорично не влаштовує – «держава Україна не несе відповідальності за захист життя, здоров’я та збереження майна осіб на тимчасово окупованій території».

Смисл законопроекту, який зараз розробляється, в тому, що ми маємо зробити все можливе і неможливе, щоб реінтегрувати, у тому числі територію, яка є зараз нам непідконтрольною, і повернути в юридично і в практичну площину нашої держави. Не можемо визнати ініціативу «Самопомочі» вважати всіх людей, які за межами контролю нашої держави, не громадянами України. Факт цього визнання означає, що ми про них забуваємо на довгі роки.

Ми маємо дати право військовим застосовувати зброю, а не чекати, поки Верховна Рада збереться, оперативно впродовж дня дати воєнну відсіч
Сергій Рудик

Нинішня концепція має значення у наступному – ми маємо дати право військовим застосовувати зброю, а не чекати, поки Верховна Рада збереться, поки відбудуться якісь зміни. Ми пропонуємо підтримати у парламенті правову норму, яка дозволить оперативно впродовж того ж дня дати воєнну відсіч, щоб воєнні, які це зроблять, не переживали, так як зараз переживають «айдарівці», які стоять на Банковій, яких зараз намагаються звинуватити у злочинах за мірками мирного часу.

Законопроект дасть право військовим діяти по-військовому в час загрози для держави. Час прийшов вже думати не тільки про передишку, а про повернення наших земель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG