Доступність посилання

ТОП новини

Трамп схибив, назвавши Україну the Ukraine (світова преса)


Washington Post розповідає про дратівливий для вуха українця артикль, який вжив президент США Дональд Трамп під час візиту президента України Петра Порошенка. Financial Times намагається проаналізувати ефект цієї зустрічі для Росії і характеризує її як не позбавлену драматизму. New York Times публікує матеріал про будні жителів «сірої зони» на сході України з красномовним заголовком «Війна в Україні, якої ніхто не помітив».

Помилка американського президента Дональда Трампа, якої той припустився під час зустрічі з українським колегою Петром Порошенком, може викликати роздратування у багатьох українців через її «недолугий геополітичний підтекст», пише The Washington Post.

Висловлюючи свою повагу гостеві, господар Овального кабінету сказав про нього як про президента the Ukraine. Автор матеріалу пояснює, що в англійській мові артикль the з назвами країн, як правило, не вживається (винятки відповідно до CIA World Fact Book: the Bahamas, the Gambia). Тим не менш, форма the Ukraine була популярною в англомовному світі впродовж десятиліть, про що свідчить графік на Google Books.

Але після здобуття Україною незалежності більшість англомовних новинних агенцій прийняли бажання України бути Ukraine, а не the Ukraine. Артикль, за припущенням автора, може асоціюватися з її радянським минулим, коли вона була Українською Радянською Соціалістичною Республікою (the Ukrainian Soviet Socialist Republic), або натякати на її зв’язок із більшим сусідом через подібність назви Україна до слова «окраїна».

«Це була прикра хиба»

«Називати Україну the Ukraine означає ставити під сумнів її суверенність, що може мати певні наслідки з огляду на анексію Росією Криму та її підтримку бойовиків на сході України», – мовиться у матеріалі.

Чимало посадовців обурилися через помилку Трампа, включно з екс-послом США у Росії Майклом МакФолом, хоч його колишньому босові – Бараку Обамі – у 2014 році теж не вдалося її уникнути, зауважує автор статті.

Майкл МакФол: «Хороший інструктаж від співробітника міг би пояснити йому, чому формулювання the Ukraine образливе для українців. Він же президент, врешті-решт»

А от автор колонки для The Financial Times радить представникам адміністрації Трампа з просвітницьких міркувань позичити лідерові американської нації книгу «Криваві землі» американського історика Тімоті Снайдера.

Він висловлює сумнів, що останній візит Порошенка до Вашингтона допоможе охопленій війною Україні, й називає подію зрежисованим «театральним уривком». За його словами, Порошенкові вдалося справити приємне враження на Трампа і його команду, і це своєрідна компенсація за ревну підтримку Банковою Гілларі Клінтон під час президентських перегонів 2016 року. Але нові санкції проти Росії не роблять позицію США щодо Москви жорсткішою, підкреслює автор матеріалу: «Повідомлення від адміністрації Трампа полягало в тому, що його позиція щодо Росії все ще жорстка, що він перейняв естафету від адміністрації Обами, все ще підтримуючи Україну… До списку додали кілька осіб і корпорацій, але вплив цього на російську економіку буде периферійним. Жодних нових секторів чи класів активів не додали, тому це не було поглибленням, посиленням чи розширенням санкцій».

«Російський день піднесеної драми у Білому домі»

Жорстокі бої, що стали повсякденням для багатьох міст на сході України, – невидимі для світу, йдеться у репортажі The New York Times.

«Прикордонні міста, такі як Авдіївка та Мар’їнка, ледь тримаються. В інших місцях між лініями зіткнення ще гірше. Коли я відвідав Опитне в серпні 2016 року, там жило 13 людей… Багато покинутих будинків. В одному з них був запах місця кровопролиття. Підлоги й стелі колишніх муніципальних приміщень вкриті дірками… Центрифуги колишньої сільськогосподарської лабораторії ржавіють, доки птахи гніздяться серед книжок та технічних посібників, що сиріють там, де колись була бібліотека. Ті кілька людей, яких я зустрів під час цієї поїздки, проводили майже весь день надворі, доки літня жінка готувала на вогні їсти», – описує свої враження від перебування в зоні бойових дій автор.

Він переконаний, що мовчазне схвалення статусу-кво з боку США щодо ситуації в Україні сприяло збільшенню сили та інтенсивності конфлікту, який загрожує стабільності всього регіону, резюмує автор і додає: «Якщо Росія здійснить вторгнення, це може призвести до конфлікту європейського масштабу, тоді 800 тисяч українських цивільних, що мовчки стискають зуби між артилерійськими загатами, можуть перетворитися на вісім мільйонів».

«Чимало українців сподівалися, що перемога Клінтон знаменуватиме втручання Заходу. Обрання Трампа викликало відчай»

  • Зображення 16x9

    Ярослава Куцай

    Народилася в Києві. Закінчила бакалаврат Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, магістратуру Школи журналістики НаУКМА та Університет Ісландії за спеціальністю «Довкілля та природні ресурси». Публікувалася у низці українських суспільно-політичних тижневиків та інтернет-видань. Була репортером програми «Час» на 5 каналі, прес-секретарем Національного екологічного центру України. Автор статей для українського National Geographic. З 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку, дописуючи в англомовні ісландські журнали та співпрацюючи як позаштатний кореспондент з українськими медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG