Доступність посилання

ТОП новини

Ще один фігурант справи про заворушення в Одесі 2 травня 2014 року опинився в Росії


Проросійський демонстрант стріляє у прихильників єдності України, Одеса, 2 травня 2014 року
Проросійський демонстрант стріляє у прихильників єдності України, Одеса, 2 травня 2014 року

Судовий розгляд справи про масові заворушення і загибель людей 2 травня 2014 року в Одесі перенесли через втечу одного з фігурантів-активістів «антимайдану». Тим часом патріотично налаштовані активісти побоюються, що в суді їх зроблять такими ж винуватими в масових заворушеннях, як і проросійських. Незалежні розслідувачі «2 травня» говорять, що суд щодо одного з епізодів наближується до завершення, але доказова база виглядає дуже хиткою – прокуратурі не дозволили використати матеріали з інших епізодів кримінальної справи.

Судове засідання щодо подій 2 травня 2014 року на Грецькій площі перенесли на 16 серпня. Вранці 12 серпня в російському аеропорту «Домодедово» затримали одного з фігурантів справи, Владислава Ільницького. Чорноморський міський суд Одеської області, де розглядається справа, відклав засідання на 2 дні для перевірки обставин затримання, каже заступник керівника одеської «Самооборони» Віталій Кожухар.

На засідання суду він приїхав, щоб «нагадати суддям, кого вони судять», каже Кожухар. Активіст, який брав безпосередню участь у подіях 2 травня з українського боку, вважає, що суд може виправдати деяких проросійських активістів, або навіть притягнути до відповідальності проукраїнських, наголосив він у коментарі Радіо Свобода.

«Суд зараз виводить справу в площину громадського протистояння, ось в чому справа. Я не пам’ятаю точного номеру, але там йдеться про масові заворушення. А якщо є масові заворушення, то з обох боків є винуваті. Тому що невідомо – чи там з цього боку кинули, чи з іншого боку. Тут немає питання захисту держави», – говорить Кожухар. На його думку, в справі мало би йтись про 110-у статтю про порушення цілісності держави, яка зникла з обвинувачення дуже швидко.

Кожухар входить у групу громадських організацій, якій прокуратура регулярно доповідає про перебіг слідства. На його думку, суддя реагує на клопотання захисту більш охоче, ніж на клопотання обвинувачення, і він вважає можливим виправдання активістів «антимайдану». Це тільки перший епізод справи 2 травня. На черзі інший – про події поблизу Будинку профспілок, де від пожежі загинуло близько 40 проросійських активістів.

Активіста «антимайдану» затримали в московському аеропорті

Владислав Ільницький, через втечу якого суд перенесли, перебував після затримання у московському аеропорті «Домодедово», розповів Радіо Свобода Артем Бузіла. З весни 2016 року Бузіла і сам переїхав до Росії – після того, як відбув покарання за спробу організувати «Народну раду Бессарабії». Справою тоді займалась Служба безпеки України.

«Зараз Владислав Ільницький перебуває в аеропорту «Домодедово», можливо, в ізоляторі. Чому його затримали – поки не знаю. Причин може бути багато – і заборона на в’їзд, і запит від українських правоохоронців. Він не перебував під запобіжним заходом – домашній арешт в нього закінчився в серпні 2015 року і його не продовжували», – заявив Бузіла.

А російський політолог, керівник створеного ним самим «Центру євразійських досліджень» Володимир Корнілов заявив, що Владислава Ільницького після того, як добу протримали в «Домодєдові», вже й депортували до «третьої країни», з якої той прибув літаком до Росії. За словами Корнілова, ця неназвана країна (а це майже напевно Білорусь) «його запросто передасть на розправу» до України.

Прокуратурі залишили доволі хиткі докази

Активіст Тетяна Герасимова є координатором незалежної групи з розслідування подій 2 травня. Вона каже, що той епізод, який розглядається в Чорноморському міському суді, за її враженнями, рухається до завершення. Свідків і доказів майже не залишилося.

Нещодавно суд відмовив прокуратурі в клопотанні про використання як доказів матеріалів інших епізодів подій 2 травня. Тому сьогодні доказова база виглядає доволі слабко, каже Герасимова – по цьому епізоду доказів недостатньо, а зібрані вони іноді із порушенням процедури. Головна робота слідчих розпочалась вже після листопада 2014 року, але це вже матеріали іншого епізоду кримінальної справи. Що ж до можливої втечі Ільницького, вона не повинна вплинути на розгляд справи, зауважує активістка. Схожі випадки в цій справі вже були – колись по епізоду проходили 22 обвинувачених.

«Сьогодні там 20 людей. А якщо встановлять, що Ільницький дійсно поїхав у Росію, то я можу припустити, що дії суду будуть такі: епізод виділять в окрему справу і далі судова справа продовжиться щодо 19 осіб. Так вже було – ще коли розглядали в Малиновському суді, то було 22 обвинувачених. Один втік у Крим, інший – вже не пам’ятаю, куди. Їх відокремили і суд продовжився стосовно 20 людей», – говорить Герасимова.

Чорноморський міський суд Одеси розглядає справу «2 травня» з червня 2017 року. Починаючи з осені 2014 року, справу слухали в трьох одеських районних судах. Проте через різні причини, зокрема, відводи, відпустки, лікарняні і процедурні особливості, в Одесі не залишилося суддів, які б могли розглядати справу «2 травня».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG