Доступність посилання

ТОП новини

Сонячне затемнення гуртує мільйони американців і туристів (трансляція)


Мільйони американців прямують до міст, в яких можна буде побачити перше повне сонячне затемнення за останні 99 років, яке пройде вузькою смугою, так званим «коридором» уздовж усієї території Сполучених Штатів – від північного заходу до південного сходу.

У Чарльстоні, штат Південна Кароліна – останньому великому місті в цьому «вузькому коридорі», спостерігається наплив туристів, так само як і в інших містах на цьому шляху.

20 серпня чиновники міста повідомили, що ресторани Чарльстона вже всі «забиті» і паркінг у центральній частині міста вже заповнений місцевими жителями й туристами, які заздалегідь підготувалися до події 21 серпня, «яка буває один раз у житті».

Міста, що підпадають під повне затемнення, стануть свідками кількахвилинної темряви, коли місяць закриє собою сонце.

Ті люди, які сподіваються побачити саме затемнення за допомогою спеціальних захисних окулярів, розраховують на хорошу погоду. Та в Чарльстоні саме у час затемнення прогнозують хмари й грози.

У різних містах країни близько 12 мільйонів жителів зможуть побачити так зване «Велике американське затемнення», як уже називають цю подію. У багатьох містах відбудуться спеціальні вечірки й музичні фестивалі.

Першим штатом, який побачить, як місяць закриває собою сонце, стане північно-західний штат Орегон о 9:05 за місцевим часом (це 19:05 за Києвом).

В Україні це затемнення побачити не вдасться – його пік припаде на час, коли сонця вже не буде на небі. Але спостерігати за цим явищем можна буде завдяки прямій трансляції NASA, для якої агентство використовує 11 космічних апаратів, 3 літаки та 50 аеростатів.

А для слухачів Радіо Свобода, які відвідують наші сторінки в соцмережах, за прямою трансляцією цієї події можна стежити у Фейсбуці та на Youtube.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG