Доступність посилання

ТОП новини
Озброєна людина на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року
Озброєна людина на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року

«Переворот» в угрупованні «ЛНР»?

Конфлікт між ватажком угруповання «ЛНР» Ігорем Плотницьким і «міністром внутрішніх справ» у цьому угрупованні Ігорем Корнетом призвів до протистояння зі зброєю

– Лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив про «державний переворот» в Луганську. Він звинувачує Ігоря Корнета, який відмовився визнавати «указ» про свою відставку з посади «міністра МВС».

– Озброєні бійці без розпізнавальних знаків, які діють в інтересах Ігоря Корнета провели арешт працівників так званої «генпрокуратури» угруповання «ЛНР». За деякими повідомленнями, військові без розпізнавальних знаків прибули з угруповання «ДНР».

– В Україні події пов’язують не лише з розборками між бойовиками, а й між відповідними російськими спецслужбами. В Кремлі підтвердили, що стежать за подіями, розуміють які сили за ними стоять і вважають, що можливість об'єднання угруповань «ЛНР» та «ДНР» є внутрішньої справою бойовиків.

– в ОБСЄ фіксують наявність військової техніки та присутність невстановлених озброєних осіб, а також заявляють про обмежений доступ до певних районів міста для моніторингової місії

Ситуація в Луганську наразі не отримала фінального визначення у тому, хто переміг чи програв у внутрішньому конфлікті ватажків угроповання «ЛНР». Тож протистояння триває.

Українська служба Радіо Свобода продовжить інформувати читачів про перебіг подій на непідконтрольних українському уряду територіях відразу після отримання достовірної і підтвердженої інформації.

Що думають мешканці Луганська про відключення телебачення в місті? «Донбас.Реалії» запитали у перехожих на вулицях Луганська, чи працює у них телебачення і звідки вони дізнаються про події.

«Переворот» в Луганську і відключення телебачення – громадська думка (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

В окупованому Луганську, де триває протистояння між двома частинами угруповання «ЛНР», вже добу відсутній прийом теле- і радіомовлення. Канал бойовиків транслював (і досі транслює, зокрема, в інтернеті) позицію ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького.

Продовжуємо фіксувати наявність машин військового типу та присутність невстановлених озброєних осіб (у багатьох із них білі нарукавні пов’язки та приховані обличчя) у центрі Луганська, – повідомляє Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ (СММ).

Ситуація в місті заголом спокійна, але моніторингову місію не допускали у певні райони, повідомляють в ОБСЄ.

Є і іронічні версії та коментарі від українських політологів, активістів та посадовців.

Політтехнолог Олексій Голобуцький використав термінологію в стилі російської пропаганди відносно ситуації, що склалася в Луганську.

«Тепер всі знають як виглядає «гоппереворот», – написав політичний експерт Сергій Биков.

«На Донбасі настільки не могли дивитися на святкування Євромайдану, що влаштували путч аби відволікти усіх», – пожартував медіа-експерт Віталій Мороз.

Події в Луганську демонструють шкідливість таких кроків, як «реприватизація», написав заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

Конфлікт між бойовиками «ЛНР» обговорили у програмі «Ваша Свобода».

«Ми не виграємо від цієї ситуації. Єдине, що нам треба - відмежуватись і не втручатись. Гарячі голови закликають вводити війська, але що за маячня? Туди зайшли гумконвой, техніка та російські війська. Хіба що хтось хоче залишити там всю нашу армію», – блогер та публіцист Сергій Іванов.

За деякими повідомленнями, «корнетівці» або військові без розпізнавальних знаків прибули до Луганська з угруповання «ДНР». Наразі популярною є думка, що основна мета – об'єднати два угрупування.

Ukraine -- In UKRAINIAN. Political caricature
Ukraine -- In UKRAINIAN. Political caricature

Сепаратистські та російські ресурси поширюють інформацію про те, що українська сторона скористалася ситуацією в Луганську і зайняла нові позиції. Приводом стало повідомлення від волонтера Юрія Мисягіна, в якому він заявив про звільнення кількох поселень в районі Світлодарської дуги.

«Жителі зустрічали нашу піхоту як визволителів, також були взяті під наш контроль кілька стратегічних висот. В наслідок операції в нас з'явилися нові позиції розміром в кілька квадратних кілометрів, на яких ми вже успішно закріпились», – пише Юрій Мисягін.

Збройні сили України привели в бойову готовність резервні підрозділи у зв’язку із загостренням ситуації на непідконтрольній українській владі території Луганщини.

«Завдяки бойовій активності окупантів на передовій, на лінії розмежування наші підрозділи перебувають у стані постійної бойової готовності. Зараз ми більше уваги приділяємо ситуації, яка розвивається у Луганську і біля міста…Також приведені у готовність наші резервні сили, сили, які перебувають у місцях відведення техніки, згідно з Мінським угодами», – повідомив речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко.

За його словами,в разі подальшого загострення ситуації будуть вживатися заходи для того, щоб підтримувані Росією бойовики не просунулися вперед.

«Інформація про танки, які нібито заходили, не підтвердилася. Справа в тому, що в Луганську і поряд – там і так достатньо цієї техніки. Ми спостерігаємо за ситуацією, здійснюється розвідка, у тому числі і повітряна», – додав він.

З'явилось відео, як «корнетівці» виводять людей з будівлі так званої «генпрокуратури» угруповання «ЛНР»: когось під дулом автоматів, когось під конвоєм. Ігор Корнет відмовився визнавати «указ» Ігоря Плотницького про свою відставку з посади «міністра МВС», після чого в Луганську з'явилися озброєнні люди. Ігор Плотницький звинуватив Ігоря Корнета у спробі «державного перевороту».

Ігор Плотницький забарикадувався в будівлі колишньої Луганської обласної адміністрації і посилив охорону, повідомляє видання «LIGA.net» з посиланням на власні джерела.

«Бойовиків стало більше, вони всі з автоматами, жодних розпізнавальних знаків, немає білих стрічок на рукавах, нікого не пускають і не дозволяють фотографувати», – цитує своє джерело видання.

Російський журналіст Олександр Коц перебуває в Луганську і в своєму матеріалі для видання «Комсомольская правда» описує, що навколо «адміністративних» будівль міста стоять БТРи, пішоходів та транспорт не пропускають, хоча рух в місті не перекритий. Він зазначає, що зв'язок в Луганську працює з перебоями, телебачення працює, хоча місцевий підконтрольний бойовиками телеканал ГТРК ЛНР тимчасово припинив мовлення, працюють магазини та навчальні заклади.

Олександр Коц пише і про озброєнних людей навколо так званої «генпрокуратури» угруповання «ЛНР»

Ситуація в Луганську вийшла з-під контролю і Росія ввела свій спецсназ для його відновлення, вважає учасник бойових дій на Сході, офіцер запасу та керівник благодійного фонду «Мир і Ко» Мирослав Гай.

Він пише, що працівників з центру Луганська відпустили з роботи по домівках, а деякі люди намагаються залишити місто через страх.

«Зараз Луганськ заповнили різні підрозділи з усіх куточків ОРДЛО. Зайшла частина танкового батальйону другого армійського корпусу «Август». Помічено автотранспорт війсь спеціального призначення Росії», – пише Мирослав Гай.

Серію роликів на підтримку Ігоря Плотницького випустило підконтрольне бойовикам телебачення. Всі звернення мають однакові характеристики, що може бути продуманою тактикою, вважає редактор Радіо «Донбас.Реалії» Тетяна Якубович.

«Самоназвані чиновники місцевого рівня «ЛНР» один за одним знімаються у роликах для ГТРК ЛНР. Стають на фоні портрета Плотницького і промовляють, що вони - за Плотницького, і в «республіці» переворот. Схоже на те, що у цій історії кожен має швидко визначитись, за кого він. І одночасно підписати собі вирок у разі, якщо перемогу дістане друга сторона, для них - Корнета», – зазначає Тетяна Якубович.

Російське видання «Новая газета» повідомляє, що всіх співробітників так званої «прокуратури» угруповання «ЛНР» заараштували представники так званого «міністерства внутрішніх справ».

«Арештували понад 20 людей, зокрема «головного прокурора», «військового прокурора» та їхніх «заступників», – повідомляє видання.

Про штурм повідомляє і журналіст Денис Казанський

В Києві уважно стежать за ситуацією на окупованих територіях, повідомив журналістам міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Ситуацію в Луганську міністр вважає «розборками між російськими спецслужбами».

«Це не лише внутрішні розборки всередині між цими бандами - також розборки між відповідними російськими спецслужбами. Це дуже чітко доводить, що саме Росія там всім рулить», - сказав він журналістам перед засіданням Кабінету Міністрів України в середу.

Ситуація може бути використана для обмеження сфери діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зазначив Павло Клімкін.

В Кремлі слідкують за подіями в Луганську, повідомляють російські інформагенства. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков на питання журналістів, чи є в Кремлі розуміння, які силі стоять за «загостренням ситуації», відповів, що «розуміння є».

Більш детально коментувати події в Луганську Дмитро Пєсков відмовився, посилаючись на відсутність детальної інформації, але зазначив, що можливість об'єднання угруповань «ЛНР» та «ДНР» є їхньою внутрішньої справою.

За однією версією Ігор Плотницький втік до Росії, про це повідомляв речник МВС України раніше. За іншою – він перебуває в Луганську і провів зранку «нараду», відео якої оприлюднив підконтрольний бойовикам телеканал вранці 22 листопада.

«Є припущення, що віде Плотницького було записане вчора і його «притримали», – пише журналіст з Луганська Андрій Діхтяренко.

Озброєні люди штурмом взяли «генеральну прокуратуру ЛНР», а «генпрокурора» заарештували, повідомляє журналіст Денис Казанський.

«Доля самого Плотницького поки невідома», – пише Казанський

Підконтрольний бойовикам телеканал повідомляє, що лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький провів «нараду» в Луганську. На відео він звинувачує Ігоря Корнета у спробі «державного перевороту», робить нові «призначення» і наголошує на необхідності дотримуватися «закону».

«Що більше цих покидьків знищать одне одного у міжосібних війнах, тим краще для нас, причому фізично в тому числі», – так прокоментував в ефірі Радіо Свобода ситуацію в Луганську народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко.

«Якщо українські війська вирішать перейти в наступ, то Росія, скоріш за все, вчинить так само, як було в Іловайську - введе додатковий контингент своєї ударної армії. Будуть ріки крові, наші західні союзники будуть категорично проти. Тому жодних активних дій я ні з одного, ні з іншого боку не бачу. Буде йти зміна маріонеток, зміна ляльок», – вважає Антон Геращенко.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG