Доступність посилання

ТОП новини
Озброєна людина на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року
Озброєна людина на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року

«Переворот» в угрупованні «ЛНР»?

Конфлікт між ватажком угруповання «ЛНР» Ігорем Плотницьким і «міністром внутрішніх справ» у цьому угрупованні Ігорем Корнетом призвів до протистояння зі зброєю

– Лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив про «державний переворот» в Луганську. Він звинувачує Ігоря Корнета, який відмовився визнавати «указ» про свою відставку з посади «міністра МВС».

– Озброєні бійці без розпізнавальних знаків, які діють в інтересах Ігоря Корнета провели арешт працівників так званої «генпрокуратури» угруповання «ЛНР». За деякими повідомленнями, військові без розпізнавальних знаків прибули з угруповання «ДНР».

– В Україні події пов’язують не лише з розборками між бойовиками, а й між відповідними російськими спецслужбами. В Кремлі підтвердили, що стежать за подіями, розуміють які сили за ними стоять і вважають, що можливість об'єднання угруповань «ЛНР» та «ДНР» є внутрішньої справою бойовиків.

– в ОБСЄ фіксують наявність військової техніки та присутність невстановлених озброєних осіб, а також заявляють про обмежений доступ до певних районів міста для моніторингової місії

Події в Луганську дають багато чуток, часто прямо суперечливих, і мало вартої довіри інформації. І вони вже викликали опосередковану реакцію на найвищому рівні в Києві.

Озброєні люди на вулицях Луганська, 21 листопада 2017 року
Озброєні люди на вулицях Луганська, 21 листопада 2017 року

Президент України Петро Порошенко провів засідання Воєнного кабінету РНБО, про що повідомив у фейсбуці.

Із цього повідомлення випала фраза, на яку звернув увагу президентів речник Святослав Цеголко:

Ці ж слова, про «незаконний перетин російськими танками українського кордону у Краснодонському районі Луганської області», є і в повідомленні на сайті голови держави:

​Схоже, що на цей час така заява ще не підтверджена з інших джерел – як і не заперечена.

Із короткого офіційного повідомлення про засідання воєнного кабінету лишилися невідомі інші подробиці. Тим часом іще до цього офіційного оголошення радник президента і міністра оборони України, волонтер Юрій Бірюков написав про це засідання з інтригою:

А про російські війська на Луганщині тим часом пише, щоправда, теж без посилань на тверді джерела, журналіст німецького видання Bild Юліан Репке. Він багато уваги приділяє становищу на сході України і нерідко пише статті про це.

«Отож, тепер офіційно. Російська армія і війська «ДНР» – знову – вторглися до Луганської області, щоб позбутися Плотницького і стати на бік Корнета. Війна Путіна проти одних із його маріонеток в Україні на боці інших», – написав він.

Інші варіанти стосовно походження військових, що прибули до Луганська, – що це прибульці з сусіднього угруповання «ДНР». Фахівець із розслідувань за відкритими джерелами зі США Арік Толер, активний учасник проекту Bellingcat, виявив місце проходження колони військової техніки Луганськом і напрямок її руху і вважає, що вона прибула з Донецька:

Чутки про можливе прибуття бойовиків із Донецька були в соцмережах і раніше:

В ОБСЄ кажуть, що патрулі її Спеціальної моніторингової місії в Україні раніше 21 листопада зафіксували, ймовірно, ту саму колону військової техніки – спершу в окупованому Дебальцеві Донецької області, а потім уже біля Луганська:

Також кажуть (пишуть), що в Луганську бачили 15 танків «Сомалі» – це загін бойовиків із угруповання «ДНР»:

Також у соцмережах повідомляють, що бачили в Луганську БТР, що, найімовірніше, прибув із окупованої частини Донеччини:

Але є й інші думки: що військові, які заполонили центр Луганська, – радше лояльні самому ватажку «ЛНР» Ігорю Плотницькому сили, ніж прибульці з лав «ДНР»:

В угрупованні «ДНР» теж заперечили причетність до подій у Луганську:

Жартівливий обліковий запис у твітері коментує події по-своєму:

Або ще так коментували:

Про події раніше 21 листопада в Луганську:

Іронізує і журналіст Денис Казанський – прочитайте його допис до кінця:

І цитує дані від прихильника Росії і сепаратистів:

Про можливу втечу ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького до Росії, про яку писав Жучковський, пише і речник МВС України Артем Шевченко, посилаючись на «джерела»:

Чутки дуже різні. Ці, наприклад, найімовірніше, неправдиві, але подамо і їх, щоб змалювати невизначеність навколо подій у Луганську:

Або навіть пишуть в соцмережах і таке (про відставку ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького):

Російське агентство «РБК», посилаючись на «джерела в оточенні Суркова» (помічник президента Росії Владислава Суркова), заявляє, що у Кремлі стали на бік не ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького, а на бік так званого «міністра МВС» угруповання «ЛНР» Ігоря Корнета:

І майте на увазі, що агентство російське, тому й його термінологія відповідна: «глава МВС ЛНР», «лідер республіки» тощо.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG