Доступність посилання

ТОП новини
Озброєна людина на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року
Озброєна людина на вулиці Луганська, 22 листопада 2017 року

«Переворот» в угрупованні «ЛНР»?

Конфлікт між ватажком угруповання «ЛНР» Ігорем Плотницьким і «міністром внутрішніх справ» у цьому угрупованні Ігорем Корнетом призвів до протистояння зі зброєю

– Лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив про «державний переворот» в Луганську. Він звинувачує Ігоря Корнета, який відмовився визнавати «указ» про свою відставку з посади «міністра МВС».

– Озброєні бійці без розпізнавальних знаків, які діють в інтересах Ігоря Корнета провели арешт працівників так званої «генпрокуратури» угруповання «ЛНР». За деякими повідомленнями, військові без розпізнавальних знаків прибули з угруповання «ДНР».

– В Україні події пов’язують не лише з розборками між бойовиками, а й між відповідними російськими спецслужбами. В Кремлі підтвердили, що стежать за подіями, розуміють які сили за ними стоять і вважають, що можливість об'єднання угруповань «ЛНР» та «ДНР» є внутрішньої справою бойовиків.

– в ОБСЄ фіксують наявність військової техніки та присутність невстановлених озброєних осіб, а також заявляють про обмежений доступ до певних районів міста для моніторингової місії

Схожий висновок робить журналіст німецького видання Bild Юліан Репке, який постійно стежить за Україною і висвітлює події в ній для німецькомовного читача:

«Із того, що я чую, – скорумповані і жадібні до влади спецслужби Кремля ГРУ і ФСБ ведуть підкилимну боротьбу за вплив на схід України. Ця боротьба сьогодні загострилася – і ФСБ виграла перший раунд. Так що «переворот у Луганську» – ніщо інше, як путінізм за спиною українців».

Аналіз і прогнози Андрія Діхтяренка, журналіста з Луганська:

Російські засоби інформації далі залишаються «найбільш поінформованими» (в лапках) про події серед бойовиків в окупованому Луганську.

Традиційно попереджаємо: це російське видання, звідси хибне сприйняття угруповання «ЛНР» як якоїсь псевдодержави, де може бути «спроба державного перевороту», тощо. І це позиція одного з колишніх уже ватажків сепаратистів, що діяли за планом гібридної агресії Росії проти України.

А ось як воно було вдень у Луганську:

«Зелені чоловічки» в центрі Луганська (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

І ще один аналіз, українського експерта родом із Білорусі Ігоря Тишкевича:

Чому «тепер про «ЛНР» серйозно»? Тому що перед цим Тишкевич трохи пожартував:

І знову повідомлення з Росії: тепер у Кремлі заперечили повідомлення російського ж агентства «РБК» про підтримку однієї зі сторін суперечки в угрупованні «ЛНР». «Події в Луганську є внутрішньою справою «ЛНР», – кажуть у Москві, називаючи «ЛНР» не незаконним збройним сепаратистським угрупованням, підтримуваним тією самою Москвою, а державою.

Було ще й таке застереження:

І зробимо перерву на зовсім уже нічний час, до ранку.

А вранці продовжимо, не забудьте зазирнути до нас! Наостанок - жарт із соцмереж.

Якщо хто не впізнав – на фото ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький :-)

Доброго ранку! Продовжуємо стежити за подіями в Луганську. Вночі в місті випав сніг. Фото кореспондента російського видання «Комсомольская правда».

Підконтрольне бойовикам телебачення в Луганську не працює, повідомляє в соціальній мережі користувач, який називає себе місцевим жителем.

Тим часом, штаб української воєнної операції на Донбасі заявляє, що 21 листопада підтримувані Росією бойовики скоротили кількість обстрілів до дев’яти, це майже вдвічі менше, ніж 20 листопада.

Жодний український військовий не постраждав, ідеться в ранковому зведенні.

В Луганську продовжується протистояння через конфлікт між лідером угруповання «ЛНР» Ігорем Плотницьким та так званим «головою МВС ЛНР» Ігорем Корнетом, повідомляє керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

Він зазначає, що більшість бойовиків в конфлікті підтримують Корнета, за його даними, а Плотницький може розраховувати лише на російський військових.

«Подальший розвиток ситуації повністю залежить від рішення, яке ухвалять в Кремлі – «об'єднання» «ЛНР» з «ДНР» з єдиним центром в Донецьку, або відновлення статусу-кво із примусовим «примиренням» Плотницького та Корнета, або ж усунення Плотницького, до якого в Москві також чимало претенщзій», – за прогнозами Дмитра Тимчука.

«Перетворити схід України на Сомалі у степах, запровадити стратегію керованого хаосу цілком може бути сценарієм Кремля, асиметричною відповіддю на посилення інтересу США до врегулювання конфлікту», – пише політолог Євген Магда.

Євген Магда наголошує, що необхідно попереджати власних громадян про небезпеку перебування на непідконтрольній території більш активно, а також бути готовими до ескалації конфлікту, оскільки ідея введення «блакитних шоломів» на територію конфлікту на Донбасі для Росії все ще залишається неприйнятною.

На контрольно-пропускних пунктах на лінії розмежування збільшився пасажиро-транспортний потік за останню добу, повідомляє Державна прикордонна служба України.

«Загалом учора в КПВВ було оформлено 38,3 тисячі осіб та 4,7 тисячі транспортних засобів», – повідомляє Держприкордонслужба.

«Що більше цих покидьків знищать одне одного у міжосібних війнах, тим краще для нас, причому фізично в тому числі», – так прокоментував в ефірі Радіо Свобода ситуацію в Луганську народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко.

«Якщо українські війська вирішать перейти в наступ, то Росія, скоріш за все, вчинить так само, як було в Іловайську - введе додатковий контингент своєї ударної армії. Будуть ріки крові, наші західні союзники будуть категорично проти. Тому жодних активних дій я ні з одного, ні з іншого боку не бачу. Буде йти зміна маріонеток, зміна ляльок», – вважає Антон Геращенко.

Підконтрольний бойовикам телеканал повідомляє, що лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький провів «нараду» в Луганську. На відео він звинувачує Ігоря Корнета у спробі «державного перевороту», робить нові «призначення» і наголошує на необхідності дотримуватися «закону».

Озброєні люди штурмом взяли «генеральну прокуратуру ЛНР», а «генпрокурора» заарештували, повідомляє журналіст Денис Казанський.

«Доля самого Плотницького поки невідома», – пише Казанський

За однією версією Ігор Плотницький втік до Росії, про це повідомляв речник МВС України раніше. За іншою – він перебуває в Луганську і провів зранку «нараду», відео якої оприлюднив підконтрольний бойовикам телеканал вранці 22 листопада.

«Є припущення, що віде Плотницького було записане вчора і його «притримали», – пише журналіст з Луганська Андрій Діхтяренко.

В Кремлі слідкують за подіями в Луганську, повідомляють російські інформагенства. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков на питання журналістів, чи є в Кремлі розуміння, які силі стоять за «загостренням ситуації», відповів, що «розуміння є».

Більш детально коментувати події в Луганську Дмитро Пєсков відмовився, посилаючись на відсутність детальної інформації, але зазначив, що можливість об'єднання угруповань «ЛНР» та «ДНР» є їхньою внутрішньої справою.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG