Доступність посилання

ТОП новини

У нас немає секти – соратник Саакашвілі


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Гості програми «Ваша Свобода»: Іван Слободяник, член політради «Руху нових сил»; Георгій Шеварднадзе, політичний експерт.

Лідер партії «Рух нових сил» Міхеїл Саакашвілі прийшов 18 грудня до прокуратури, але заявив, що готовий іти на допит лише до СБУ, а в ГПУ свідчити не буде. У СБУ цих заяв поки що не коментували. А в ГПУ викличуть Саакашвілі на допит повторно.Сутички біля Жовтневого палацу в Києві, куди намагалися зайти напередодні деякі протестувальники, засудили західні дипломати.

У сутичках біля Жовтневого потерпіли 60 бійців Нацгвардії, 15 – госпіталізовані, за даними Нацгвардії. А сам Міхеїл Саакашвілі назвав події поблизу Жовтневого «провокацією» та «грою» президента Петра Порошенка. Саакашвілі стверджував, що йде мирним шляхом.

Ваша Свобода | Куди зайде Саакашвілі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У нас немає партії чи секти Саакашвілі. Це символ, на прикладі якого бачимо свавілля влади. Ми обрали Саакашвілі для того, щоб він був нашим тараном
Іван Слободяник

Олександр Лащенко: Пане Слободяник, що може бути далі з цією ситуацією?

Іван Слободяник: Стан економіки в державі, політичний устрій, який є, має змінюватися. Це передовсім нас об’єднує навколо Міхеїла Саакашвілі, а не просто постать Саакашвілі. У нас немає партії чи секти Саакашвілі. Це є певний символ, на прикладі якого бачимо свавілля влади. Ми обрали Саакашвілі для того, щоб він був нашим тараном. Він є для нас символом змін.

Почали піднімати питання закону про імпічмент, щоб не було кривавих Майданів
Іван Слободяник

Той емоційний стан підтверджує одну просту річ: порушення всіх можливих процедур, починаючи від позбавлення громадянства, зупинки потягів, спроби арешту, зараз – вручення підозр і так далі, коли стоїть представник прокурора і не хоче спілкуватися з адвокатом.

Ситуація може розвиватися дуже неприємним шляхом. Олігархат, який створений завдяки інституту президентства, не має запобіжників. Саме тому ми почали піднімати питання закону про імпічмент, щоб не було кривавих Майданів, а щоб була європейська процедура, яка могла б ці запобіжники стримувати.

Сутички під Жовтневим палацом: штурм будівлі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Закликів до штурму не було. Мали зустрітися з керівництвом Жовтневого палацу на прохання колег, щоб було символічне місце спротиву в палаці. Нас усіх підставили
Іван Слободяник

Учора відбулася провокація.Ми також несемо відповідальність за те, що повелися на це (події біля Жовтневого палацу – ред.). Будемо переосмислювати подальший протест, щоб нас більше не втягнули в спроби дискредитації мирного протесту. Закликів до штурму не було. Ми мали зустрітися з керівництвом Жовтневого палацу на прохання колег (маю на увазі друзів з руху «Визволення» – Єгор Соболєв), щоб було символічне місце спротиву в палаці. Нас усіх підставили. Ідея була підійти до Жовтневого палацу, підписати договір оренди зі власниками приміщення і зайти.

Була й група провокаторів, частина людей для нас невідома, і люди, накручені вже протестом
Іван Слободяник

Дійшли – а вже в приміщенні було кількасот нацгвардійців, поліції. Була спровокована сутичка. Там була й група провокаторів, частина людей для нас невідома, і були люди, накручені вже протестом, який існує... Чому така агресія? Людям нічого втрачати – злидні такі! Оскільки намагаємося формувати нову форму політичної дійсності, хочу вибачитися перед усіма, перш за все перед нашими захисниками, які вчора стояли в Жовтневому палаці, нашими прибічниками – ми піддалися на провокацію. Ми також солідарні із заявами послів, що не повинно бути захоплень і так далі.

Саакашвілі не буде балотуватися у Раду. Не претендує на президентство
Іван Слободяник

Саакашвілі не буде балотуватися у Верховну Раду. Він не претендує на президентство. Ми, команда українська, сформована з українських хлопців і дівчат, будемо й далі протестувати. Мирними маршами. Збирати величезну кількість людей.

– Пане Шеварднадзе, у Грузії чекають на екстрадицію Міхеїла Саакашвілі?

Він повинен сидіти. Я його не поважаю ні як політика і, перепрошую, зневажаю як людину
Георгій Шеварднадзе

Георгій Шеварднадзе: Я не можу сказати про всіх, але там дуже багато людей хотіло б, щоб він відчув на собі всю цю тюремну реформу, яку провів. Звісно, він повинен сидіти. Я його не поважаю ні як політика і, перепрошую, зневажаю як людину.

Така поведінка не гідна екс-президента. Прийти можуть за кожним – «від суми і від тюрми не зарікайся». До нього прийшли – навіщо було це шоу – вибігати на дах? На тебе дивиться вся країна
Георгій Шеварднадзе

Така поведінка не гідна екс-президента. Прийти можуть за кожним із нас – «від суми і від тюрми не зарікайся». Коли до нього прийшли – навіщо було це шоу – вибігати на дах, стрибати? На тебе дивиться вся країна, ти в якийсь час був для багатьох символом змін – вийди гідно.

Йому (Саакашвілі в Україні – ред.) просто повірили. Я до певного часу, поки не знайшов ці платіжки, теж вірив. Але, спілкуючись з людьми, я побачив, що це ширма. Багато політиків з України, хто їздив на день-два туди, бачили прекрасні будівлі, красиві дороги. Це був фасад. Копаєш глибше – бачиш, якою ціною, наскільки це було все зроблено криваво. Ось мій батько особисто 200 тисяч доларів платив у фонд розвитку силових структур. Це були обов’язкові платежі.

– Пане Слободяник, ви не проти діалогу «Руху нових сил» з чинною владою, наприклад? Нібито були кулуарні спроби Саакашвілі домовитися. Це, до речі, відповідає дійсності?

Не повинні дати агресору можливість використати це
Іван Слободяник

Іван Слободяник: Це (кулуарні домовленості Саакашвілі з Порошенком – ред.) не відповідає дійсності. Діалог про необхідні зміни й компроміс виходу з політичної кризи треба вести з усіма можливими сторонами, але публічно. Ми перебуваємо у воєнному стані і не повинні дати агресору можливість використати це.

Іван Слободяник
Іван Слободяник

Була спроба нас розсварити. Будемо йти єдиним фронтом опозиційних сил. Акція триватиме. Шукатимемо форми, безпечні для людей
Іван Слободяник

Я думаю, що була спроба також нас розсварити. Ми будемо все рівно йти єдиним фронтом опозиційних сил, хто готовий далі діяти проти олігархату. Акція триватиме. Ми шукатимемо інші форми, безпечні для людей.

Я хочу віддати належне поліції. Все-таки одна складова реформи вдалася. Працює антиконфліктна група, яка підходила до нас і переконувала, що дійсно там є люди, треба припинити. І ми спільно зрозуміли, що це дійсно провокація, і відійшли.

– Пане Шеварднадзе, так як нинішня київська влада чинить зі своїми політичним опонентом, яким він не був би, – це нормально, навіть з політтехнологічної точки зору?

Георгій Шеварднадзе
Георгій Шеварднадзе

Саакашвілі пощастило. У нас справді демократія, толерантність. Було дуже неприємно бачити, як б’ють нацгвардійців. Вони тут до чого?
Георгій Шеварднадзе

Георгій Шеварднадзе: Йому (Саакашвілі – ред.) пощастило. У нас справді демократія, толерантність. Якби президентом був Саакашвілі... Ви бачили розгін демонстрацій чи ні? Їх просто жорстоко побили б, водомети використовували. Мені було дуже неприємно бачити, як б’ють нацгвардійців. Ну, це ж було. За що? Вони тут до чого...

Зірка Саакашвілі падає. У нього лишився якийсь імідж. Він побачив, що не відбулося масового збурення. Треба віддати належне владі – дуже нормально, спокійно, толерантно вона себе поводить. Не можете сказати, що когось жорстоко чи били, чи розганяли. У вас є вибір, у мене є вихід, у всіх. У нього немає. У Грузії в’язниця, а тут теж кримінал. Він стоятиме до останнього.

Я не хотів би, щоб люди постраждали через нього. У нього єдиний варіант – іти на прорив, намагатися зробити аналог перевороту.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG