Доступність посилання

ТОП новини

Домашнє насильство в Британії залишається великою проблемою


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Якщо ви думали, що в такій заможній і відносно благополучній країні, як Велика Британія, проблема домашнього насильства подолана, ви помиляєтеся. За даними, які поширює Національна система охорони здоров’я (NHS), в середньому дві жінки на тиждень гинуть в результаті такого насильства. Тому ця тема з британських засобів масової інформації фактично не сходить.

Згідно з останніми даними, у зверненнях до поліції Англії та Уельсу за рік зареєстровано 650 тисяч випадків домашнього насильства та знущань.

Національна система охорони здоров’я NHS також опікується проблемою домашнього насильства, зокрема тому, що виявлено загострення проблеми з жінками під час вагітності.

«Статистика дуже турбує. Насильства вдома зазнає кожна четверта жінка. У третині випадків проблеми починаються, коли жінка вагітніє. У 6% випадків жертвами стають чоловіки. Найжахливіше, що у Сполученому Королівстві в результаті домашнього насильства гине в середньому дві жінки щотижня», – заявляє NHS.

У Шотландії, яка має окрему систему судочинства, ситуація також невтішна.

На початку грудня шотландська поліція вирішила оприлюднити спеціальне застереження потенційним зловмисникам, бо у час свят кількість повідомлень про насильство й наругу чи знущання вдома зростає приблизно на 25%.

«Кожних 9 хвилин ми отримуємо повідомлення про наругу вдома і виїжджаємо на виклик. Ви отримаєте по заслузі», – попереджає у відеоролику сувора жінка в уніформі поліції.

Ще невблаганної статистики: кожна сьома дитина у Британії віком до 18 років була свідком чи потерпала від домашнього насильства, наруги та знущань.

На тлі цієї проблеми державна служба, що відповідає за захист дітей, закликає уряд гарантувати захист дітей у неблагополучних сім’ях.

«Вплив на дітей жахливий. Ми знаємо, що таким дітям згодом у житті важко розбудовувати особисті взаємини. Їм важко утримуватися на роботі», – пояснювала британському телебаченню комісар у справах дітей в Англії Енн Лонґфілд.

За закритими дверима

Попри згадані навіть смертельні випадки, одна з проблем домашнього насильства та наруги полягає у тому, що часто люди – переважно молоді жінки віком від 16 до 24 років – потерпають непомітно для інших у стінах своїх домівок і від найближчих людей.

У пресі, в документальних стрічках і в новинних репортажах самі жертви розповідають, що у такому стані наважитися просити про допомогу непросто.

Часом жертви навіть не одразу усвідомлюють, що опинилися в ситуації, яка може бути серйозною загрозою.

Зокрема, тому кілька державних служб, а також неурядові й доброчинні організації зосереджуються на поясненнях: що таке домашнє насильство або знущання, розповідають, що воно може виявлятися в різних і несподіваних формах, навіть психічного тиску або фінансових утисків.

Великий наголос роблять на поширенні інформації про спеціальні телефонні номери доброчинних організацій, куди по допомогу чи за порадою можуть звернутися жінки й чоловіки.

Гроші

А уряд, за словами міністра фінансів Філіпа Хамонда, сприяє таким недержавним установам фінансами: «Я виділю додаткових 20 мільйонів фунтів урядових фондів на підтримку кампанії боротьби з насильством щодо жінок і дівчат. Це доведе нашу загальну фінансову підтримку цієї справи до суми 100 мільйонів фунтів».

Філіп Хамонд
Філіп Хамонд

На додаток до цього у Британії виокремили частину податку з продажу предметів жіночої гігієни, щоб збирати кошти саме на цю справу.

Час від часу в Британії окрему увагу приваблюють такі специфічні випадки домашнього насильства, як примусові одруження або так званий «захист честі», під прикриттям якого навіть убивають жінок чи дівчат у сім’ях переважно вихідців з країн Азії.

Але британські фахівці підкреслюють, що домашнє насильство і знущання трапляються в бідних і багатих сім’ях, у різних регіонах, різних релігійних й етнічних громадах.

За період з 2015 до 2016 року в цій країні суди притягли до відповідальності понад 100 тисяч осіб за знущання чи насильство вдома, понад 75 000 з них були визнані винними та покарані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG