Доступність посилання

ТОП новини

Чому мешканці ОСББ стали учасниками політичних процесів у Запоріжжі?


Запоріжжя – Мешканці та очільники ОСББ перетворились на активних учасників суспільно-політичних процесів у Запоріжжі. Два місці поспіль вони пікетували під час чергових сесій міськради адміністративну будівлю запорізької мерії. У листопаді вимагали ухвалити рішення про співфінансування капітальних ремонтів своїх будинків коштом міського бюджету та самих мешканців, що, на їхню думку, прискорить процес відновлення їхніх багатоквартирних домівок. А напередодні, 21 грудня, мітингували під мерією та навіть зайшли з плакатами до зали сесійних засідань, домагаючись закладення фінансування капітальних ремонтів будинків із ОСББ у бюджет та програму розвитку житлово-комунального господарства Запоріжжя на 2018 рік. Обговорення цього питання у стінах міської ради Запоріжжя перетворилося у цілу політичну дискусію. Досягнути спільного знаменника представникам мерії та депутатам органу місцевого самоврядування не вдавалось близько трьох годин. Місцеві політексперти зазначають, що ця ситуація демонструє не лише проблеми міського господарства, а й політичні протиріччя в управлінні містом.

Під стінами запорізької мерії, де має відбутися чергова сесія міськради, люди різного віку. Тут як голови правління ОСББ, так і мешканці таких будинків. Один із мітингувальників, голова ОСББ «Моторобудівник» Євген Капустін пояснює, чому вийшов на акцію протесту.

4 під’їзди були затоплені повністю. Каналізацію практично за рік я майже всю в домі замінив, але влада кричала забирайте будинки в управління, ми допоможемо вам відремонтувати
Євген Капустін

«Рік тому забрав будинок. У мене 12 під’їздів 9-поверхівки. 4 під’їзди з них були затоплені повністю. Ми не від чого не відхрещуємося: вкладаємо свої кошти, ремонтуємо підвали. Каналізацію практично за рік я майже всю в домі замінив, але влада у нас кричала, що забирайте будинки в управління, ми допоможемо вам відремонтувати, привести до ладу те, що не робилось тривалий час. Тому, будь ласка, виконуйте свої обіцянки», – зазначає Капустін.

Паралельно з мітингом його організатори збирають підписи під петицією до міського голови Запоріжжя Володимира Буряка. Головна вимога акції – закласти в бюджет міста на наступний рік 200 мільйонів на ремонт багатоквартирних будинків, 150 мільйонів – аварійного і ветхого житла та ще 50 на програму співфінансування ремонтів будинків містом та їхніми мешканцями. Організатор акції голова ОСББ «Зелений двір» Андрій Герасимов під час мітингу заявив, що його учасники налаштовані досить радикально.

Влада говорила створюйте ОСББ, ми зробимо капітальні ремонти. Затверджено 304 положення про фінансування капітальних ремонтів, але Буряк повністю ігнорує це. Ми оголошуємо безстрокову акцію протесту
Андрій Герасимов

«На сьогодні в місті Запоріжжі зареєстровано більше ніж 800 ОСББ, з яких приблизно 400 взяли будинки в управління. А у титульному списку на капітальний ремонт – 260 будинків, якщо не помиляюсь. І зараз ОСББ опинились із зруйнованими будинками сам-на-сам, бо місто відмовилось фінансувати ремонти наших будинків, тобто влада говорила нам, що створюйте ОСББ, ми зробимо капітальні ремонти. Затверджено 304 положення про фінансування капітальних ремонтів у будинках ОСББ, але сьогодні Буряк (мер Запоріжжя – ред.) повністю ігнорує це положення і каже: «Хлопці, звиняйте, ремонтів не буде». Нас це не влаштовує і ми сьогодні оголошуємо безстрокову акцію протесту, і ми будемо це продовжувати, і якщо потрібно будемо йти на більш радикальні заходи – перекривати проспект, залізниці, будемо блокувати роботу нашого запорізького аеропорту, якщо пан Буряк думає, що він може робити те, що хоче», – каже чоловік.

33 мільйони – чи досить цього, аби провести капітальні ремонти будівель ОСББ в 2018 році?

Організатор акції пояснює, що в проект програми розвитку житлово-комунального господарства міста на 2018 рік закладено 33 мільйони гривень на ремонт ОСББ, однак жоден будинок за таких умов не отримує коштів на капітальні роботи.

«33 мільйони, яким апелює пан Буряк, та 200 мільйонів, що вони затвердили у 5-му порядку бюджету на 2018 рік – це ті кошти, що будуть витрачені на «перехідні» будинки, тобто на ті будинки, що виконали роботи і потрібно оплатити кошти підряднику. З тих коштів нічого не дістанеться жодному будинку міста Запоріжжя», – говорить Андрій Герасимов.

Присутній на мітингу представників ОСББ депутат Запорізької міськради Віталій Рябцев пояснює, чому оплата робіт, виконаних по ремонту будинків в місті буде здійснена лише наступного року: «Рік тому ми виділи по 304-му порядку на ОСББ 90 мільйонів, виділили кошти на ремонт аварійного і ветхого житла. А що відбулося у цьому році? Серед літа гроші почали «відтягуватися». Як наслідок, у листопаді ми зняли ці кошти, хоча фактично не мали їх знімати. Приклад, ОСББ виділили 90 мільйонів, зняли 29. Зараз будемо додавати ще 14-, але коли ми виділяли ці 90 – ціни були одні, зарплати теж інші, і відбулася індикація. Потрібно було не знімати, а додавати, бо люди ремонтні роботи закінчили. По факту маємо, що виділили 33 мільйони на об’єкти, що переходять на наступний рік, тобто ті кошти, що зняли. Жодного нового об’єкта в нас не закладено. Теж саме стосується аварійного, ветхого житла, де нема ОСББ. Жоден новий об’єкт робитися не буде».

Об 11-й годині мітинг з-під стін меріє перемістився у приміщення міськради, де мала розпочатися чергова сесія цього органу місцевого самоврядування. В будівлі протестуючі також розгорнули свої плакати, та заявили, що не підуть з адмінбудівлі, аж поки не будуть задоволені їхні вимоги. Втім, сесія запорізької міськради почалася не одразу – близько години тривала погоджувальна рада голів фракцій ради, під час якої останні намагались домовитись щодо винесених на сесію питань.

Саме ж обговорення питання щодо збільшення фінансування капітальних ремонтів тривало понад 3 години. Зокрема, міський голова Запоріжжя Володимир Буряк повідомив, що зняття коштів з оплати капітальних ремонтів будинків ОСББ, виконаних у поточному році, та компенсація цих коштів у 2018 році були вимушеними кроками: «Ви що думаєте гроші знімали – це кошти не освоєння? Це дефіцит (міського бюджету), що був ухвалений минулого року. Бюджет із дефіцитом 850 мільйонів».

Натомість низка депутатів міськради запропонувала переглянути інші статті міського бюджету і зменшити видатки на облаштування зон відпочинку запорожців. Зокрема, депутат Михайло Прасол зазначив: «Ми будемо робити за 22 мільйони фонтани. Ми будемо робити за 52 мільйони «Дубовий Гай» (Центральний пак культури та відпочинку Запоріжжя – ред.). Ми будемо за 350 мільйонів робити аеропорт, набережну нікому не потрібну. Ми будемо 80 мільйонів брати на аварійну службу «15-80» (єдина комунальна аварійна служба Запоріжжя – ред.) і навіть будемо виділяти 72 тисячі гривень на проведення свят кожну неділю у Заводському районі. Людина, коли приходить з вашого сяючого фонтану, і при цьому згадує, що їй потрібно відро поміняти, бо дах тече, їй стає не радісно».

Ухвалити рішення про збільшення фінансування капітальних ремонтів в місті меру і депутатам вдалося лише після 4 спроб голосування за різні варіанти розподілу коштів. Їх розподілили наступним чином: 100 мільйонів гривень на ремонт будинків, переданих в управління ОСББ, 232 мільйони на ремонт будинків, де не створено ОСББ, та ще 50 мільйонів на пілотний проект зі співфінансування ремонту будинків з міського бюджету та коштами їхніми мешканців. За це рішення проголосувало 58 із 61 присутнього в залі депутата. Ухвалити рішення вдалося завдяки домовленості між депутатами по скорочення обсягу фінансування депутатського фонду міськради на 2018 рік.

Що стоїть за конфліктом довкола фінансування капітальних ремонтів ОСББ у Запоріжжі?

Ситуація, що виникла у сесійній залі Запорізької міськради, коли кілька годин поспіль не вдавалося досягнути домовленості між промерською більшістю та іншими депутатами, демонструють різні пріоритети роботи представників цих органів місцевого самоврядування, вважає запорізький політолог Роман П’ятигорець, а відповідно і конфлікти довкола пріоритетів розвитку міста і розподілу місцевого бюджету.

Якщо ви ведете депутатську роботу на своєму окрузі, то головні проблеми – це зношений і вбитий житловий фонд
Роман П’ятигорець

«Якщо ви ведете депутатську роботу на своєму окрузі, то головні проблеми – це зношений і вбитий житловий фонд. Вирішуючи цю проблему будь-який депутат приносить електоральні бали своїй політичній команді. А є мер і його команда. Там теж є своє розуміння цієї проблеми, але по-своєму», – каже політексперт.

Політолог зазначає, що в свій роботі мер Запоріжжя спирається на так звану формулу «Довічного мера»: «Щоб за тебе голосували вічно і після твоєї каденції називали на твою честь вулиці чи площі, треба будувати красиві і яскраві проекти: парки, сквери, спортивні площадки, пам’ятники архітектури. Інфраструктурні об’єкти та дороги. І все це побудувати мер пообіцяв у своїй передвиборчій програмі».

Інший же запорізький політексперт, політтехнолог Павло Скурський таку модель поведінки вважає прорахунком консультантів міського голови Запоріжжя, внаслідок чого були проігноровані проблеми, з якими городяни стикаються щодня. Фахівець зазначає, що названий підхід до роботи мера «базується на міфологемах міста з індустріально-патерналістичною ментальністю» і був популярний до Революції гідності, зокрема серед донецької політичної еліти.

Це їхній типовий стиль, шаблон, за яким вони діють роками: по-перше, «видовища» – мега-проекти, які мають побачити всі: дороги, парки, пам’ятники
Павло Скурський

«Це їхній типовий стиль, шаблон, за яким вони діють роками: по-перше, «видовища» – мега-проекти, які мають побачити всі: дороги, парки, пам’ятники; по-друге, «хліба» – загравання з соціально знедоленими верствами чи цільовими групами, наприклад, чорнобильцями, а також тотальне закатування пропагандою «успіхів» через рейтингові ЗМІ. Мега-теми дійсно були популярні на початку сірих 2000-х, на цьому зробив своє ім’я Поляк (Олександр Поляк був мером Запоріжжя у 2000–2003 роках та здобув серед запорожців звання «народного мера» – ред.), мери інших міст, Ахметов у Донецьку», – ділиться політексперт.

Погіршує ситуацію, на думку Павла Скурського, і професійна недосвідченість як управлінця самого мера міста, так і представників його команди, для більшості з яких це перший досвід на посадах в органах влади.

Поступово зникає відчуття кріпкого господарника, що продавалось технологами на виборах. Ще одне – це відірваність від реалій і «спочивання на лаврах»
Павло Скурський

«Два роки на посаді – це вже термін, коли складається цілісне враження. Городяни дивляться і роблять висновки. У Буряка не має поляковської харизми, карташовської важності, сіновської ерудиції і легкості (Олександр Поляк, Євген Карташов, Олександр Сін – попередні мери Запоріжжя – ред.). Тобто поступово зникає відчуття кріпкого господарника, що продавалось технологами на виборах. Ще одне – це відірваність від реалій і «спочивання на лаврах». Команда молода сама по собі, без досвіду управлінської роботи. Переконують мера, що рейтинг в них відмінний, що, мовляв, «правильною дорогою рухаємося, Володимире Вікторовичу!», тому на опозицію серед депутатів, політиків і активістів не зважають і надалі», – зазначає політексперт.

Як наслідок, каже політтехнолог, утворюється «сніговий ком» міських проблем, і акції протесту представників ОСББ є передвісниками майбутніх локальних конфліктів, через які Запоріжжя може періодично «лихоманити» внаслідок невирішеності повсякденних питань життя городян, зокрема у сфері громадського транспорту та житлово-комунального господарства.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG