Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт Варшави з Брюсселем може вдарити по Україні?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Варшава – Європейська комісія вперше розпочала застосування сьомої статті Договору про ЄС. Євросоюзні чиновники переконані, що зміни в судовій системі в Польщі загрожують верховенству права, тому вони зважилися на безпрецедентні дисциплінарні заходи щодо Варшави. Утім, політики правлячої в Польщі партії «Право і справедливість» відкидають попередження, що лунають з Брюсселя, вони розраховують на підтримку з боку Угорщини. Польська опозиція та аналітики попереджають, що Польща віддаляється від Європи, внаслідок чого можуть погіршитись її стосунки зі стратегічними партнерами, зокрема з Україною.

У результаті на своєрідній лаві підсудних опинилася країна, яку ще кілька років тому вважали взірцем успішних демократичних перетворень

Безпрецендентна процедура, яку розпочала Європейська комісія, відкриває шлях для покарання Польщі фінансовими та адміністративними санкціями, оскільки вона не поважає цінності ЄС. Йдеться про реформу польського судочинства, що фактично підпрядковує судову владу виконавчій. Ця реформа стала можливою після того як президент Анджей Дуда, незважаючи на численні протести в різних містах країни, підписав пакет суперечливих законів. «У результаті на своєрідній лаві підсудних опинилася країна, яку ще кілька років тому вважали взірцем успішних демократичних перетворень», – зазначає польське видання тижневика Newsweek.

Європейська комісія, на мою думку, перевищила свої повноваження. Договір про ЄС не регулює цих питань, вони належать до компетенції органів влади конкретних держав. І ми діємо відповідно до нашого законодавства, яке полягає в тому, що під час виборів було обрано парламент, парламент сформував уряд, а уряд має право ухвалювати рішення щодо цих справ
Маріуш Блащак

Маріуш Блащак, міністр внутрішніх справ Польщі, один із чільних політиків партії «Право і справедливість» пояснює позицію польських консерваторів. Він наполягає на тому, що польська влада не порушує верховенства права. «Європейська комісія, на мою думку, перевищила свої повноваження. Договір про ЄС не регулює цих питань, вони належать до компетенції органів влади конкретних держав. І ми діємо відповідно до нашого законодавства, яке полягає в тому, що під час виборів було обрано парламент, парламент сформував уряд, а уряд має право ухвалювати рішення щодо цих справ», – каже Блащак.

Суперечливі закони ослаблюють позицію Польщі в Європі

Натомість польська опозиція твердить, що над країною збираються чорні хмари. Мовляв, президент Дуда, підписуючи суперечливі закони, фактично припинив діалог Варшави з Брюсселем. Катажина Любнауер, депутат Сейму з опозиційної партії «Новочесна» твердить, що тепер голос Польщі в ЄС стане слабшим, а польські політики не зможуть відстоювати права своїх громадян, наприклад, у питаннях роботи на євросоюзному ринку, чи поділу євросоюзного бюджету. «Право і справедливість» веде себе винятково егоїстично, бо хоче зміцнити свій електорат, і це завдало шкоди Польщі, це крайня безвідповідальність», – каже опозиціонерка.

Казімеж Вуйціцький
Казімеж Вуйціцький
Це однозначно дуже сильно ослаблює позицію Польщі в Європі. Якщо йдеться про українські справи, то очевидно, що з Польщею як потенційним адвокатом України менше рахуватимуться. Крім цього, це в цілому ослаблює Європейський союз, так як і події в Каталонії, а це невигідне для України, бо Україні потрібна сильна Європа
Казімєж Вуйціцький

Казімєж Вуйціцький, експерт з питань польсько-українських відносин звертає увагу на те, що євросоюзні санкції проти Польщі опосередковано можуть зачепити Україну. Він говорить: «Це однозначно дуже сильно ослаблює позицію Польщі в Європі. Якщо йдеться про українські справи, то очевидно, що з Польщею як потенційним адвокатом України менше рахуватимуться. Крім цього, це в цілому ослаблює Європейський союз, так як і події в Каталонії, а це невигідне для України, бо Україні потрібна сильна Європа».

Вуйціцький переконаний, що навіть за негативного для Польщі розвитку подальших подій польське та українське громадянське суспільства повинні продовжувати співпрацю. «Важко сказати, якими саме будуть наслідки застосування 7-ї статті, але це дуже серйозна справа, адже це може посилити антиєвропейські, антиєвросоюзні тенденції в Польщі, зокрема ізоляціоністські настрої, що також може завдати шкоди польсько-українським стосункам. Та сподіваюся, що люди доброї волі по обидва боки кордону, розуміючи важливість цих стосунків, намагатимуться зберегти контакти і підтримати інтенсивний польсько-український діалог», – сказав аналітик.

Орбан обіцяє ветувати рішення Європейської комісії

Євросоюзові треба виразно сказати, що не варто навіть розпочинати цю процедуру щодо Польщі, бо немає шансів її реалізувати, оскільки на цьому шляху стоїть Угорщина, яка є перешкодою, котру не вдасться оминути
Віктор Орбан

Тим часом угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан у п’ятницю заявив, що Угорщина блокуватиме процедуру ЄС зі введення санкцій щодо Польщі. «Євросоюзові треба виразно сказати, що не варто навіть розпочинати цю процедуру щодо Польщі, бо немає шансів її реалізувати, оскільки на цьому шляху стоїть Угорщина, яка є перешкодою, котру не вдасться оминути», – зазначив Орбан в інтерв’ю для Radio Kossuth. Орбан твердить, що наступ на Польщу – це наступ на цілу Центральну Європу. Він запевнив, що Угорщина «скористається своїм правом», аби запобігти покаранню Польщі.

Втім, польські оглядачі вважають, що офіційній Варшаві не слід надмірно покладатися на обіцянки, що лунають з Будапешта. Вони нагадують, що під час недавнього конфлікту Польщі з Єросоюзом щодо кандидатури на голову Європейської ради Орбан не підтримав польських правих, хоч вони на це дуже розраховували.

Віктор Орбан (архівне фото)
Віктор Орбан (архівне фото)

Світові видання про конфлікт Варшави з Брюсселем

Сьогодні Польща, яка донедавна була символом успішної інтеграції країн колишнього Східного блоку в західний світ, розглядається як символ похмурої тенденції – повороту в бік правого популізму та відходу від таких цінностей, як плюралізм і повага до інакомислення

Про конфлікт Польщі з Європейською комісією із занепокоєнням пишуть провідні світові видання, зокрема американська газета New York Times. Видання зазначає: «Сьогодні Польща, яка донедавна була символом успішної інтеграції країн колишнього Східного блоку в західний світ, розглядається як символ похмурої тенденції – повороту в бік правого популізму та відходу від таких цінностей, як плюралізм і повага до інакомислення». Американська газета розглядає суперечку між Варшавою та Брюсселем як прояв розколу на європейському континенті: між країнами Заходу, такими як Франція та Німеччина, де політична еліта згуртувалася навколо основних демократичних цінностей, та країнами на сході, такими як Польща та Угорщина, де популістські лідери досягли успіху, звернувшись до старих «богів» – нації, віри та сім’ї.

Натомість іспанське видання El Pais зазначає, що Європейська комісія вперше відважилася застосувати так звану «ядерну кнопку ЄС». «13 реформ судочинства, які ультранаціоналістичний польський уряд затвердив упродовж останніх двох років, виводять країну за межі параметрів ЄС», – резюмує газета.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG