Доступність посилання

ТОП новини

​Президентські вибори в Росії і «гібридний президент»


Ініціативна група виборців 26 грудня висунула чинного очільника Росії Володимира Путіна як кандидата в президенти на виборах у березні 2018 року. А напередодні Центрвиборчком Росії відмовив у реєстрації російському опозиціонеру Олексію Навальному. Таким чином, попри велику кількість кандидатів (на сьогодні їх 45), російські вибори навряд чи можна вважати конкурентними, зазначають експерти.

Про проведення зборів групи виборців на підтримку самовисування кандидата в президенти і нинішнього очільника Росії Володимира Путіна було відомо заздалегідь. Вибори 2018 року стануть для нього четвертими. До Путіна про свої президентські амбіції заявили понад чотири десятки людей. Втім, багато експертів зауважують, що, незважаючи на це, підсумок виборів, які відбудуться в березні 2018 року, вже практично відомий. На думку російського політолога Дмитра Орешкина, низька явка виборців – єдине, що може засмутити Кремль.

Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін

Єдиною несподіванкою, яка на цих виборах майже напевно відбудеться – це небувало низька явка
Дмитро Орешкін

«Ми живемо в такий, що називається, гібридний час (у нас гібридна війна, гібридні вибори, гібридна вертикаль), ось так і вийде: гібридний президент. При цьому, на мою думку, єдиною несподіванкою, яка на цих виборах майже напевно відбудеться, тобто вона очікувана – це небувало низька явка. Хоча нам говорили про 70%, але ніяк не виходить більше, ніж 60. Загалом на всіх президентських виборах мінімальне значення явки було 64%, в 2012 році, а зараз ситуація загострюється тим, що ті, хто не хотів би голосувати за Путіна, не маючи перед собою реального гравця, який міг би Путіну скласти опозицію, найімовірніше, на ці вибори просто не підуть», – каже Орешкін.

Підписна кампанія

Недопущення на вибори Олексія Навального не була несподіванкою, вважає політолог. А частина голосів опозиційного політика, на його думку, може бути віддана Ксенії Собчак. Кандидатка, яку висунула партія «Громадянська ініціатива», тепер повинна зібрати 100 тисяч підписів. Політтехнолог штабу Ксенії Собчак Віталій Шкляров вважає, що більшість із претендентів буде відсіяна саме на етапі перевірки підписних листів.

Віталій Шкляров
Віталій Шкляров

Реєстрація – це формальність. Можливий відсів на етапі збору підписів
Віталій Шкляров

«Реєстрація – це формальність. Можливий відсів на етапі збору підписів, тобто після реєстрації: ЦВК бере добу на розгляд цієї заяви і потім може відкривати виборчий рахунок. І з відкритого виборчого рахунку можна починати друкувати підписні листи і, власне, починати збір підписів. Тут якраз буде видно, хто за 3-4 тижні встигне набрати підписи, де спойлер, а де кандидати, які починають працювати, як то кажуть, на полях», – зазначає Шкляров.

Представникам парламентських партій підписи не потрібні, висуванцям інших партій і рухів належить зібрати 100 тисяч підписів, причому не більше від двох з половиною тисяч в одному регіоні. Самовисуванці повинні представити в ЦВК 300 тисяч підписів виборців. У тому, що чинний президент Росії впорається з цим завданням, сумнівів немає ні в кого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG