Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: на Донбасі відбудеться обмін полоненими за формулою «306 на 74»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Довгоочікуваний обмін полоненими

Представники української сторони вилетіли на Донбас напередодні обміну полоненими. Він має відбутися сьогодні о 12:00. До місця обміну вирушили, зокрема, уповноважена Верховної Ради Валерія Лутковська, представники Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Міністерства оборони, а також експерти гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську. Обмін відбуватиметься за формулою «306 (особи, які причетні до війни проти України) на 74 (військові і цивільні, включені до списку на обмін Києвом)». Президент України Петро Порошенко заявив, що попросить Кабінет міністрів надати звільненим українцям медичне обстеження і матеріальну допомогу.

Окупація Криму та «плівки Глазьєва»

Проросійські акції 2014 року в Криму та на материковій частині України оплачувалися російськими фондами, а уряд Сергія Аксенова (Аксьонова) формували за участю Віктора Медведчука. Це випливає з імовірних записів телефонних переговорів радника російського президента Сергія Глазьєва з головою російського Інституту країн СНД Костянтином Затуліним, що були оприлюднені в Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду українського президента-втікача Віктора Януковича. Про що та з ким говорили і як координувались події «кримської весни», читайте тут.

#FuckResponsibleDisclosure

«Український кіберальянс» (УКА), який раніше оприлюднював зміст електронної скриньки радника президента Росії Владислава Суркова, оголосив флешмоб проти безвідповідальної, як вони кажуть, політики кібербезпеки українських державних структур. У рамках флешмобу активісти викладають документи зі службових комп’ютерів правоохоронців, енергетиків і військових – показують, що справжнім хакерам отримати доступ до службової чи секретної документації не так вже й важко. Серед останніх «жертв» флешмобу – Міністерство оборони і державне підприємство «Енергоатом». В обох агенціях зараз проводять службове розслідування. Хакери говорять, що завдяки «флешмобу» інші державні структури закрили декілька важливих кібервразливостей. Про результати такого флешмобу нам розповів речник УКА під ніком Шон Таунсенд.

На кордон із «біометрикою»

Згідно з рішенням РНБО України, з 1 січня 2018 року запроваджуються нові правила перетину кордону з Україною для громадян Росії. Він буде здійснюватися за біометричними паспортами та після електронної реєстрації. А вже з 27 грудня 2017 року система біометричного контролю на кордоні з Російською Федерацією має запрацювати у тестовому режимі. Кому це буде добре, а кому на заваді, ми розпитали у програмі «Ваша Свобода».

Справа Саакашвілі

Екс-президент Грузії і керівник партії «Рух нових сил»» Міхеїл Саакашвілі відмовився іти на допит до СБУ – за його словами, через те, що його викликали з «порушеннями закону». Він звинувачує Банкову в тискові на себе і готується до того, що 3 січня суд відправить його під домашній арешт. Втім, Саакашвілі обіцяє і в таких умовах продовжувати політичну діяльність. На 3 січня призначені два суди, які вирішуватимуть, чи піде Саакашвілі під домашній арешт, і чи можлива його екстрадиція до Грузії. Думки експертів щодо такого сценарію – розділилися. Частина з них припускає, що Саакашвілі таки затримають і заарештують, але це навряд чи станеться у новорічні свята. «Якщо мене заарештують – ви знаєте адресу мого балкона», – сказав Саакашвілі.

Доплата за лікування туберкульозу

І на завершення про цікавий експеримент. Сімейним лікарям доплачували за лікування хворих на туберкульоз. Такий пілотний медичний проект запустили за кошти міжнародних організацій у Житомирі та в Чернігівській області. Результати експерименту показали, що епідемію туберкульозу можливо подолати, якщо змінити модель фінансування, стверджують ініціатори програми. Наразі Україна входить у п’ятірку антилідерів за масштабом захворюваності на туберкульоз, і при цьому ефективність лікування є найнижчою серед країн Європи та Центральної Азії. Який вихід пропонують автори і виконавці пілотного проекту, в завершальному матеріалі на сьогодні.

Бережіть себе і рідних від усяких недуг!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG