Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі воюють за знесення пам'ятника Катерині ІІ


Всеволод Ананьєв

Група українських козаків вимагає від влади Одеси знести пам'ятник російській імператриці Катерині II разом з фігурами інших засновників міста: Йосипа де Рібаса, Франца-Павла де Волана, Потьомкіна і Зубова. Їхній аргумент: Катерина знищила Запорізьку січ, тож в українському місті їй не місце.

Йдеться про так званий «пам'ятник засновникам» Одеси на Катерининській площі. Головна фігура скульптури – російська імператриця Катерина II, а біля підніжжя п'єдесталу стоять Йосип де Рібас, інженер Франц-Павло де Волан, фельдмаршал Григорій Потьомкін і Платон Зубов.

Знесення пам'ятника зажадала група українських козаків. Їхня логіка така: Катерина II знищила Запорізьку січ, і тому в українському місті їй не місце. Окрім того, вона нібито і до заснування Одеси стосунку взагалі не має: за кілька століть до неї на цьому місці стояла турецька фортеця Хаджибей.

«Тоді і побудували гавань з купецькою пристанню. А наступного року просто перейменували Хаджибей на Одесу!» – обурюється історичною несправедливістю прихильник знесення Костянтин.

«Людям сказали, що Катерина – засновниця, вони це і повторюють! – говорить прихильник знесення Володимир. – А якби вони знали про те, що її указ був не про заснування міста, а про перейменування, то була б інша зовсім історія».

Але і супротивників знесення монумента в Одесі теж знайшлося чимало.

«Катерининська площа завдяки пам'ятнику стала найкрасивішою площею Одеси. А пам'ятник Катерині – один з найкращих пам'ятників міста, – вважає одеситка Тамара Долженкова. – Країна і так вже розхитана до межі, а вони просто хочуть розірвати Україну на частини».

«Я ляжу під бульдозер, який буде зносити цей пам'ятник», – погрожує ще одна жителька міста.

Суд рішення про подальшу долю пам'ятника поки не ухвалив і вирішив ознайомитися зі зверненням української інтелігенції, яка демонтаж підтримала. Новий розгляд відбудеться в лютому 2018 року.

Розгляд справи триває з 2007 року.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG