Доступність посилання

ТОП новини

Головування Італії в ОБСЄ: серцем із Москвою, але головою із Брюсселем?


Ілюстраційне фото. Спостерігачі ОБСЄ в Золотому, 26 жовтня 2016 року
Ілюстраційне фото. Спостерігачі ОБСЄ в Золотому, 26 жовтня 2016 року

Рим – Естафету головування в ОБСЄ після Австрії цього року перейняла Італія. Криза в Україні та заморожені конфлікти – на першому місці серед пріоритетів італійської програми. Оглядачі в Італії зазначають, що країна буде дисципліновано дотримуватися офіційної лінії ЄС, але не варто очікувати прогресу чи суттєвих ініціатив щодо врегулювання українсько-російського протистояння через складність конфлікту і тенденційну проросійську налаштованість на Апеннінах. Інтрига криється у можливій політичній нестабільності в самій Італії після парламентських виборів 4 березня.

Криза в Україні і заморожені конфлікти, криза мігрантів і біженців – ці питання будуть центральними на порядку денному головування Італії в ОБСЄ
Анджеліно Альфано

«Криза в Україні і заморожені конфлікти, криза мігрантів і біженців, а ще посилена увага до викликів із країн Півдня та Середземномор’я – ці питання будуть центральними на порядку денному головування Італії в ОБСЄ», – оголосив міністр закордонних справ Анджеліно Альфано у грудні на зустрічі в Римі з тодішнім президентом ОБСЄ австрійцем Себастьяном Курцом.

​За повідомленнями МЗС Італії, 11 січня міністр уже як чинний президент ОБСЄ має презентувати в австрійській столиці програму головування, яка попередньо була озвучена ще півроку тому. Згодом, наприкінці поточного місяця глава МЗС Італії Анджеліно Альфано має відвідати Україну для ознайомлення із ситуацією на місці та, сподіваються, представить докладний план дій стосовно Донбасу. Про це повідомили Радіо Свобода українські дипломати в Римі.

Аккапуто: єдиний шлях до миру – переговори

Як було заявлено, Італія чітко відстоює позицію мирного врегулювання українсько-російського конфлікту. МЗС цієї країни закликає до імплементації Мінських угод у повній відповідності до суверенітету, територіальної цілісності та єдності України.

Італія ніколи не відмовлялася від своєї ідеї щодо неможливості розв’язати кризу в Україні через воєнний конфлікт. Переговори – єдиний можливий шлях
Коррадо Аккапуто

«Італія ніколи не відмовлялася від своєї ідеї щодо неможливості розв’язати кризу в Україні через воєнний конфлікт. Переговори – єдиний можливий шлях, з італійської точки зору. З огляду на це, повне дотримання Мінських угод, а саме: припинення вогню, розформування військ, повний контроль ОБСЄ на Донбасі і вздовж українсько-російського кордону, організація вільних та чесних там виборів – це основні зобов’язання, над якими Італія буде продовжувати працювати і в рік свого головування в ОБСЄ», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода Коррадо Аккапуто, дипломатичний кореспондент інформагенції Askanews.

Він вважає, що Рим буде концентруватися саме на продовженні політики попередників, на зусиллях «нормандського формату» і підтримці діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

«Далека проблема»

На тлі заяв італійського МЗС не зайве нагадати, що уряд у Римі та громадська думка на Апеннінах вважає збройний конфлікт в Україні мало впливовим і не дуже загрозливим для національної безпеки, порівняно зі загрозами нелегальної міграції та тероризму з країн Північної Африки й Близького Сходу. На цьому зауважує у коментарі для Радіо Свобода Луїджі Серджо Джермані, директор римського Інституту суспільних наук і стратегічних досліджень Джино Джермані (Gino Germani).

На його думку, «за кермом» в ОБСЄ Рим діятиме у руслі політики ЄС і НАТО, але з прискіпливою оглядкою на Росію як важливого партнера у плані економічному, енергетичному та можливого гаранта стабільності на Близькому Сході. Оскільки місцевий істеблішмент вважає конфлікт на Донбасі «далекою проблемою», а в закордонній політиці поблажливо ставиться до Москви, тоді важко говорити про пряму зацікавленість Італії у врегулюванні ситуації на сході України, робить висновки експерт.

Один із перших пріоритетів Італії на чолі ОБСЄ не буде напряму пов'язаний із врегулюванням кризи довкола України, а йтиметься швидше про запобігання ризиків непорозуміння між Заходом та Росією
Луїджі Серджо Джермані

«Один із перших пріоритетів Італії на чолі ОБСЄ не буде напряму пов'язаний із врегулюванням кризи довкола України, а йтиметься швидше про запобігання ризиків непорозуміння між Заходом та Росією, недопущення можливих воєнних інцидентів. Німецька дипломатія минулого року ініціювала вироблення механізму «структурного діалогу» у період напружених відносин між Сходом і Заходом. Італія має на меті розвивати цю концепцію, наголошуючи на тому, що у перебігу кризи довкола України, попри підтримку санкцій проти Москви, Рим завжди виступав за діалог з Росією», – додав аналітик Луїджі Серджо Джермані.

Крим наразі поза увагою – експерти

Цьогорічне керівництво Італії у Раді ОБСЄ буде сумлінним і дисциплінованим, відповідно до офіційної позиції Брюсселя в російсько-українському конфлікті. Та навіть доклавши усіх зусиль, не варто очікувати від Рима особливих зрушень у поліпшенні ситуації, попереджає аналітик міланського Інституту досліджень міжнародної політики (ISPI) Альдо Феррарі. За його словами, Італія не є країною з рішучою впливовою зовнішньою політикою, в колі політиків і дипломатів домінують традиційні проросійські погляди, а тому навіть некоректно очікувати від неї чогось суттєвого у такій надто складній міжнародній суперечці.

«Не думаю, що Італія має бажання, важелі і можливості щось змінити у діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Відомо, що Рим тенденційно мав би іншу позицію у конфлікті (відмінну від Брюсселя), та не може її просувати. Але коли приходить черга регулювати складні міжнародні ситуації, то Італія послідовно впроваджує політику ЄС», – сказав Альдо Феррарі для Радіо Свобода.

Стосовно діяльності ОБСЄ в Криму, то італійська дипломатія хіба що обмежиться загальними закликами до Кремля гарантувати права людини і свободи преси на анексованому півострові, але не більше, передбачає експерт. Для нього очевидно, що чинний глава ОБСЄ, як і його попередники, не матиме можливості відкрити дискусію про належність Криму, бо його анексія Росією вважається нині «доконаним фактом».

Римський міжнародний оглядач Луїджі Серджо Джермані також вважає, що Італія в керівній ролі ОБСЄ не буде зачіпати «кримське питання». На його думку, граючи в умовах реальної політики, Рим працюватиме над послабленням антиросійських санкцій, якщо буде помітний прогрес у мирному врегулюванні.

Нещодавно міністр закордонних справ Анджеліно Альфано, інформуючи про плани італійського головування на своїй інтернет-сторінці, вкотре підтвердив: «необхідно підтримувати діалог з Росією і відновити клімат взаємодовіри».

Анджеліно Альфано
Анджеліно Альфано

На порозі виборів

З огляду на наближення парламентських виборів, які відбудуться в Італії 4 березня, постає питання, чи (і якою мірою) зміниться зовнішньополітичний курс цієї країни? На сьогодні, за різними соціологічними дослідженнями, на майбутніх виборах не буде чітко визначеного переможця, тобто для формування парламентської більшості різним партіям доведеться домовлятися про коаліційний уряд. За такого сценарію місцеві оглядачі передбачають післявиборчу політичну нестабільність на Апеннінах.

Якщо відбудеться зміна чинного уряду лівоцентристів, дипломатичний корпус Італії буде продовжувати зовнішній курс в рамках євроатлантичної політики. Навіть коли в урядові крісла сядуть популісти «Руху 5 зірок» або представники коаліції правоцентристів (обидві сили вимагають скасування антиросійських санкцій тощо), то вони спершу намагатимуться блокувати попередню позицію Рима, але кардинально змінити традиційну зовнішню політику навряд чи зможуть, підсумовують міжнародні оглядачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG