Доступність посилання

ТОП новини

Путін розуміє: йому потрібно створити наступника вже як новий політичний режим – Гаазе


Володимир Путін
Володимир Путін

Як влаштована нинішня російська держава, яку Володимир Путін, очевидно, успадкує сам у себе в березні 2018 року? І чи є в цьому щось таке, що саморозвивається, що завадить Путіну благополучно провести в Кремлі ще 6 років?

Є уявлення про протистояння «веж Кремля» як внутрішньої загрози для режиму. В інтерпретації російського політичного аналітика Костянтина Гаазе це протистояння тепер виглядає так: існує «денна» держава, яка займається регулярним управлінням, і «нічна» – якась група «придворних, силовиків і їхніх клієнтів», які примушують «денну» державу діяти бажаним чином:

– Досить багато людей займається тим, що зловживає державною владою. А деякі навіть не зловживають, а просто привласнюють, наприклад, створюючи групи, в які, умовно, входять найавторитетніший суддя столичного регіону і кілька інших суддів, і всі вони орієнтуються на одного з членів двору президента Володимира Путіна. Яка різниця, Путін за ними стоїть чи не Путін?

– Але недержавні, закулісні методи управління добре знайомі Росії ще з радянських часів.

З регулярною бюрократією з 1917 року дуже погано

– Там теж була знищена межа між партійним і державним управлінням. У нас взагалі з регулярною бюрократією від 1917 року дуже погано.

Все-таки Путін – щось на кшталт «центриста»: всередині різних варіацій того, що хоче, може і повинна робити еліта, він останні 17 років намагався поводити себе як центрист – трішки (пропозицій однієї групи), трішки іншої. Здається, він поки не давав сигналів, (що ця ситуація змінилася).

– Ви бачите ознаки того, що «денна» держава все-таки зберігається – в тому сенсі, що у неї є власна воля, здатна впливати на Путіна?

– Це ж не просто якісь ряди дурнів за конторками, це люди, які щось вирішують. Те, про що ви говорите, – обґрунтовані побоювання, але це досить різке сповзання в бік таких режимів, як Туркменія, Таджикистан, досить значна втрата в якості. Все ж у нас була якісно вища бюрократія, яка дозволяла вирішувати такі питання, як створення, накопичення, управління валютними резервами, якісь інфраструктурні реформи. Якщо всерйоз підірвати «денну» державу, перетворивши уряд на обслуговувальну інстанцію при комусь, то ні про які шість років ми вже точно говорити не будемо. Ми будемо говорити про півтора року, які залишаться «хунті» імені того, кого президент Путін призначить головним лиходієм, «нічним» віце-королем. Такі структури довго не існують.

– Через що через півтора року все це впаде? Ситуація більш-менш стабільна, економіка якось існує. Держапарат – якщо що, завтра наберуть нових…

– Сама система хаотична, коли рішення ухвалюються якимось кланом. Так неможливо ні економікою керувати, ні державою в повноцінному постійному режимі. Так можна проводити спецоперації на тлі того, що у вас є держава, яка сама по собі якось працює, щось вирішує.

– Ну добре, припустімо, Путін це розуміє і вважає, що йому зручніше й вигідніше зберігати різні угруповання навколо себе. Ви вважаєте, в перспективі найближчих шести років Путін спроможний цей баланс підтримувати і всім цим керувати?

Питання в тому, де і коли відбудеться обвал основоположних державних інститутів і структур

– На четвертому терміні мова йде про процеси, які можна форсувати відставками, але їх складно повернути назад. І ці процеси будуть відбуватися в будь-якому випадку, буде Путін віддавати державу регентам, колективному якомусь регентству, чи, навпаки, всі важелі державної влади візьме на себе. Режим – те, що ставить політичні завдання державі і її «підбадьорює», – став занадто важким, його Російська Федерація, економіка, політичні структури вже не витримують. А далі питання в тому, де і коли відбудеться обвал основоположних державних інститутів і структур. Це тільки питання часу. Це вже розмова не про те, злочинний чи не злочинний характер має режим, це розмова про кількість завдань, які цей режим поставив перед державним апаратом.

– Але в будь-якому випадку в нинішній конструкції влади Путін повинен буде через шість років її комусь передати. При цьому еліта, і «нічна», і «денна», об’єднана небажанням віддати владу, скажімо, Навальному. Як Путіну діяти? Чи не є найбезпечнішим способом перемога «нічної» держави, щоб одне угруповання над усіма панувало, а він буде на чолі цього угруповання? І чому виключається ідея, що вони переписують Конституцію і Путін стає чимось вічним?

Путін розуміє: йому потрібно створити наступника вже як новий політичний режим і що, ймовірно, він хотів би залишити в своїх руках якісь важливі важелі контролю

– Ми виходимо з того, що Путін розуміє: йому потрібно створити наступника вже як новий політичний режим і що,ймовірно, він хотів би залишити в своїх руках якісь важливі важелі контролю (право введення надзвичайного стану, наприклад), перебуваючи на якійсь іншій конституційній посаді. Але, щоб це зробити, потрібно, щоб поміж еліти було набагато більше довіри, ніж зараз, і потрібно якимось чином пояснити суспільству, навіщо це робиться.

Матеріал повністю– на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG