Доступність посилання

ТОП новини

Влада Молдови заборонила російські новинні програми


Ілюстраційне фото. Жінка тримає свого сина та дивиться телевізійну трансляцію щорічної прес-конференції російського президента Володимира Путіна в Москві, 14 грудня 2017 року
Ілюстраційне фото. Жінка тримає свого сина та дивиться телевізійну трансляцію щорічної прес-конференції російського президента Володимира Путіна в Москві, 14 грудня 2017 року

Президент Молдови Ігор Додон пригрозив протестами після того, як голова парламенту Андріан Канду затвердив в обхід очільника держави призначення нових членів кабінету і закон про заборону новинних передач із Росії.

«Інститут президента залишає за собою право звернутися із закликом до мобілізації сотень тисяч громадян для припинення конституційних порушень і беззаконня, – написав у середу голова республіки Ігор Додон на своїй сторінці в фейсбуці. – Моліться, щоб отримати цей удар на парламентських виборах, а не до цього».

Про підтримку позиції Додона вже оголосила опозиційна Партія соціалістів Республіки Молдова.

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду в середу затвердив закон, який забороняє трансляцію новинних та інформаційно-аналітичних передач із Росії, повідомила прес-служба молдовського парламенту. Канду підписав закон замість президента, якого на початку січня тимчасово відсторонили від посади.

Додон два рази відхиляв закон про боротьбу з «іноземною пропагандою» при тому, що, згідно з Конституцією, президент, незважаючи на незгоду, зобов’язаний затвердити документ, якщо парламент двічі його ухвалює. У підсумку Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента від посади і наділив правом підписати закон саме Канду.

Аналогічні процедури в Молдові вже застосовувалися раніше. У жовтні 2017 року Конституційний суд дозволив Канду замість президента підписати указ про призначення міністром оборони Еуґена Стурзи, а 2 січня 2018-го дозволив в обхід Додона призначити голову МЗС і ще шістьох членів уряду.

Закон забороняє трансляцію в Молдові інформаційно-аналітичних, військових або політичних теле- і радіопрограм у випадках, якщо вони були зроблені в країнах, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, наприклад, в Росії. Ретрансляція розважальних програм або інших передач з Росії в Молдові дозволена.

На думку проросійського президента Додона, цей закон «є відвертим зазіханням на свободу громадян у Молдові». У парламенті, де більшість становлять депутати проєвропейської спрямованості, з цією думкою не згодні.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG