Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: У Порошенка назвали фейком нібито його заяви до ФСБ Росії і закликали ЗМІ вибачитись


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

«Заяви Порошенка до ФСБ Росії»

Розпочнемо із заяви грузинського телеканалу «Руставі-2». За твердженням каналу, його програма «Кур’єр» «із конфіденційних джерел» отримала нібито заяву Петра Порошенка до Федеральної служби безпеки Росії від 3 лютого 2007 року, коли він був народним депутатом України. Саме тоді Порошенка не допустили на територію Росії.

Як мовиться в одному з оприлюднених рукописних текстів від імені Петра Порошенка, автор «у період перебування на території Російської Федерації» зобов’язується «неухильно дотримуватися російського законодавства, не брати участі в діяльності, спрямованої проти інтересів Росії». Автор тексту також заявляє, що не має претензій до дій російських прикордонників. В іншому тексті, що має вигляд заяви нібито Порошенка до директора ФСБ Росії, автор пише, що «до антиросійської кампанії президента Ющенка (тодішнього президента України Віктора Ющенка, якого Росія звинувачувала в антиросійських діях – ред.) я не маю ніякого стосунку».

Прес-служба президента України Петра Порошенка спростувала поширені його нібито «заяви до Федеральної служби безпеки Росії» і закликала медіа, що поширили це, вибачитися. «Оприлюднені так звані «документи» від імені Петра Порошенка є низькопробною підробкою та фейком, виготовленим і закинутим телекомпанії «Руставі-2» спецслужбою Росії», – мовиться в повідомленні прес-служби. Натомість грузинський телеканал все одно наполягає на автентичності «заяв Порошенка до ФСБ Росії», але не повідомляє, звідки отримав такі «заяви»

Скандальне розслідування «Аль-Джазіри»

Україна – в центрі міжнародного скандалу через гроші, які пов’язують з колишнім президентом Віктором Януковичем та його оточенням. Катарський телеканал «Аль-Джазіра» розкрив таємниці навколо спецконфіскації грошей колишньої влади. (Раніше ми побіжно згадували про це у попередніх оглядах).

У документальному фільмі «Аль-Джазіри» йдеться про те, що український газовий магнат, колишній народний депутат Олександр Онищенко і забудовник Павло Фукс, який заробив мільярди у Москві, у 2015 році нібито домовились купити у Сергія Курченка, якого вважають «гаманцем» команди Віктора Януковича, кіпрську компанію Quickpace за 30 мільйонів доларів. Є, щоправда, нюанс: на рахунках компанії грошей було значно більше – 160 мільйонів. І вони були заморожені рішенням українського суду.

У Києві висловлюють упевненість, що це гроші, які колишня влада викрала з бюджету. Журналісти «Аль-Джазіри» звертають увагу: олігархи на оборудці планували заробити. Редакція Радіо Свобода поспілкувалася з журналістами-розслідувачами телеканалу «Аль-Джазіра». Вони стверджують: є докази, що контракт працював, і їх вони надали Онищенкові ще під час зйомок фільму. А от чому може статися, що через кілька років українцям доведеться повертати олігархам ними ж вкрадені гроші, читайте за лінком.

Українські спецслужби. Перемоги і поразки останнього століття

Сто років тому, на межі 1917-1918 років, одночасно зі становленням Української Народної Республіки, почалося також становлення українських спецслужб. Про те, як відбувався цей процес упродовж останнього століття, Радіо Свобода розмовляло з експертом із питань безпеки, співробітником СБУ в 2014-2016 роках Юрієм Михальчишиним.

В’язальний бізнес

І про приємне та тепле у ці січневі морози. Луганчанка Юлія Тулуп-Пономарьова, переїхавши до столиці, відкрила свій бізнес –​ в'язання одягу. Переселенка виграла грант і отримала сучасне обладнання. Каже, тепер робота йде швидше, сама продукція стала цікавішою і яскравішою – адже на новій машинці можна створювати красиві візерунки. Хоча замовлень зараз і багато, каже жінка, але зупинятися на такому рівні не планує. Хоче пройти курси дизайну і створити свій бренд в'язаного одягу.

Не бійтесь виходити з зони комфорту!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG