Доступність посилання

ТОП новини

Посол скаже «глибоко занепокоєні», а Гармс скаже: хлопці, ви дістали – Шабунін


Ребекка Гармс під час візиту в Київ, грудень 2013 року
Ребекка Гармс під час візиту в Київ, грудень 2013 року

Депутатка Європарламенту та співголова Парламентської асамблеї Euronest Ребекка Гармс може дозволити собі говорити українським можновладцям те, на що дипломати лише натякають, зазначає громадський діяч Віталій Шабунін. Зокрема, це стосується антикорупційних реформ. Однак, зазначає Шабунін, без активної участі українського суспільства тиск Заходу на владу не буде ефективним. Натомість народний депутат Олег Барна переконаний: проблема корупції в Україні надто перебільшена.

Виконавчий директор «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин зазначає, що в інтересах України демонструвати прогрес в проведенні антикорупційних реформ під час зустрічей з європейськими партнерами, в тому числі і з Ребеккою Гармс.

Від нас залежить, чи ми дамо нашим партнерам козирі, чи дамо козирі нашим опонентам
Ярослав Юрчишин

«Лише від нас залежить, чи ми дамо нашим партнерам в Європейському союзі, таким як Ребекка Гармс, козирі з тим, щоби показати прогрес, чи насправді дамо козирі нашим опонентам. Тому ми зацікавлені в тому, щоби кожен такий візит, а їх стало набагато більше, якщо порівнювати з часами до 2014 року, був успішним. Тому дуже сподіваємося, що це буде не лише в черговий раз фіксація існуючого стану, а й насправді звіт про проведені реформи», – прокоментував Юрчишин.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін вбачає перевагу Ребекки Гармс в тому, що вона не є представницею дипломатичної місії і має більше свободи у висловлюванні.

Пані Гармс скаже: хлопці, ви дістали. Якщо ви не зупинитесь, ми заморозимо рахунки і призупинимо «безвіз»
Віталій Шабунін

«Якщо неадекватні дії української еліти відверто дратують політичні еліти Європейського союзу, то посол скаже: глибоко занепокоєні, глибоко стурбовані. А пані Гармс скаже: хлопці, ви дістали. Якщо ви не зупинитесь, ми заморозимо ваші рахунки і призупинимо «безвіз». Тому візити політиків надзвичайно важливі», – зазначив Шабунін в ефірі «Ранкової Свободи».

Підстав для тиску на українську владу, на його думку, вистачає. Він згадує законопроект про антикорупційний суд, який президент вніс до парламенту наприкінці минулого року.

Закон прямо суперечить вимогам Венеціанської комісії
Віталій Шабунін

«Не пройшло і півтора року, – коментує цю подію активіст. – Але сам текст закону прямо суперечить вимогам Венеціанської комісії. А це означає, що вимога Міжнародного валютного фонду про Антикорупційний суд не виконана».

Шабунін побоюється, що порушення Києвом зобов’язань перед МВФ спричинить падіння курсу гривні без траншів фонду.

Коли Порошенка «прижме» виплачувати гроші, він візьме їх на приватних ринках
Віталій Шабунін

«Через небажання політичної еліти боротись із корупцією страждати будемо ми з вами. Бо коли Порошенка «прижме» виплачувати гроші, він візьме їх на приватних ринках, як це зробив минулого року», – прогнозує він.

Створення Антикорупційного суду, за словами громадського діяча, теж пов’язане зі складнощами, які прописані в самому ж законі, зокрема у вимогах до потенційних суддів.

«Вимога на конкурс звучить так: значний досвід роботи кандидата в міжнародних судових органах або міжнародних організаціях по боротьбі з корупцією. Це, окрім того, що він має бути або суддею, або адвокатом, або науковцем із величезним стажем. Таких людей в Україні 15, ну може 20. Якщо половина з них піде на конкурс – суд не почне працювати, бо треба хоча б 40 суддів», – пояснює Шабунін.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Поки спеціалізований суд не створено, великих зрушень в боротьбі з корупцією у звичайних судах антикорупціонер також не вбачає

Скільки корупціонерів за минулий рік отримали реальні строки? П’ять. З них сіло два
Віталій Шабунін

«Знаєте, скільки корупціонерів за минулий рік завдяки зусиллям прокуратури отримали реальні строки? П’ять. З них сіло, тобто отримало реальне позбавлення волі, два. Знаєте, хто ці два держпосадовці? Двоє голів райдержадміністрації», – обурюється він.

Єдина надія, стверджує Віталій Шабунін: тиск на українську владу з боку громадських активістів та журналістів паралельно, адже контроль з боку західних партнерів, впевнений він, сам по собі не змінить ситуацію.

Якби в Україні не було громадянського суспільства – ніхто б за нас не боровся з нашою владою
Віталій Шабунін

«Якби в Україні не було журналістів-розслідувачів, сильної медійної спільноти, громадянського суспільства, якби, врешті, самі українці не хотіли бути частиною Європи – ніхто б за нас не боровся з нашою ж владою», – додає він.

Народний депутат з «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна переконаний: антикорупційна спільнота перебільшує проблему корупції. Він вважає, що в, наприклад, в 2013 році її не обговорювали так широко, проте економічне становище було гіршим.

В Україні відкриваються підприємства з іноземними інвестиціями і будуються дороги. Менше почали красти
Олег Барна

«В Україні зараз в школах міняються вікна, енергосистеми впроваджуються, бюджетні установи ремонтуються, відновлюються, будуються школи, відкриваються спортивні школи, відкриваються підприємства з іноземними інвестиціями і будуються дороги, зокрема. Звідки все це взялося при тому, що в Україні гірша економічна ситуація, ніж в 2013 році, і видатки на війну? Та дуже просто – заставили низку чинників, які зменшили корупційні ризики. Менше почали красти», – стверджує депутат.

Барна визнає, що антикорупційному поступу сприяє широкий розголос, однак вважає його надмірним.

Олег Барна
Олег Барна

Часто це занадто великі перебільшення, особливо тих, хто спеціалізується на антикорупційній діяльності за гранти і за гроші
Олег Барна

«Часто це занадто великі перебільшення, особливо тих, хто спеціалізується на антикорупційній діяльності за гранти і за гроші. Тобто, щоб відробити ці гроші, вони, вибачте, здебільшого гавкають просто, як пси, на будь-що, аби показати своїм роботодавцям, зокрема, що фінансуються з-за кордону, фонд «Відродження» Сороса чи інші, що вони відробляють свої гроші», – переконаний він.

Барна стверджує: депутати-антикорупціонери свого часу подали на розгляд Венеціанської комісії законопроект про Антикорупційний суд, однак не внесли поправок, відповідно до її рекомендацій, та делегували це президенту.

Чітка їхня позиція – показати неспроможність до роботи Верховної Ради, дестабілізувати та довести, що не ухвалюються закони
Олег Барна

«Чітка їхня позиція – показати неспроможність до роботи Верховної Ради, такими вони діють і методами: дестабілізувати та довести, що не ухвалюються закони. Але більшість буде, і цей законопроект таки буде ухвалений. А міжнародним організаціям – як правничим, так і іншим – потрібно звернути належну увагу на цих псевдоактивістів та псевдоантикорупціонерів», – підкреслив парламентар.

За даними Барни, по корупційних правопорушеннях наразі порушено близько восьми тисяч справ, в судах розглядають приблизно три тисячі проваджень. Але він переконує, що це – не головне.

«Суть не стільки в боротьбі з корупцією зараз, скільки в тому, щоб зробити превентивну систему недопущення корупційних злочинів взагалі», – каже Олег Барна.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG