Доступність посилання

ТОП новини

Вакцинація в Європі: у Бельгії обов’язковим є 1 щеплення, у Франції – 11


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Як і в Україні, європейці з року в рік все менше довіряють вакцинам і все менше роблять щеплення. Лише минулого року кір наробив лиха одразу в 14 країнах Європи. Як наслідок, у Франції замість трьох щеплень обов’язковими зробили одинадцять. Серед них одне досить неоднозначне – від гепатиту B. Тим часом у сусідній Бельгії обов’язкова вакцина тільки одна, але медики все одно наполегливо радять не ігнорувати профілактику.

Кір у Європі: чи обов’язкова вакцинація в країнах ЄС (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

​Реєструючи новонародженого в мерії, кожен житель Бельгії отримує офіційний документ із попередженням: з другого по п’ятнадцятий місяць життя ваша дитина повинна обов’язково отримати щеплення від поліомієліту – це королівський указ від 1967 року.

У Бельгії це – єдина обов’язкова вакцина. Інші – від кору, дифтерії, паротиту та інші – рекомендовані і повністю оплачуються державою. В лікарській книзі навіть сума вказана: на щеплення дитини держава витратить понад 300 євро. Але відмов від рекомендованих вакцин у королівстві стає з кожним роком все більше, як і у сусідній Франції. До цього року у цій країні було три обов’язкових щеплення: від дифтерії, правцю і поліомієліту. І все частіше в останні роки французи намагалися уникати решти.

Втім, така пересторога має свою історію. 20 років тому у пресі один за одним виникали скандали, пов’язані із щепленнями від гепатиту B, що кілька десятків дітей нібито отримали ускладнення – розсіяний склероз. Десять років тривали розслідування, подавалися позови до суду, що саме спричинило хворобу, так і невідомо, але неприємний осад залишився, і французи з тих пір все частіше казали щепленням «ні».

Відмови призвели до того що з 2008 року від кору померло 10 дітей та 15-річний хлопець – від менінгіту. Після такого «відкату» у медичне середньовіччя уряд вирішив взятися за дисципліну. Бо соромно перед світом, пояснив прем’єр-міністр.

Едуард Філіп
Едуард Філіп

Хвороби, які ми вважали вже подоланими, повернулися на нашу територію. Діти помирають від кору. З наступного року рекомендовані вакцини стануть обов’язковими
Едуард Філіп

«Хвороби, які ми вважали вже подоланими, повернулися на нашу територію. Діти помирають від кору. На батьківщині Луї Пастера це неприпустимо. З наступного року рекомендовані вакцини стануть обов’язковими», – сказав у липні 2017 року прем’єр-міністр Франції Едуард Філіп.

Найбільше протестували зелені та ультраправі на чолі з Марін Ле Пен, але їх голосів не вистачило, аби заблокувати ініціативу. Зате в останній момент із законопроекту забрали піврічне ув’язнення для батьків, які не щеплюють своїх дітей. Тепер кожна дитина, народжена після 1 січня 2018 року, повинна бути щеплена. Хоча тим хто ослухається, каже міністр охорони здоров’я, крім докорів сумління, нічого не загрожує.

Не буде ні штрафів, ні ув’язнень. Але якщо одного дня дитина, яка стала інвалідом внаслідок відсутності вакцинації, захоче подати в суд на батьків, вона може це зробити
Марісоль Турен

«Не буде покарання для таких сімей. Ціль – не покарання, ціль це повернути довіру до вакцин. Не буде ні штрафів, ні ув’язнень. Але якщо одного дня дитина, яка стала інвалідом внаслідок відсутності вакцинації, захоче подати в суд на батьків, вона може це зробити», – пояснила міністр охорони здоров’я Франції Марісоль Турен.

Але така міра теж не назавжди. Французькі чиновники пояснюють: як тільки спалахи кору вщухнуть і дітей перестануть привозити в лікарні з небезпечними хворобами – більшість щеплень можуть знову стати лише «рекомендованими», як це у «дисциплінованих сусідів». Наприклад, у Нідерландах, Швеції, Австрії, країнах Прибалтики, де вакцинація взагалі не є обов’язковою. Там, кажуть вони, жителі довіряють медицині і не бояться за дітей.

Цей матеріал підготовлено спеціально для програми «Завтра» спільного проекту Радіо Свобода та каналу «112 Україна». Дивіться її щонеділі о 18:00 на телеканалі «112 Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG