Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську обговорили закон України про реінтеграцію Донбасу


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Те, що Верховна Рада України ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу, привернуло увагу на переговорах у Мінську. Цю тему обговорювали на засіданні Тристоронньої контактної групи, повідомив представник ОБСЄ посол Мартін Сайдік.

«Ішла дискусія про ухвалений сьогодні у Верховній Раді закон (я цитую) «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях (кінець цитати). Обговорення його йшло без ознайомлення з фінальним текстом».

Посол Сайдік зазвичай дипломатично уникає формулювань про «окупацію Донбасу», тому він заявив, що лише цитує назву. Мартін Сайдік також відмовився коментувати, як цей закон вплине на врегулювання ситуації на Донбасі, заявивши, що сам іще не встиг його прочитати.

Тим часом, за повідомленнями, ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що цей закон «порушує мінські домовленості» і що він «розв’яже руки українській армії».

Обмінялися новими списками полонених

У самому кінці минулого року вдалося домовитися та реалізувати великий обмін полоненими у збройному конфлікті на Донбасі за формулою 233 особи, яких вимагали бойовики, на 73 заручників, звільнення яких прагнув Київ. Проте люди в полоні ще залишаються.

У полоні угруповань «ДНР» і «ЛНР» залишається ще понад 100 українських бійців та цивільних. І гуманітарна підгрупа сьогодні обговорила умови наступного етапу звільнення заручників на Донбасі. Як повідомила речниця представника України Леоніда Кучми Дарія Оліфер, сторони обмінялися списками на черговий обмін. Але ні вона, ні посол Сайдік про конкретні цифри не казали.

Проте Сайдік – як велике досягнення – оцінив обмін 27 грудня, який, на його думку, має позитивно вплинути на увесь переговорний процес.

Обмін після 15-місячної перерви ясно показав, що за наявності політичної волі сторони можуть дійти згоди навіть із найскладніших питань

«Цей обмін після 15-місячної перерви ясно показав, що за наявності політичної волі сторони можуть дійти згоди навіть із найскладніших питань», – заявив австрійський дипломат.

Обстріли тривають

На лінії зіткнення на Донбасі тривають обстріли і далі гинуть люди. Що кажуть у безпековій підгрупі щодо дотримання режиму тиші та ефективності так званого новорічного перемир’я?

Я хотів би висловити надію, що цей рік стане вирішальним для втілення мінських угод

Це питання обговорювали, підгрупа з питань безпеки відзначила істотне зменшення кількості обстрілів під час новорічних свят. Проблема залишиться у центрі уваги засідань ТКГ та робочих груп протягом 2018 року, сказав посол Мартін Сайдік.

Щодо загальних планів Тристоронньої контактної групи на 2018 рік, то посол Сайдік заявив: «Я хотів би висловити надію, що цей рік стане вирішальним для втілення мінських угод».

Наступне засідання ТКГ відбудеться 31 січня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG