Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу


Верховна рада України (Ілюстраційне фото)
Верховна рада України (Ілюстраційне фото)

Верховна Рада України на засіданні 18 січня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу. Йдеться про особливості державної політики щодо тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях. За таке рішення проголосували 280 депутатів за необхідних 226.

У документі, серед іншого, міститься пункт про визнання Росії державою-агресором. Дії України в регіоні визначаються як стримування і відсіч російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях на підставі статті 51 Статуту ООН, яка визначає право держав на самооборону.

Згідно з текстом закону, до тимчасово окупованих Росією територій у Донецькій та Луганській областях входять земля, річки, озера, внутрішні морські води, надра та повітряний простір над цими територіями.

Межі окупованих територій в цих областях, визначає президент за поданням Міністерства оборони, підготовленим на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

Наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій України незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для Росії жодних територіальних прав.

Депутати почали розгляд документа в другому читанні 16 січня, весь цей час вони розглядали поправки до законопроекту, яких було 673.

Більшість із цих правок депутати не підтримали. Зокрема, не отримала підтримки пропозиція внести до документу поправку, що пропонує денонсувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією.

Під час розгляду законопроекту у Верховній Раді 16 січня під її стінами вдень відбулися сутички активістів наметового містечка з поліцейськими. Активісти разом з шинами спалили російський прапор, вимагаючи від парламентарів ухвалити низку законодавчих норм, спрямованих на боротьбу з російською агресією. За даними Червоного хреста, постраждали близько 20 людей.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні цей президентський законопроект.

XS
SM
MD
LG