Доступність посилання

ТОП новини

В обмін на кораблі Путін вимагатиме перегляду санкцій – Сенченко


Військові кораблі українського флоту, які залишилися в Криму після анексії в 2014 році, пришвартувалися в Стрілецькій бухті в Чорноморському порту, Севастополь
Військові кораблі українського флоту, які залишилися в Криму після анексії в 2014 році, пришвартувалися в Стрілецькій бухті в Чорноморському порту, Севастополь

​Путін свого часу припинив повертати Україні військову техніку з тимчасово окупованого Криму, тому що не зміг повторити сценарій безперешкодної окупації на Донбасі, стверджує політик Андрій Сенченко. Зараз же, вважає він, цей жест має зіграти на користь іміджу президента Росії як миротворця. При цьому стан суден, які залишились біля берегів півострова, не дозволяє говорити про потенційне виконання ними бойових завдань, визнає командувач Військово-морських сил України у 2014-2016 роках Сергій Гайдук.

Командувач ВМС України в 2014–2016 роках, адмірал Сергій Гайдук нагадує, що процес виводу техніки з Криму тривав з 31 березня до 16 червня 2014 року і був зупинений з ініціативи представників Росії.

Вдалось із 49 кораблів, катерів і суден вивезти 32 вимпели, серед 116 літаків та вертольотів перемістити 79 одиниць
Сергій Гайдук

«За цей період нам вдалось із 49 кораблів, катерів і суден, які були в Криму, вивезти, в тому числі й своїм ходом, 32 вимпели, серед 116 літаків та вертольотів, які дислокувались у Криму, вдалось перемістити на континентальні аеродроми 79 одиниць. Я вже не говорю про понад три тисячі одиниць озброєння військової техніки автомобільної, бронетанкової та спеціальної», – перераховує Гайдук в ефірі «Ранкової Свободи».

На окупованій території, за словами військового, залишилось 17 кораблів, катерів та суден забезпечення, 31 літак та вертоліт, боєприпаси, озброєння, а також військова техніка протиповітряної оборони.

Втім, окрім кількісних показників, Гайдук звертає увагу і на якісні.

За період незалежності ми списали 65 одиниць корабельної техніки, вдалось добудувати лише п’ять
Сергій Гайдук

«Якщо говорити про якісну складову, то тут вимальовується проблема, що цей «жест доброї волі» просто виглядає як перформанс, тому що після розподілу Чорноморського флоту ми отримали, як приклад, 140 кораблів, катерів і суден забезпечення. З них 40 бойових та 100 суден забезпечення. На жаль, за період незалежності ми списали 65 одиниць корабельної техніки, і за цей період нам вдалось добудувати лише п’ять кораблів за проектами колишнього Радянського Союзу, тобто аналогових кораблів».

Сергій Гайдук
Сергій Гайдук

Модернізація цих суден відповідно до стандартів НАТО та Євросоюзу, за оцінкою адмірала, може бути невиправдано дорогою.

Зараз, на відміну від 2014 року, українська влада повинна зважати перш за все на політичні наслідки в разі згоди на пропозицію президента Росії, стверджує заступник голови Адміністрації президента в 2014-2016 роках та колишній депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко.

Путін вимагатиме скасування чи пом’якшення санкцій
Андрій Сенченко

«Він (Путін – ред.) тут же вимагатиме скасування чи пом’якшення санкцій. А головне, що в цьому випадку Кремль знову закріплюється в статусі миротворця, тому що як би логіка проста, розрахована на необізнаного обивателя в інших країнах: яка війна, яка моя участь у війні, якщо я віддаю зброю?» – пояснює Сенченко.

На його переконання, готовність росіян віддати техніку, що залишилась у Криму, не повинна сприйматись як альтернатива міжнародним судовим позовам, адже ці позови не мали б концентруватись на вартості майна.

Відповідь на пропозицію Путіна: Крим – наша земля, кораблі стоять на місцях дислокації
Андрій Сенченко

«Ми маємо намір відсуджувати суму збитків, тому що оцінити суму військових містечок – і що, подарувати їх росіянам? У нас проста відповідь на пропозицію Путіна: Крим – наша земля, кораблі стоять на місцях дислокації, визначених українською владою, і ми наполягаємо на тому, щоб були допущені наші екіпажі», – стверджує він.

За даними Сенченка, Генеральний штаб ЗСУ планував вивезти з Криму 7 170 одиниць військової техніки та озброєння. Вдалося ж евакуювати 3 502 одиниці – та й їх, каже екс-депутат, з політичних причин.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Коли Путін зрозумів, що доведеться у відкриту воювати на сході, вони зупинили передачу військової техніки
Андрій Сенченко

«Путін розраховував, що зможе продублювати практично без пострілів кримський сценарій на всьому сході й півдні нашої країни і розвалити Україну. Тому йому потрібно було підтримувати імідж якоїсь сторонньої сили, миротворця і так далі. А коли Путін зрозумів, що для реалізації агресивних планів йому доведеться у відкриту воювати на сході нашої країни, ось тоді вони зупинили передачу військової техніки», – пояснює він.

Сергій Гайдук, зі свого боку, не надто оптимістичний щодо стану техніки, яка залишилась на півострові.

Говорити, що техніка в Криму готова виконувати бойові завдання, – трохи перебільшено
Сергій Гайдук

«Досвід 2014 року говорить, що чуда не буде, і говорити про те, що техніка, яка залишилась у Криму, готова виконувати бойові завдання,– це трохи перебільшено. Ця техніка може поки що утримуватись, може бути забезпечення, наприклад, для корабельного складу це питання вибухо- та пожежної безпеки, але ні про яке виконання завдань не може бути мови», – переконаний він.

На думку політолога Петра Олещука, заяви Путіна мають на меті перезавантажити Мінські домовленості.

Заява Путіна – це демонстрація бажання перезавантаження Мінських домовленостей
Петро Олещук

«По суті, заява Путіна щодо кораблів – це жест доброї волі, який загалом фактично нічого не коштує, тому що і сам Путін відзначає поганий стан цієї техніки. Це демонстрація насамперед бажання до перезавантаження Мінських домовленостей, мирного процесу, врегулювання. Принаймні демонстрація для західних партнерів, що от дивіться, в принципі, ми вже готові, що ніяких бойових дій на Донбасі не буде, тобто ми налаштовані на мирне врегулювання», – каже експерт.

Петро Олещук
Петро Олещук

Андрій Сенченко погоджується з тим, що Володимир Путін зацікавлений у продовженні Мінського процесу, однак вважає, що це прямо суперечить інтересам України.

Якщо реалізувати Мінську формулу, міжнародний збройний конфлікт переросте у внутрішній
Петро Олещук

«Якщо, не дай Бог, реалізувати Мінську формулу (а по суті, вона звучить так: особливий статус, практично повна амністія і негайні вибори), то міжнародний збройний конфлікт дуже швидко переросте у внутрішній збройний конфлікт, чого й домагається Путін», – побоюється політичний діяч.

Натомість, запевняє він, Київ повинен скористатись бажанням президента США перенести перемови з Мінська в іншу локацію, а разом із тим і домогтись зміни їхнього формату.

«Наша країна повинна наполягати на тому, щоб далі переговори йшли в Будапештському форматі. Так, Путін не прийде і не сяде за стіл таких перемов, але головна перевага цього формату в тому, що в ньому право формувати порядок денний належить Україні», – переконаний Сенченко.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG