Доступність посилання

ТОП новини

Керував бойовиками на Донбасі, загинув у Сирії: розслідування Reuters про російського генерала Асапова


Могила Валерія Асапова
Могила Валерія Асапова

Журналісти Reuters змогли підтвердити особу російського військового, який у 2015-2016 роках керував підрозділами бойовиків на Донбасі – це російський генерал Валерій Асапов. Восени 2017 року він загинув у Сирії.

​У 2016 році українська розвідка вже називала Асапова одним з керівників російських військових на сході України. Москва неодноразово заперечувала військову присутність на територіях, які контролюють бойовики на Донбасі.

За даними Reuters, проросійські бойовики на сході України були представлені своєму новому командиру восени 2015 року. Асапова описували як «літнього чоловіка з вусами». Він використовував позивний «Туман», як і його попередник, а документи підписував як «генерал Примаков».

П'ятеро бойовиків, незалежно один від одного, розповіли журналістам, що Асапов командував ключовим підрозділом бойовиків угруповання «ДНР» – «Першим армійським корпусом». Один з тих, хто зустрічався з ним у той час, розповів, що він носив форму без розпізнавальних знаків.

«Нам сказали, що до нас прибув командувач. Ми встали і представилися», – розповів «старший офіцер» бойовиків, який вперше побачив генерала, коли той приїхав до них у військову частину для знайомства з місцевими бойовиками.

За його словами, серед бойовиків багато офіцерів знали, що Асапов був російським генералом.

«Це і так зрозуміло було... Якщо Росія скеровує сюди допомогу, снаряди, то потрібно дивитися, щоб це не розкрадалося», – пояснив він.

Молодший брат Асапова В’ячеслав теж підтвердив, що його брат був в Україні.

«Був він там. Цілий рік», – розповів він Reuters у вересні, через кілька днів після того, як виголосив прощальну промову на похоронах брата. – Як до цього ставився? Нормально, як військовий».

Формально в цей час Асапов служив в Ростові-на-Дону, за 60 кілометрів від українського кордону. Ці відомості є на одному з місцевих сайтів: там згадується переведення генерала до Ростова.

Влітку 2016 року, коли Асапов закінчував своє завдання в Україні, Путін присвоїв йому звання генерал-лейтенанта. Ці відомості є в опублікованому Кремлем указі.

Ватажки бойовиків, як і Кремль, заперечують, що Асапов був в Україні.

«Асапова точно на Донбасі не було», – сказав агентству Едуард Басурін, один із лідерів бойовиків угруповання «ДНР». При цьому кореспондент бачила Басуріна на похоронах Асапова. Басурін це пояснив тим, що знав генерала, але познайомився з ним в Москві навесні 2015 року.

Брат Валерія Асапова розповів, що генерал загинув у віці 51 рік в Сирії на передовій під час обстрілу, координуючи дії сирійських військ. Він помер на місці, як і його перекладач. Військовий був похований 27 вересня з військовими почестями на Федеральному військовому меморіальному кладовищі під Москвою. Через кілька днів на його могилі з'явилися два маленьких прапорці проросійських угруповань.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG