Доступність посилання

ТОП новини

«Росія навмисне фальсифікувала історію Криму» – Гульнара Абдулаєва


Гульнара Абдулаєва
Гульнара Абдулаєва

Катерина Некреча, Осман Пашаєв

Як Росія намагається переписати історію Криму? Чи жили греки насправді на півострові? Чому Російська імперія депортувала з Криму навіть християн? На ці та інші запитання в проекті «Денне шоу» в ефірі Радіо Крим.Реалії відповідає кримський історик Гульнара Абдулаєва.

Гульнара Абдулаєва закінчила історичний факультет Таврійського національного університету імені Вернадського. Працювала головним редактором молодіжного психологічного журналу «Індиго», у 2005 році була нагороджена грамотою Верховної Ради України за особливий внесок у розвиток молодіжної політики України. У 2008-му вийшов історичний роман Абдулаєвої «Шагін Гірай», у 2012-му ‒ книга нарисів «Золота епоха Кримського ханства». Гульнара Абдулаєва ‒ автор наукових робіт і численних публікацій в ЗМІ, ведуча й автор історичної програми «Алтин Девір» («Золота епоха») на телеканалі АТР.

‒ Ви кілька років поступово перебиралися до Києва. Чому не змогли залишитися в Криму після 2014 року?

‒ По-перше, в окупації жити досить складно, ти не можеш висловлювати свою точку зору. По-друге, з ким там працювати? Я не могла б працювати на окупантів. Окрім того, в Києві є більше можливостей говорити про проблеми Криму, можна робити це вільно. Я займалася в основному історією першої окупації півострова в 1783 році. Коли починаєш вивчати Кримське ханство, хочеться більше показати, що це була за держава, як вона жила, які там були інтереси. Взагалі, російська історіографія настільки перекручує ті події... каже: «гінздо розбійників під крилом Османської імперії».

‒ Досі також існує міф про грецький Крим на противагу кримськотатарському: нібито є якась спадкоємність між античністю та Російською імперією. Що ви про це думаєте?

‒ Елліни, які прийшли до Криму з Малої Азії, також взяли участь в етногенезі кримських татар. Звичайно, вони були християнами, але аріанського толку, візантійського штибу. Сьогодні це заперечується церквою, оскільки, згідно з цим ученням, Ісус Христос не був сином божим, а лише пророком. Спочатку всі храми в Криму належали Константинопольському патріархату, до Московського ‒ не мали жодного стосунку.

‒ Яким було становище цих християн?

Наприкінці XVIII століття Росія під виглядом такого собі «миротворця» прийшла захищати християнські цінності на півострові. У 1777-1778 роках вона провела першу депортацію християн у Приазов'я

‒ Їх ніхто не пригноблював, вони жили в Кримському ханстві. Але наприкінці XVIII століття Росія під виглядом такого собі «миротворця» прийшла захищати християнські цінності на півострові. У 1777-1778 роках вона провела першу депортацію християн у Приазов'я ‒ сьогодні ми знаємо їх як урумів. Так на цьому узбережжі, близько Маріуполя, з'явилися чисто кримські назви. По суті, це була частина кримськотатарського народу, тільки вони сповідували не іслам, а християнство. Одночасно князь Потьомкін починає завозити до Криму войовничих арнаутів для протистояння мусульманам. Арнаути ‒ це греки, але зовсім не нащадки тих еллінів, які спочатку жили на півострові. Ось і весь російський міф про спадкоємність: Росія привласнила собі чужу культуру, здійснила історичну підміну.

Гульнара Абудалаєва
Гульнара Абудалаєва

‒ Як російській історіографії вдалося це все перекреслити?

Фальсифікація історії Криму почалася ще за Катерини Другої, навмисне й свідомо

‒ Тим, хто дотримувався іншої точки зору на історію Криму, просто не давали висловлюватися. Наприклад, історик Лев Гумільов намагався між рядків у своїй книзі подати якісь факти. Але якби він виступив відкрито, проти нього виступили б усі впливові інститути. Фальсифікація історії Криму почалася ще за Катерини Другої, навмисне й свідомо. Росії потрібно було довести свою причетність до цього регіону й створити ілюзію відновлення історичної справедливості.

‒ Тобто Росія відігралася на Кримові?

‒ Нагадаю, що Московія до 1700 року платила подушний податок з немусульман спадкоємцям чингізидів ‒ саме Кримському ханству, тобто зберігалися васальні відносини. В обмін на це ханство надавало Московії військову допомогу. Потім вже Російська імперія взяла своєрідний реванш.

‒ І ось зараз ми спостерігаємо спробу чергового реваншу...

‒ На жаль так. Але ж Росія фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї. Реконструкцією це назвати не можна. Ця пам'ятка пережила стільки так званих реставрацій ще у XVIII столітті, потім її територію зменшували, зносили цілими кімнатами. Дуже боляче спостерігати, як це знову відбувається сьогодні.

(Текстову версію матеріалу підготував Владислав Ленцев)

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG