Доступність посилання

ТОП новини

Олімпійська дилема через подарункові мобільні телефони Samsung для атлетів


Олімпіада в південнокорейському місті Пхьончхані почнеться тільки завтра, але навколо неї вже розвернулося чимало подій. З атлетами з Північної Кореї та Ірану поки що не квапляться ділитися подарунковими мобільними телефонами Samsung, у той час як російські спортсмени очікують скасування заборони рішення Міжнародного олімпійського комітету на участь в Олімпіаді у справі про «зловживання допінгом». Експерти тим часом спостерігають за тим, чи зможуть США та Північна Корея порозумітися під час спортивних змагань.

Дипломатична напруга через подарунковий Samsung

Досить неочікуваною проблемою для організаторів зимових Олімпійських ігор в Пхьончхані стало питання, чи слід давати атлетам з Північної Кореї та Ірану мобільні телефони Galaxy Note 8.

Samsung Electronics подарував організаторам 4000 телефонів обмеженої серії, але світові ЗМІ почали поширювати інформацію про те, що ті не квапляться ділитися телефоном з деякими учасниками змагань.

В Ірані вже викликали посла Південної Кореї для пояснень. Речник іранського міністра закордонних справ Бахрам Гасемі почав вимагати вибачень від Samsung, у той час як сама компанія заявила про те, що за видачу телефонів атлетам відповідає Міжнародний олімпійський комітет, повідомляє агентство Reuters.

Коренем проблеми вказують суворі міжнародні санкції, які стосуються заборони на продаж люксових товарів. Ситуація з Іраном, тим не менш, залишається незрозумілою: Samsung широко розповсюджений в цій країні, і мільйони іранців мають такі пристрої, мовиться у статті.

Міжнародний олімпійський комітет порадив організаторам, щоб спортсменам із Північної Кореї все ж дали телефони, але щоб вони потім повернули їх після закінчення Олімпіади. Але організатори й досі не знають, що робити: вони заявили, що не можуть видати телефони доти, доки не буде підтвердження, що вони не порушують санкції ООН, повідомляє агентство AP.

Для Південної Кореї, яка усіляко намагається створити мирну атмосферу з Північною, така ситуація є певним викликом.

Британська газета The Guardian пізніше повідомила, що Міжнародний олімпійський комітет запевнив, що телефони отримають всі, включно із зазначеними країнами. Щоправда, спортсменам із Північної Кореї все ж не дозволять вивозити гаджети на батьківщину.

«Росії було б надзвичайно корисно визнати проблему»

Тим часом вранці 8 лютого Спортивний арбітражний суд почав розглядати заяви окремих російських спортсменів, які сподіваються в останню хвилину на запрошення на Олімпійські ігри. Щонайменше два російські тренери і 58 спортсменів сподіваються скасування заборони рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) на участь в Олімпіаді у справі про «зловживання допінгом».

Генеральний секретар Міжнародного олімпійського комітету Метью Реб повідомив агентству Reuters у Пхьончхані, що рішення можна очікувати вже завтра: «Ми мусили відкласти слухання, щоб другу справу (нове клопотання, подане 7 лютого – ред.) також можна було включити у слухання. Нарешті, я думаю, що сторони були задоволені належним дотриманням процесу, і вони наразі також очікують на рішення».

Генеральний директор Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Олівер Ніґґлі під час прес-конференції, коментуючи розгляд справ росіян Спортивним арбітражним судом, звернувся до Росії із заявою.

Росії було б надзвичайно корисно визнати проблему, яку вони мали і й досі мають
Олівер Ніґґлі

«Моє повідомлення Росії було б таке: ви втрачаєте велику нагоду перегорнути сторінку та йти вперед. Багато роботи було зроблено із Російським антидопінговим агентством, щоб повернути його на (рівень) організації, яка могла б забезпечити належне тестування в Росії. Вони дійсно наближаються до цього. І я думаю, Росії було б надзвичайно корисно визнати проблему, яку вони мали і й досі мають до певної міри. Але є й небажання йти далі; щоб зупинити боротьбу з очевидними свідченнями, з якими всі погодилися, та перевернути сторінку, та бути хорошими громадянами», – зазначив Ніґґлі.

Північна Корея та США: чи послабне напруга

Північна Корея бере участь в зимовій Олімпіаді у Південній Кореї, але не збирається зустрічатися з посадовими особами США, що послаблює будь-які сподівання на те, що ігри допоможуть врегулювати напружене протистояння через ядерну програму Північної Кореї.

Делегація Північної Кореї, у складі якої молодша сестра лідера країни Кім Чен Ина, зустрінеться з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном – вони разом обідатимуть у суботу, наступного дня після початку ігор. Це стане першою зустріччю між главою Південної Кореї та членом сім’ї владної північнокорейської династії Кімів із 2007 року.

Віце-президент США Майк Пенс, який описує Північну Корею як найбільш тиранічний режим, все ще залишає можливість для контакту, хоча й його позиція щодо денуклеаризації залишається незмінною. У четвер під час церемонії в Токіо він заявив, що Сполучені Штати готові до будь-яких можливостей, але завжди будуть прагнути миру.

«Ми будемо продовжувати посилювати цю кампанію максимального тиску на Північну Корею доти, доки вона не відмовиться від своїх ядерної програми і програми балістичних ракет раз і назавжди», – заявив Пенс.

Тим часом Північна Корея провела 8 лютого військовий парад, за день до офіційного початку Олімпійських ігор в південнокорейському Пхйончхані: десятки тисяч людей прийшли на площу Кім Ір Сена у своїй столиці Пхеньяні, щоб подивитися на парад до 70-річчя створення Корейської народної армії.

​Офіційно зимова Олімпіада стартує 9 лютого та триватиме до 25-го.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

XS
SM
MD
LG