Доступність посилання

ТОП новини

Сорос пояснює, чому далі боротиметься проти «Брекзиту»


Американський мільярдер Джордж Сорос заявив, що буде і далі підтримувати рух проти виходу Великої Британії з Європейського союзу.

Після того, як у британській пресі з’явилася жорстка критика його пожертви 400 тисяч фунтів (554 000 доларів) на користь організації, що агітує проти «Брекзиту», Сорос знову наголосив, що вважає референдум 2016 року великою помилкою.

У листі в газеті Mail on Sunday Джордж Сорос розповідає про сподівання, що руйнівний процес виходу з ЄС може бути зупинений голосуванням у парламенті і проголошує, що громадська думка в Британії розвивається в «правильному напрямку».

Але 87-річний фінансист також визнає, що для зміни курсу країни потрібна не просто технічна більшість, а вияв масового переконання, «аби запевнити Європу, що відношення Британії до Європи змінилося засадничо і що рішення заслуговує на серйозне сприйняття».

В опублікованому у неділю листі він виклав аргументи на противагу звинуваченням, що його дії є іноземним втручанням «заплямованих» грошей.

Найсерйознішим звинуваченням на свою адресу Сорос назвав заяви про те, що він «підриває демократію», і тому підприємець, який живе переважно у США, вирішив розлого пояснити, «чому ця країна (Британія) та демократія означають для мене так багато».

Він нагадує, що виростав у окупованій нацистською Німеччиною Угорщині і що йому, як і багатьом євреям у Європі, була уготована смерть, якби його батько не роздобув фальшиві документи для сім’ї.

«У 13-річному віці я зрозумів важливість того, який політичний режим перемагає», – пише Джордж Сорос.

«Після нацистської окупації настало комуністичне правління, яке було для мене таким задушливим, що я утік з Угорщини і знайшов притулок в Англії, де у той час з біженцями поводилися набагато краще, ніж зараз. Я прожив у цій країні 9 років і став твердим англофілом. 1956-го через роботу я переїхав до Нью-Йорка, але Британія залишилася близькою моєму серцю».

Сорос нагадує, що під час навчання у «Лондонській школі економіки» його ментором став австрійський філософ Карл Поппер, який пропагував переваги «відкритого суспільства», де обрані лідери служать інтересам виборців на противагу «закритому суспільству», в якому правителі контролюють і експлуатують народ.

Фонд, куди мільярдер передав значну частину свого багатства, був названий «Фондом відкритого суспільства».

Джордж Сорос наголошує, що ще під час референдуму 2016 року відкрито виступив проти «Брекзиту» і зараз вважає вихід країни з ЄС помилкою.

«Досвід показав, що референдуми часто призводять до поганих рішень. Підштовхувані недобросовісними агітаторами люди користуються голосуванням радше для того, щоб показати своє незадоволення існуючим станом справ, а не роздумуючи про наслідки. Той факт, що справи погані, не означає, що вони не можуть стати ще гіршими. Це і сталося з Британією», – доводить Сорос у своєму листі.

Далі він стверджує, що «Брекзит» шкодить не лише Британії, але й послаблює Європу, яка втрачає здатність захищати й пропагувати демократичні цінності.

За словами Джорджа Сороса, «розлучення – це дуже руйнівний процес; приязних розлучень не буває», а надії на досягнення економічного відокремлення за два роки, на його думку, – «ілюзія».

Британія та Європа упродовж років будуть зосереджені на процесі розлучення, в той час як їм треба об’єднатися для протидії таким зовнішнім ворогам, як Росія Путіна

«Справи ускладнює те, що Британія та Європа упродовж років будуть зосереджені на процесі розлучення, в той час як їм треба об’єднатися для протидії таким зовнішнім ворогам, як Росія Путіна, а також розв’язати внутрішні суперечності, які призвели до того, що деякі люди вважають ЄС ворогом».

В Україні організація Сороса заснувала й підтримує неурядову організацію Міжнародний фонд «Відродження», що виділяє гроші на суспільні проекти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG