Доступність посилання

ТОП новини

Українка, яку польський працедавець непритомною вивіз на автобусну зупинку, може залишитися інвалідом


Зустріч в Посольстві України у РП у справі ненадання допомоги громадянці України. На фото – консул Світлана Криса
Зустріч в Посольстві України у РП у справі ненадання допомоги громадянці України. На фото – консул Світлана Криса

Варшава – 43-річна Оксана з Київської області, яка під час заробітків у Польщі зазнала крововиливу в мозок, перебуває в тяжкому стані. Українські дипломати кажуть, що до такої ситуації не дійшло б, якби бізнесмен, у якого вона працювала, своєчасно виявив щодо хворої жінки співчуття і людяність. Вони також звертають увагу на те, що Оксана та її рідна сестра працювали в пакувальному цеху нелегально.

Оксана вже місяць перебуває у шпиталі у місті Познані. Її стан доволі тяжкий, а через те, що вона не має в Польщі медичного страхування, лікування досить дороге. Похмуру історію, яку пережила заробітчанка, оприлюднив почесний консул України у Познані Вітольд Горовський. Він же слідами цієї події організував збір коштів на лікування українки.

Зупинка, на яку працедавець привіз Оксану
Зупинка, на яку працедавець привіз Оксану

У лікарню Оксана потрапила за нетипових обставин. Разом із сестрою Наталією вона пакувала овочі на підприємстві неподалік міста Сьрода-Вєлькопольська, що в центральній частині Польщі. Сестри мешкали поряд із підприємством. У ніч на 8 січня Оксані стало погано, вона блювала, а потім перестала говорити й володіти руками. Замість того, щоб відвезти жінку до лікарні, працедавець годину чи навіть довше возив її містом, а потім завіз на автобусну зупинку і поклав на лавиці. Після цього він зателефонував на номер екстреної допомоги й сказав, що на лавиці лежить п’яна жінка. Сестрі хворої жінки бізнесмен наказав не розповідати про те, що Оксана працювала в нього.

Наталія Козанчин, сестра Оксани
Наталія Козанчин, сестра Оксани

Стан заробітчанки виявився небезпечним для життя, тож місцеві медики терміново відправили її на лікування до Познані у шпиталь Міністерства внутрішніх справ та адміністрації. Як повідомляє познанське телебачення WTK, поліція поки що не взяла свідчень в Оксани, адже та перебуває в тяжкому стані.

Вітольд Горовський
Вітольд Горовський
Стан пані Оксани настільки тяжкий, що можна сказати – навряд чи вона повністю видужає. Мабуть, вона залишиться частково неповносправною
Вітольд Горовський

​Вітольд Горовський розповів Радіо Свобода про наслідки січневої події для здоров’я українки: «Стан пані Оксани настільки тяжкий, що можна сказати – навряд чи вона повністю видужає. Мабуть, вона залишиться частково неповносправною, та відкритим залишається питання, який це буде ступінь неповносправності і що зробити, щоб її життя не було тяжким».

Проти бізнесмена відкрито дві справи – кримінальну та адміністративну

Він пояснив, що це був страх перед тим, що громадянки працювали нелегально і що це сталося у вільний від роботи час. Він знає, яка відповідальність лягає на нього за працевлаштування нелегальних працівників
Світлана Криса

Після того, як історія набула розголосу й нею зацікавилися дипломати, про готовність заопікуватися Оксаною заявили органи влади повіту, в якому жінка працювала, а також бізнесмен, який відвіз її у парк. Із представниками польського самоврядування та працедавцем Оксани зустрілася керівник консульського відділу посольства України у Польщі Світлана Криса. Вона вислухала бізнесмена: «Перш за все, він пояснив, що це був страх перед тим, що громадянки працювали нелегально і що це сталося у вільний від роботи час. Він знає, яка відповідальність лягає на нього за працевлаштування нелегальних працівників. Не може він пояснити, що спричинило саме те, що він не надав допомоги, найімовірніше, це страх перед відповідальністю за вчинене».

Світлана Криса каже, що органи самоврядування повіту і міста, в якому працювала Оксана, пообіцяли оплатити лікування хворої жінки. Колишній працедавець українки також запевняє у тому, що фінансуватиме медичні послуги, необхідні для її реабілітації. Керівник консульського відділу розповіла, що проти польського бізнесмена порушено кримінальну справу за ненадання Оксані допомоги та адміністративну – за нелегальне працевлаштування робітників.

Підприємство, на якому працювала Оксана
Підприємство, на якому працювала Оксана

Якщо людина офіційно працевлаштована у Польщі, то всі витрати на лікування покриваються зі страхових полісів. Перед тим, як виїхати за кордон з метою працевлаштування, ознайомтеся на сайті посольства чи Міністерства закордонних справ з інформацією про країну перебування, про її правила, тим більше працевлаштування
Світлана Криса

Водночас українські дипломати наголошують на тому, що наслідки хвороби Оксани могли б бути не такими тяжкими, якби сестри з Київщини працювали на підприємстві легально. «Якщо людина офіційно працевлаштована у Польщі, то всі витрати на лікування покриваються зі страхових полісів», – пояснює Світлана Криса. Керівник консульського відділу у Варшаві звертається до громадян України: «Перед тим, як виїхати за кордон з метою працевлаштування, будь ласка, ознайомтеся на офіційному сайті посольства чи на сайті Міністерства закордонних справ з інформацією, яка міститься у розділі «Корисні поради» – про країну перебування, про її правила, тим більше працевлаштування». Дипломат радить громадянам України, які зібралися за кордон, зареєструватися в електронній системі «Друг», завдяки якій можна швидко повідомляти українські служби про екстремальні ситуації.

Тим часом, як повідомила польська Gazeta Wyborcza, від співпраці з бізнесменом, який не надав допомогу Оксані, відмовилася мережа супермаркетів LIDL. Газета зазначає, що саме цей підприємець нещодавно був одним із «облич» рекламної кампанії відомої мережі. Навіть загальнопольські телеканали показували рекламний ролик із його участю, в якому чоловік їде трактором по полі й збирає моркву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG