Доступність посилання

ТОП новини

Син Лукашенка привітав китайців із Новим роком: зіграв на роялі і поговорив китайською


Микола Лукашенко грає на фортепіано. Кадр з відео Кирила Рудого
Микола Лукашенко грає на фортепіано. Кадр з відео Кирила Рудого

Молодший син Олександра Лукашенка привітав китайський народ зі святом весни, китайським Новим роком. Відео опублікував посол Білорусі в Китаї Кирило Рудий. Він назвав Миколу Лукашенка «найвідомішим у Китаї білоруським тинейджером».

Молодший син Олександра Лукашенка зіграв на роялі, поруч із ним китайською заспівала неназвана вокалістка. Після виконання пісні Микола Лукашенко зачитав текст китайською мовою.

Державні ЗМІ поки не передавали новин про його привітання.

Свято весни, відоме на заході як китайський Новий рік, відзначається за місячним календарем між 21 січня і 21 лютого (у 2018 році воно припало на на 16 лютого) в низці азійських країн.

«Особливі дружні відносини»

Протягом 2017 року Олександр Лукашенко надсилав офіційні привітання очільникові Китаю Сі Цзіньпіну не менш ніж чотири рази – вітав із 25-річчям дипломатичних відносин (взаємно), днем народження (чи вітав Сі Цзіньпін Лукашенка у відповідь, не повідомлялося), 90-ю річницею створення Народно-визвольної армії Китаю, в день проголошення Китайської Народної Республіки (Сі Цьзіньпін вітав Лукашенка з Днем Республіки 4 липня), також Лукашенко висловлював співчуття Сі Цьзіньпіну і родичам жертв зсуву в провінції Сичуань.

Олександр Лукашенко (ліворуч) та Сі Цзіньпіну (праворуч) у Пекіні, вересень 2016 року
Олександр Лукашенко (ліворуч) та Сі Цзіньпіну (праворуч) у Пекіні, вересень 2016 року

Лукашенко у 2017 році зустрічався з низкою китайських чиновників і бізнесменів, зокрема у травні особисто з Сі Цзіньпіном у Пекіні після форуму «Один пояс – один шлях», де обговорювався, зокрема, новий Шовковий шлях. До того Лукашенко проводив в Мінську зустріч з представниками китайських ЗМІ.

У 2017 році китайці отримали можливість їздити до Білорусі без візи на 5 днів (за умови прильоту в мінський аеропорт), також Білорусь запровадила безвізовий режим для китайців, які в’їжджають для офіційних поїздок, до 30 днів. Білоруський прем’єр пропонував Китаєві оголосити 2018 рік Роком білоруського туризму, але чи погодилися на це в Китаї, не відомо.

Олександр Лукашенко (в центрі) та його син Микола (праворуч) у Пекіні, травень 2017 року
Олександр Лукашенко (в центрі) та його син Микола (праворуч) у Пекіні, травень 2017 року

Білорусь активно торгує з Китаєм (більше, ніж із Німеччиною, Великою Британією та Польщею, менше тільки за торгівлю з Росією і Україною), але продає мало, а купує багато: товарообіг склав у 2017 році 2,8 млрд доларів, що на 22,4 відсотка більше за 2016 рік, але білоруського експорту в цьому товарообігу тільки 319 мільйонів доларів (це на 21 відсоток менше, ніж за 2016 рік), решта – імпорт. Лукашенка це насторожувало.

Протягом 2017 року Білорусь позичила 306,6 млн доларів у китайських банках, сплатила Китаєві 254,8 млн доларів за попередніми позиками. Під Мінськом будується Китайсько-білоруський індустріальний парк.

На початку 2018 року Олександр Лукашенко підписав розпорядження про оздоровлення в Білорусі 330 китайських дітей: у програмі відпочинок у таборі «Зубреня» і лікування в центрі «Ждановичі», а також екскурсії. Таким чином, за словами прес-служби Лукашенка, демонструються «особливі дружні відносини» Білорусі та Китаю.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG