Доступність посилання

ТОП новини

Андерс Ослунд: «Тепер буде дуже складно стверджувати, що Росія не вплинула на хід виборів в США»


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Проти 13 росіян висунуто офіційні звинувачення у втручанні в американські вибори. Чого очікувати далі?

Президент США Дональд Трамп прокоментував перші звинувачення, представлені командою спеціального прокурора Роберта Мюллера у справі про російське втручання у виборчу кампанію 2016 року.

«Передвиборний штаб Трампа не порушив жодних законів – змови не було!» – написав у своєму Twitter-і господар Білого дому.

Експерт вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council і колишній радник урядів Росії і України Андерс Ослунд, у свою чергу, впевнений, що опубліковані у п’ятницю документи свідчать про те, що команда спецпрокурора досягла «вельми помітних» успіхів у розслідуванні.

«Це дуже серйозний обвинувальний висновок, що дозволяє зрозуміти, наскільки масштабним було російське проникнення (в політичну систему США) і як багато доказів вдалося зібрати спеціальному прокуророві», – заявив Ослунд в інтерв’ю Російській службі «Голосу Америки».

– У Росії цей обвинувальний висновок вже назвали «символічним». І дійсно: всі фігуранти справи перебувають у Росії, арешти їм поки що не загрожують.

Тепер жоден серйозний політик не зможе назвати розслідування про російське втручання «нісенітницею», що стало стандартною відповіддю президента Трампа. Тепер буде дуже складно стверджувати, що Росія не вплинула на хід виборів у США

– Те, що говорять про це в Росії, – не дуже важливо. Набагато серйозніше питання, що цей обвинувальний висновок означає для американської (внутрішньої) політики. Тепер жоден серйозний політик не зможе назвати розслідування про російське втручання «нісенітницею», що стало стандартною відповіддю президента Трампа. Тепер буде дуже складно стверджувати, що Росія не вплинула на хід виборів у США: в обвинувальному висновку говориться, що (в російському «Агентстві інтернет-досліджень») 80 осіб працювали повний робочий день для того, щоб вплинути на хід кампанії, використовуючи соціальні мережі.

– Обвинувальний висновок став першим судовим документом, що свідчить про російське втручання. Іншим фігурантам справи – колишньому керівникові передвиборчого штабу Полові Манафорту, наприклад, було пред’явлено звинувачення не у змові з Кремлем, а у фінансових махінаціях.

– Я вважаю, що це ясно свідчить тільки про те, що (спецпрокурор) Мюллер має намір скласти загальну «картину» з окремих фрагментів, і сьогодні він показав, що і як робили росіяни.

А в цій загальній картині є місце і для нелегальних фінансових операцій Манафорта, для всіх деталей змови з Росією. Я можу припустити, що наступним кроком стане демонстрація подробиць цієї змови – як росіяни і члени передвиборчого штабу Трампа працювали разом.

У представленому обвинувальному висновку говориться, що співробітники виборчого штабу «нічого не підозрюють», тому що вони не знали про справжні наміри (російської сторони). Я думаю, що з наступного обвинувального висновку ми дізнаємося більше. Отож ми все ближче і ближче підходимо до істини.

– Яка, на Ваш погляд, буде реакція Москви на публікацію звинувачень?

Є такий вислів: «Нічому не вір доти, поки Москва це не спростує»

– Тут нічого припускати. Є такий вислів: «Нічому не вір доти, поки Москва це не спростує».

– У Білому домі прокоментували цей документ менш ніж через годину після його публікації. Ви думаєте, що адміністрація обмежиться тільки однією заявою про те, що «ніякої змови не було»?

– Думаю, що вони будуть намагатися голосно говорити про інші проблеми. Про те, наприклад, як ФБР робить свою роботу в тому, що стосується стрілянини в школі у Флориді – губернатор (штату Флорида Рік) Скотт уже зажадав відставки директора ФБР. Так що з боку адміністрації ми, найімовірніше, побачимо тільки звичайні спроби змінити тему.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG