Доступність посилання

ТОП новини

США: у справі про втручання у вибори обвинувачення висунули 13 росіянам


Російський бізнесмен Євген Пригожин
Російський бізнесмен Євген Пригожин

Міністерство юстиції США висунуло обвинувачення 13 росіянам і трьом російським компаніям у справі про втручання у вибори американського президента у 2016 році.

Серед компаній, яким висунули обвинувачення, – «Агентство інтернет-досліджень» (так звана «російська фабрика тролів»). У переліку обвинувачених бізнесмен Євген Пригожин, якого в ЗМІ називають «особистим кухарем» президента Росії Володимира Путіна.

Агентство, яке, за повідомленнями, фінансує Пригожин, займалося створенням фальшивих акаунтів у соціальних мережах із використанням імен вигаданих і справжніх людей, які живуть в Сполучених Штатах. На сторінках, за даними слідства, вели пропаганду, щоб розколоти американське суспільство. Ця група публікувала в інтернеті пропагандистські матеріали на підтримку кандидатури Дональда Трампа, з критикою його суперниці Гілларі Клінтон, а також влаштовувала політичні акції в Сполучених Штатах. При цьому вже після виборів вони провели низку акцій проти обрання Трампа.

В обвинуваченні мовиться, що співробітники «Агентства інтернет-розслідувань» самі визначили своєю метою підрив довіри до політичної системи Сполучених Штатів. За цими даними, росіяни контактували зі співробітниками кампанії Трампа та його штабу, однак ті не здогадувалися, що мають справу з громадянами Росії, а не з американськими активістами, за яких видавали себе «тролі».

У документі також згадується, що деякі з обвинувачених використовували комп'ютерні системи у США, щоб приховати зв’язок своєї діяльності з Росією. Такі кроки почалися, як вважають в прокуратурі, ще 2014 року.

Представляючи обвинувальний висновок, заступник міністра юстиції США Рід Розенстайн наголосив, що слідство не вважає, що проведена Кремлем операція змінила результати президентських виборів.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков у коментарі російському виданню «РБК» заявив, що у Кремлі наразі не ознайомилися зі звинуваченнями американської сторони.

У США триває розслідування ймовірного втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року. За даними американських спецслужб, за торішніми атаками на сервери Демократичної партії стояло Головне розвідувальне управління Генштабу Збройних сил Росії.

На початку серпня 2017 року спецпрокурор Роберт Мюллер скликав велику колегію присяжних для розслідування «російського сліду» у виборах. Мюллер з’ясовує, чи була змова штабу Дональда Трампа з Кремлем з метою підірвати позиції кандидата в президенти від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Москва втручання у виборчий процес в інших державах категорично відкидає, Трамп називає це розслідування «полюванням на відьом».

США: у справі про втручання у вибори обвинувачення висунули 13 росіянам (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

«Путінський кухар» та інші: їх звинувачує Америка

XS
SM
MD
LG