Доступність посилання

ТОП новини

Знайдіть мені квартиру, і я сам керуватиму «Селидіввугіллям» – Насалик


Представники колективу об’єднання «Селидіввугілля» Донецької області домоглися зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом. На фото праворуч – Михайло Волинець. Київ, 20 лютого 2018 року
Представники колективу об’єднання «Селидіввугілля» Донецької області домоглися зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом. На фото праворуч – Михайло Волинець. Київ, 20 лютого 2018 року

Платити нічим, і в магазинах продавці вже завели книги боргів – так каже шахтар Олексій Сорока, який приїхав страйкувати до Києва. Представники восьмитисячного колективу об’єднання «Селидіввугілля» Донецької області домоглися зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом. З 14 лютого об’єднання страйкує, гірники не спускаються в шахти: перед ними великі заборгованості із зарплат. Міністр заявив, що через два тижні сам приїде в Селидове і візьме керівництво об’єднанням на себе, але гірники кажуть: хотіли почути не таку відповідь від міністра, тому страйк припиняти не будуть.

​Лідери профспілок об’єднання «Селидіввугілля», котре нині страйкує, приїхали до Києва і 20 лютого попрямували на зустріч із міністром енергетики та вугільної промисловості. Майже 8,5 тисяч шахтарів об’єднання отримують зарплату нерегулярно і частинами.

Через невиплати люди не можуть дозволити собі найнеобхіднішого, розповідає голова незалежної профспілки шахти «Курахівська» Олексій Сорока: «Люди обігріваються в 5-поверхових будинках обігрівачами, і коли їм не платять зарплату, їм тупо «ріжуть» світло! У магазинах існують боргові книги, де люди хліб і крупу беруть у знайомих продавців під запис. Тому що вони не мають чим розплачуватися».

Олексій Сорока
Олексій Сорока

Зупиніть страйк, бо не буде зарплати – Насалик

Міністр Ігор Насалик шахтарів прийняв. На його думку, об’єднання «Селидіввугілля» отримує достатню держпідтримку. За його розпорядженням, від початку страйку, 14 лютого, дійсно погасили частину заборгованості за грудень 2017 року.

Шахтарі розповідали міністрові про те, як їхні дружини з дітьми виходять на акції протесту. Міністр закликав припинити страйк.

Ігор Насалик
Ігор Насалик

«Скажіть вашим дружинам, що якщо ви не будете працювати, то я не впевнений, що у вас буде зарплата 25-го. Зарплата буде залежати від того, як будете працювати», – заявив міністр Насалик.

Міністр покаже майстер-клас менеджменту на «Селидіввугілля» за 2 тижні

Лідери профспілок повідомили Ігореві Насалику, що керівництво «Селидіввугілля» саме перед видачею зарплати починає проводити закупівлі обладнання за завищеними цінами у фірм-прокладок. Потім на рахунках не залишається грошей на зарплату.

Представники колективу об’єднання «Селидіввугілля» Донецької області домоглися зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом. Київ, 20 лютого 2018 року
Представники колективу об’єднання «Селидіввугілля» Донецької області домоглися зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом. Київ, 20 лютого 2018 року

Міністр заявив, що через два тижні сам приїде в Селидове і візьме керівництво об'єднанням на себе. «Я приймаю рішення, я сам поїду керувати «Селидіввугілля». Через два тижні я їду туди на три тижні, і я покажу, як може розвиватися підприємство. Прошу вас, знайдіть мені квартиру за оплату», – заявив міністр.

Гірників відповідь чиновника не влаштувала, вони вимагали у міністра зробити так, щоб їм не доводилося кожні два місяці їздити до Києва за зарплатою.

На більшості українських державних шахт квітне корупція, заявив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець після зустрічі з міністром.

Михайло Волинець
Михайло Волинець

«Зараз у режимі онлайн ми транслювали все, що тут відбувається. Я перефразую не матом, не шахтарською мовою те, що писали люди. Люди писали: «Міністре, досить брехати, скажи, коли буде зарплата?» – каже Волинець.

«У Донецькій і Луганській області 90% генеральних директорів призначені з непідконтрольних територій. Розрахунок робиться на те, що ці люди готові працювати за злочинними схемами. Вони в будь-який момент отримають сигнал і в будь-який момент поїдуть на окуповану територію до своїх родин. Але є міністр, і він буде відповідати», – додає лідер гірничої профспілки.

Шахтарі заявили, що припиняти страйк не мають наміру і будуть домагатися зустрічі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG