Доступність посилання

ТОП новини

Щоденник Олімпіади: хокейна битва чотиріччя, втрачені нагороди Росії та поразка України в біатлоні


Вони чекали на цю перемогу 20 років. Жіноча збірна США з хокею вдруге в історії стала олімпійською чемпіонкою
Вони чекали на цю перемогу 20 років. Жіноча збірна США з хокею вдруге в історії стала олімпійською чемпіонкою

Українські біатлоністки не змогли повторити досягнення Сочі-2014 та знову вибороти олімпійські нагороди у командній естафеті. Збірна США здобула історичну перемогу в жіночому хокеї. Двадцять років американки мріяли стати олімпійськими чемпіонками і ось, нарешті, змогли завершити непереможну епоху збірної Канади. А Росія через допінг втрачає бронзові нагороди у керлінгу. Докладніше в Щоденнику Олімпіади.

Біатлон: українки не змогли підтвердити своє олімпійське звання

Замість олімпійського «золота» – провал. Якщо у 2014 році на трасі дійсно була одна команда, то напередодні змагань у Пхьончхані стало відомо, що не виступатиме Валя Семеренко. У соціальній мережі зі сторінки біатлоністки з’явилися повідомлення, що тренери, не попереджаючи її, так вирішили.

Першою на трасу вийшла Ірина Варвинець. Перший вогневий рубіж українка відстріляла «чисто» та навіть з’явилася надія, що призові місця можуть бути за «синьо-жовтими». Проте вже на другому вогневому мрії розбиті вщент. Варвинець припустилася чотирьох помилок та побігла на штрафне коло. Як результат, передала естафету Віті Семеренко передостанньою. Віта також заробила штрафне коло і таким чином позбавила українських вболівальників будь-яких сподівань, хоча б на 5-е місце.

Справжнім героєм стала Юлія Джима, яка відпрацювала і за себе, і, як кажуть, «за того парня». Жодного промаху, а ще й скоротила відстань до суперників.

Проте цього було не вистачило, щоб потрапити до кращих десяти команд. Останньою з українок виступала Анастасія Меркушина, яка хоча відстріляла без помилок, проте її швидкості було замало, щоб боротися з більш досвідченими спортсменками. Тож українки фінішували 11-ми, відстали від лідера на 1 хвилину 41,4 секунди і мають у своєму активі два штрафних кола й 10 додаткових патронів.

«Золото» неочікувано здобула збірна Білорусі (Надія Скардіно, Ірина Кривко, Дінара Алімбекова та Дарія Домрачева), яка фінішувала з часом 1 година 12 хвилин 3,4 секунди. Це друга нагорода вищого гатунку для білоруської збірної.

«Срібло» вибороли біатлоністки зі Швеції, а «бронза» – на рахунку збірної Франції.

Збірна Білорусі - олімпійські чемпіонки
Збірна Білорусі - олімпійські чемпіонки

Гірськолижний спорт: у чоловічому слаломі лідери не фінішували

Лише 60 спортсменів зі 104 учасників змогли фінішувати. Невдало виступили і головні претенденти на перемогу – Марсель Хіршер та Хенрік Крістофферсен.

Рамон Ценхойзерн із Швейцарії, Андре Мюрер зі Швеції та Міхаель Матт з Австрії
Рамон Ценхойзерн із Швейцарії, Андре Мюрер зі Швеції та Міхаель Матт з Австрії

Хіршер, на рахунку якого вже дві золоті нагороди у Пхьончхані – у комбінації та гігантському слаломі – помилився на першій трасі. Його головний конкурент Крістофферсен після першої спроби був у лідерах, але пропустив «ворота» і також не фінішував.

Українець Іван Ковбаснюк ще в першій спробі не впорався з перепонами та достроково покинув змагання.

«Золото» здобув Андре Мюрер зі Швеції, який подолав дистанцію за 1 хвилину 38,99 секунди. На Олімпіаді 2010 року Мюрер здобув «бронзу» у слаломі, і ось тепер, через 8 років, піднявся на вищу сходинку п’єдесталу.

Другим фінішував Рамон Ценхойзерн із Швейцарії, який відстав від лідера на 0,34 секунди. А «бронзу» здобув австрієць Міхаель Матт.

Мішель Гізін
Мішель Гізін

Суперкомбінація: гірськолижна династія зі Швейцарії підкорює Олімпіаду

Жінки змагалися в суперкомбінації. Спочатку потрібно були виконати швидкісний спуск, а вже потім слалом.

Спортсменка зі Швейцарії Мішель Гізін у першій частині комбінації показала третій результат, проте в підсумку вона набрала 2 хвилини 20,90 секунди, що дозволило їй вибороти «золото». Таким чином Гізін продовжила традиції своєї родини, адже у 2014 році її старша сестра Домініка стала олімпійською чемпіонкою у швидкісному спуску.

Фаворитка змагань Мікаела Шифрін зі США, яка стала олімпійською чемпіонкою в гігантському слаломі, цього разу друга. Вона відстала від лідера на 0,97 секунди.

«Бронзу» здобула спортсменка зі Швейцарії Венді Холдене, яка є діючим чемпіоном світу.

Золотий хокейний склад США

Вони чекали на цю перемогу 20 років. Жіноча збірна США з хокею вдруге в історії стала олімпійським чемпіоном, залишивши без шансів чотирикратних чемпіонок зимових Ігор – збірну Канади.

Матч збірних США та Канади
Матч збірних США та Канади

Із першої хвилини дві команди показали: гра легкою не буде. Проте швидшими на льоду виявилися саме «зоряно-смугасті». Коли канадки грали в меншості, Гіларі Найт відкрила рахунок. 1:0 на користь американок.

Збірна Канади в другому періоді не лише змогла відіграти шайбу завдяки Блейр Тернбулл, але й вирвалася вперед, коли Марі-Філліп Пулен оформила другий гол у ворота США.

У третьому періоді канадки мали забивати ще, але замість цього отримали контратаку і Монік Ламоро-Морандо зрівняла рахунок. 2:2.

В овертаймі знову агресивніше й на більшій швидкості грали саме американки, тому збірна Канади лише оборонялася. Цього разу у додатковий час головне правило – не забиваєш ти, то заб’ють тобі – не працювало. Команди зіграли «всуху», тож олімпійське чемпіонство залежало лише від серії буллітів.

У «рамці» збірної Канади – дворазова олімпійська чемпіонка Шеннон Сабадош, у США – 21-річна Медді Руні. Здавалося, що досвід візьме своє, й канадки святкуватимуть своє шосте чемпіонство. Проте молода Руні з легкістю та посмішкою відбивала шайби.

Команди виконали по шість кидків. Вирішальну шайбу не змогла забити триразова олімпійська чемпіонка Меґан Аґоста з Канади. Молодий воротар американців переграла досвідчену хокеїстку та здобула друге «золото» для США в історії жіночого хокею.

Лижне двоборство: і знову Німеччина

У командній першості спортсмени мали виконати стрибки з великого трампліна, а вже потім перейти до гонки переслідування 4х2,5 кілометри. Прогнозовано перемогли спортсмени Німеччини. Адже два дні тому саме ця команда здобула три нагороди в особистій першості.

Тож сенсації не відбулося, нових лідерів не з’явилося, а Німеччина знову тріумфує. Востаннє в цій дисципліні німецькі спортсмени перемагали у 1988 році. І ось через 30 років таке довгоочікуване «золото».

Другою фінішувала збірна Норвегії, а «бронзу» здобула команда з Австрії.

Анна Гассер
Анна Гассер

Сноуборд: Австрія краще літає

У дисципліні біг-ейр «золото» здобула спортсменка з Австрії Анна Гассер. Її оцінка 185 балів. І вона перша олімпійська чемпіонка в цій дисципліні, адже «великий політ» – дебютант Ігор у Пхьончхані.

Другою стала американка Джеймі Андерсен. Її стрибки судді оцінили в 177,25 бала. А «бронзу» виборола представниця Нової Зеландії Зоя Садовські. Ця нагорода друга в історії Нової Зеландії на зимових Олімпійських іграх.

Фристайл: дві провальні спроби, але «золото»

Американець Девід Уайз став олімпійським чемпіоном у дисципліні хафпайп, незважаючи на дві спроби, які були оцінені не найвищими балами. Проте в третій спробі він отримав 97,20 бала і став першим.

«Срібло» здобув також американець Алекса Ферейра, який вдало виконав останню спробу. А «бронзу» Ніко Портеуса святкує Нова Зеландія, для якої це вже третя нагорода в історії ігор і друга за день.

Росіяни повертають бронзові нагороди

Спортивний арбітражний суд 22 лютого ухвалив рішення позбавити команду олімпійських атлетів Росії бронзової нагороди Пхьончхана, здобутої раніше керлінгістами Олександром Крушельницьким та Анастасією Бризгаловою. Причиною стало виявлення мельдонію в допінг-пробах російського спортсмена. Тепер «бронзу» отримають норвезькі керлінгісти.

Як відредагували соцмережі на допінг у керлінгу читайте тут.

Командний залік: трійка лідерів без змін

Збірна Норвегії здобула 35 нагород (13 золотих, 12 срібних та 10 бронзових). І вона залишається лідером. У команди з Німеччини на 10 нагород менше, усього 25, проте кількість золотих медалей однакова з Норвегією. Збірна Канади має в своєму активі 24 нагороди, 9 із яких золоті.

Україна стала 19-ю, маючи в своєму активі «золото» Олександра Абраменка. Сходинку в турнірній таблиці «синьо-жовті» розділяють з Угорщиною

За кого вболівати 23 лютого?

О 13:15 українці боротимуться у командній чоловічій естафеті з біатлону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG