Доступність посилання

ТОП новини

Мета Hype.ua – не транспорт, а покращення іміджу – експерт 


Ппроект вакуумного потяга Hyperloop у США. 
Ппроект вакуумного потяга Hyperloop у США. 

Навіть якщо побудувати Hyperloop в Україні, він не окупиться, констатує Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк. Проте сама дискусія про впровадження наукових інновацій корисна для іміджу України, додає експерт за транспортного планування Дмитро Беспалов. Він припускає, що саме іміджева промоція була основною метою проекту Hype.ua, який нещодавно анонсував міністр інфраструктури Володимир Омелян.

ЗАВАНТАЖИТИ

Не факт, що Hyperloop перевозитиме пасажирів, зазначив експерт у сфері транспорту, екс-заступник міністра інфраструктури України Олександр Кава, адже поки що проект лише на стадії розробки.

Світ бачив вже багато геніальних ідей, які так і залишались геніальними ідеями
Олександр Кава

«Світ бачив вже багато геніальних ідей, геніальних проектів в сфері транспорту, які так і залишались геніальними ідеями. Наприклад, в 1980-90-ті роки німецькі компанії Zimans і ThyssenKrupp розробили систему на магнітній левітації Trans-Rapid. Система популяризувалась якомога більше, в Німеччині було кілька проектів реалізації цього поїзда на повітряній подушці, але жоден з цих проектів так і не був реалізований», – навів приклад Кава у студії «Вашої Свободи».

Олександр Кава
Олександр Кава
Звичайна залізниця окупається наразі лише на 30%
Сергій Вовк

Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк уточнює: навіть в разі, якщо Hyperloop буде запущений в експлуатацію, чекати на нього в Україні не варто, тому що він не окупиться.

«Якщо навіть звичайна залізниця окупається наразі лише на 30% від собівартості – я маю на увазі, вартість квитка окупає собівартість – то говорити про те, що ми можемо будувати та розраховувати на бізнесову окупність проектів, вартість яких складає мільярди доларів... про це, очевидно, можна говорити в перспективі десятків років, а не двох-трьох», – міркує Вовк.

Мова йде лише про тестовий полігон, тестову експлуатацію, а ніяк не про реалізацію та впровадження
Дмитро Беспалов

Експерт з транспортного планування Дмитро Беспалов впевнений, що в контексті українських перспектив проекту Hyperloop мова взагалі не йде про транспорт.

«Мова йде лише про тестовий полігон, тестову експлуатацію, а ніяк не про реалізацію та впровадження. В нас є проблема насправді і з доволі типовими транспортними системами. Ми не можемо нормально налагодити цей ринок, ці системи, щоб вони працювали і в містах, і між ними», – констатує Беспалов.

В таких умовах, впевнений він, говорити про впровадження принципово нових систем зарано.

Будівництво залізниці Великобританії – це біля 50 мільярдів доларів
Сергій Вовк

Сергій Вовк додає, що в Україні взагалі відсутній високошвидкісний рух, який вимагає будівництва окремих залізничних ліній.

«Якщо брати до прикладу локальний проект – будівництво залізниці Великобританії HKS-2 – це біля 50 мільярдів доларів. Ця сума є ну просто непідйомною для української інфраструктури наразі», – стверджує директор Центру транспортних інновацій.

Сергій Вовк
Сергій Вовк

Він висловлює сподівання, що, якщо проект і буде реалізований, то на кошти інвесторів, а не бюджетні.

З появою Hyperloop надшвидкісні залізниці, які рухаються зі швидкістю 250-300 кілометрів на годину, відходять у минуле, переконаний міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Ми хочемо розробити технологію для розвитку нового транспорту
Володимир Омелян

«Я дуже радий, що до нас приєдналися радники, які в партнерстві з Фернардом Ромеро вже будують Hyperloop в Мексиці. Ми утворюємо Центр транспортних інновацій Hype.ua, в рамках якого ми хочемо дати наукове обґрунтування, розробити технологію, яка буде застосовуватися в Україні, і спорудити перший тестовий майданчик в місті Дніпро для розвитку цього нового транспорту в нашій державі. Я вірю, що навколо цього створиться нове інноваційне середовище, що молодь замість того, щоб обирати незрозумілі заробітки закордоном, залишатиметься в Україні», – заявив міністр.

У Дніпрі побудують тестовий майданчик для технології Hyperloop – Омелян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Дмитро Беспалов припускає, що за проектом Hype.ua стоять саме іміджеві міркування.

Основний сенс цього проекту – розвиток іміджевого та наукового потенціалу
Дмитро Беспалов

«Основний сенс цього проекту – це не надшвидкісні транспортні перевезення, а певний розвиток іміджевого та наукового потенціалу. Але я насправді дещо двояко ставлюсь до цього питання. Пан міністр зазначив, що молодь тягнеться до інновацій та всього нового, але я можу сказати, що європейська молодь – принаймні та, з якою я знайомий та яку бачив – дуже прагматична. Вона тяжіє не до найновіших інновацій, а до практичних рішень», – розповів фахівець в ефірі «Ранкової Свободи».

Саму популярність проекту Hyperloop він схильний пов’язувати з успіхом іншого дітища Ілона Маска – компанії SpaceX, що нещодавно запустила ракету-носій Falcon Heavy.

Маск цікавився нашим «Південмашем» та ракетними носіями
Дмитро Беспалов

«Я знаю, що Маск ніби як навіть приїздив колись до України. Він цікавився нашим «Південмашем» та ракетними носіями. Він явно знає про існування нашої країни, це вже дуже добре. Можливо, ця заява міністра зроблена для того, щоб привернути його увагу. Насправді все, що відбувається, дуже добре, але не з точки зору транспортного планування, а з точки зору іміджу», – впевнений Беспалов, хоча зазначає: для залучення інвесторів потрібна належна робота державних інституцій.

Сергій Вовк вважає, що тема інновацій дещо ширша за компетенції міністерства інфраструктури.

Має бути реальний, практичний зв’язок між наукою та використанням її надбань у виробництві
Сергій Вовк

«Питання тут навіть не в бюджетному фінансуванні, питання в тому, що має бути реальний, практичний зв’язок між наукою та використанням її надбань у виробництві. Це те, що ми втратили, і те, з чим потрібно працювати. З цим потрібно працювати і на рівні податків, щоб створювати інвестиційний клімат, який буде приваблювати такого роду проекти», – підсумовує Вовк.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG