Доступність посилання

ТОП новини

Гучний анонс Мінінфраструктури: які реальні етапи запуску технології Hyperloop в Україні?


Ескіз проекту Hyperloop Ілона Маска
Ескіз проекту Hyperloop Ілона Маска

Після гучного анонсу про запуск Hyperloop в Україні, в Мінінфраструктури України заявили про створення центру транспортних інновацій Hype.UA або Hyperloop. Що потрібно для втілення технології Hyperloop, і якими є основні етапи?

Як пояснив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, втілювати технологію Hyperloop в Україні збираються, і відбудеться це у три етапи: отримання експертних оцінок і наукового обґрунтування від Академії наук України, будівництва тестового майданчику та етапу промислового будівництва.

У Дніпрі побудують тестовий майданчик для технології Hyperloop – Омелян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

«Перша стадія зараз повністю лежить на плечах Академії наук України. Ми сподіваємось, що протягом найближчого часу буде затверджено цей проект як пріоритетний. Ми отримаємо наукову оцінку, щоб прорахувати всі ризики і увесь потенціал й необхідні технології, що потрібно застосовувати, а також вплив на регуляторне середовище», – зазначив міністр.

Якщо оцінка збоку НАН України буде позитивною, то можливим стане перехід до другої стадії – будівництва тестового майданчику в українському Дніпрі. За оцінками Мінінфраструктури, таке будівництво може розпочатись вже у 2019 році. Омелян наголосив, що саме до цього планують залучити, перш за все, приватні інвестиції.

Володимир Омелян
Володимир Омелян

Це має бути приватна ініціатива виключно
Володимир Омелян

«Я не вважаю, що держава буде ефективним чи власником, чи будівничим, чи розробником нового виду транспорту. Це має бути приватна ініціатива виключно», – повідомив Омелян.

Також, за словами Омеляна, наразі не існує конкретної моделі Hyperloop. Деякі країни лише продовжують тестові запуски. А за попередніми оцінками, спорудження Hyperloop оцінюється в декілька разів дешевше ніж будівництво високошвидкісних залізниць.

До ініціативи уряду приєднались Каховський завод електрозварювального устаткування, «Укроборонпром», «Південмаш», Octagonal Corporation, Агентство розвитку Дніпра та інші.

Hyperloop – проект вакуумного поїзда або ж залізничної системи, запропонований в 2012-2013 роках американським підприємцем, інженером, винахідником Ілоном Маском. З самого початку Маск пропонував проект як можливість безпечно та енергоефективно подорожувати між двома містами в США (Сан-Франциско та Лос-Анджелес). У 2016 році американська компанія Hyperloop One опублікувала список уже 10 маршрутів у різних країнах, де може з’явитися така залізниця. Наразі цей проект ще не реалізували.

Економічна доцільність і наявність ресурсів – що потрібно для проекту

Українська команда планує вести переговори безпосередньо з американською компанією Hyperloop One, про що повідомив керуючий партнер і співзасновник Octagonal Corporation Іван Огільчін.

Він наголосив, що спочатку необхідно ініціювати робочу групу, а також визначити доцільність проекту і ознайомитись з усіма вимогами, лише потім презентувати це за допомогою приватного сектору і держави самій компанії Hyperloop One. Лише після цього, за словами Огільчіна, можливо почати будівництво тестового майданчика. Також дуже важливим залишається запитання: чи буде на це попит?

У 2017 році у ЗМІ повідомили про перші успішні випробування прототипу транспортної системи Hyperloop компанією Hyperloop One.

Під час цих випробувань експериментальна транспортна капсула-візок, що отримала назву Kitty Hawk, успішно розігналася і без проблем подолала дистанцію тестової ділянки системи. Під час цих же випробувань компанія Hyperloop One показала громадськості дослідний зразок пасажирської і вантажної капсули, яка, цілком імовірно, буде курсувати по тунелях реальної системи.

Що означатиме втілення технології для України?

Керуючий партнер і співзасновник Octagonal Corporation Іван Огільчін, який співпрацює із відомим архітектором Фернандо Ромером, котрий бере участь в будівництві Hyperloop в Мексиці, вважає, що такий проект може біти успішним і піде на користь Україні.

«Є абсолютно всі шанси. І насправді це вирішить дуже багато проблем в Україні. Наприклад, зараз в Мексиці ми отримали від уряду черговий запит, де ми повинні підтвердити: скільки буде нових робочих місць створено, скільки податків буде сплачено, скільки наукового потенціалу з країни буде залучено до реалізації цього проекту. І сама система законодавства вона повинна вже бути адаптована до реалізації цих проектів. А це означає, що будь-який глобальний інвестор із задоволенням буде інвестувати в Україну», – повідомив він.

Проект Hyperloop створить нові робочі місця для українців – Огільчін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Доктор економічних наук, академік НАН України Валерій Геєц також каже про створення нових робочих місць завдяки майбутньому проекту. Таких чином, на його думку, молодь зможе не шукати робочі місця за кордоном і не мігрувати. Також, він вважає, що Hyperloop дає підстави для розвитку паралельних галузей промисловості в Україні.

«Є ще один спектр позитивного. Якщо Україна зможе це реалізувати, то вона може бути, по-перше, полігоном, на якому це гарно все відпрацьовано і ринком майбутніх транспортних перевезень – чи пасажирських, чи вантажних. Бо зараз і тут йдуть дискусії: чи це мають бути пасажирські чи вантажні маршрути. Якщо на перший погляд, то можливо, скоріш за все, вантажні перевезення, оскільки з людьми це може бути серйозна проблема на першому етапі, як колись ці проблеми виникали, коли людей привчали їздити на поїздах», – зазначає Валерій Геєц.

Раніше портал AIN.ua обпублікував результати дослідження про те, як міг би виглядати запуск Hyperloop в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG