Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібні президенту дострокові парламентські вибори? (Огляд преси)


Минулий тиждень розпочався з політтехнологічної інтриги, мовляв, президент України планує в серпні провести вибори до Верховної Ради. Однак, як стверджує політичний оглядач «Голосу України», ця тема шита білими нитками – дострокові вибори президенту не потрібні. Це типова технологія, але одне з її завдань – дочасно дестабілізувати роботу парламенту, переконує дописувач.

Газета «День» також пише про нагнітання ситуації довкола дочасного переобрання Верховної Ради. Якщо в країні, що воює, дехто говорить про перевибори, то у газетярів виникає запитання – а чи дозріла політична альтернатива? Українці можуть як завгодно критикувати Верховну Раду, але, як переконує автор статті, якби вибори відбулися найближчим часом і сьогоднішні рейтинги були б актуальними, то країна б отримала значно більше популістів у Верховній Раді і більшу квоту для реваншистських політичних сил. Їхній електорат нікуди не подівся – це п’ята частина виборців, яких Київ зараховує до проросійської групи населення. Про інші загрози від дострокових виборів йдеться в статті «...З чим на вибори?».

А в статті «Бойкот» прозорих аргументів» газета «День» розповідає про причини та можливий фінал конфлікту між МОЗ і медуніверситетом імені Богомольця. Це протистояння псує репутацію їх обох, у ньому бракує демократії та прозорих аргументів, все дуже заплутано. І так само заплутано все буде розгортатися, переконує газета.

Верховна Рада ініціювала створення Міністерства у справах ветеранів АТО. Щоправда, як зазначає газета «Україна молода», чим саме має займатися новостворене міністерство, думки депутатів щодо цього розійшлися. Головне, щоб нове відомство не перетворилося на чергову бюрократичну піраміду для перерозподілу бюджетних коштів, зазначає видання.

В цьому ж числі «Україна молода» інформує, що українська влада – переважно в особі Міністерства фінансів – вирішила позбутися такого тягаря, як державні банки. І заодно – стимулювати фінансовий сектор держави для розвитку, пошуку інвесторів тощо. За наступні чотири роки влада має суттєво зменшити свою частку в портфелі цих фінустанов. Рішення, втім, виникло не само по собі, а стало наслідком меморандуму з Міжнародним валютним фондом та деяких рекомендацій, що їх надають Україні представники українських кредиторів. А отже, ставитися до справи треба серйозно, наголошує газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG