Доступність посилання

ТОП новини

Уряд хоче перевіряти блокування заборонених сайтів в Україні: що про це відомо


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Уряд хоче запровадити перевірку блокування сайтів в Україні за допомогою спеціального технічного обладнання, яке встановлять у провайдерів. Із критикою проекту постанови виступило більше ніж 15 громадських організацій. На їхню думку, згаданий документ дозволить спецслужбам безконтрольно стежити за українськими користувачами інтернету. Водночас, деякі експерти зазначають, що у такому випадку силовики просто отримають величезну кількість зашифрованих даних, до змісту яких не матимуть доступу.

Відмовитись від ідеї встановлення спецслужбами будь-яких засобів стеження за інтернет-користувачами закликають владу підписанти відкритого листа, який днями оприлюднила ініціатива «Лабораторія цифрової безпеки».

За їхніми словами, у проекті постанови Кабміну, спрямованої на врегулювання процедури перевірки того, чи справді блокуються заборонені в Україні сайти, декларується вимога встановлення таких пристроїв у провайдерів, але ніде не оприлюднено жодного опису технічних характеристик такого обладнання. Це дає простір для зловживань, зазначає Оксана Романюк, керівник «Інституту масової інформації», який також підписався під згаданим зверненням.

Оксана Романюк
Оксана Романюк

Ми зробили заяву для попередження проти створення в Україні за російським лекалом такого органу, як «Роскомнагляд». Ми – проти того, щоб в Україні створювався «Укркомнагляд»
Оксана Романюк

«Якщо влада буде мати доступ до трафіку, наприклад, окремих громадян, то це буде порушення приватності, погодьтеся. Ми вважаємо, що такі заходи можуть регулюватися тільки через суд. Зараз, наскільки мені відомо, це вже регулюється через суд. Ми зробили таку заяву для попередження проти створення в Україні за російським лекалом такого органу, як «Роскомнагляд». Ми – проти того, щоб в Україні створювався «Укркомнагляд». Ми не кажемо, що він зараз прямо створюється. Ми робимо цю заяву, щоб попередити якісь кроки у цій сфері», – сказала експерт Радіо Свобода.

Навіть Путін так не додумався зробити – депутат

Якщо уряд ухвалить цю постанову, ми прокинемось в іншій Україні, каже член парламентського комітету з інформатизації та зв’язку Роман Семенуха. За його словами, 28 лютого комітет обговорював цю ініціативу Кабінету міністрів і ухвалив рішення оцінити правові підстави регулювати такі зміни саме через підзаконний акт.

Роман Семенуха
Роман Семенуха

Це було зроблено свідомо, щоб, не привертаючи уваги активної частини українського суспільства, це все потайки протягнути
Роман Семенуха

«Навіть Путін так не додумався зробити, це зроблено за допомогою Державної думи, російським парламентом. У нас же, я думаю, це було зроблено свідомо, щоб, не привертаючи уваги активної частини українського суспільства, це все потайки протягнути», – зауважив Семенуха.

Окрім того, зауважує депутат, не зовсім зрозуміло, як саме нововведення буде фінансуватись.

Я спитав, за рахунок якої статті Закону України «Про державний бюджет» 2018 року це буде відбуватися. Я почув феноменальну відповідь: за рахунок «грошей Януковича»
Роман Семенуха

«Я сьогодні на комітеті запитав голову Держспецзв’язку, за чий кошт це відбудеться і скільки це буде коштувати. Представники уряду назвали цифри у 3,5 мільйони гривень, що, на думку фахівців, не відповідає дійсності. Якщо таке обладнання буде встановлене на тому переліку із 15 провайдерів, за різними оцінками, це буде понад 100 мільйонів гривень. Я спитав, за рахунок якої статті Закону України «Про державний бюджет» 2018 року це буде відбуватися. Я почув просто феноменальну відповідь: за рахунок «грошей Януковича». Тобто, наскільки я зрозумів, це також планується зробити без Верховної Ради», – заявив депутат.

Радіо Свобода надіслало Держспецзв’язку запит із проханням роз’яснити ці питання і очікує на відповідь.

Що саме знатиме СБУ про інтернет-користувачів?

Більшість спроб держав контролювати інтернет – це просто викинуті на вітер кошти, вважає керуючий експерт з онлайн-комунікацій Максим Саваневський.

Максим Саваневський
Максим Саваневський

Переважна більшість комунікації між людьми через сервіси відбувається по зашифрованому каналу комунікації
Максим Саваневський

«Поки що не зрозуміло, про які конкретно засоби йде мова. Якщо мова йде про фільтрування всього трафіку, то це означає, що фактично треба зберігати весь трафік десь. І я собі слабко уявляю, як це може робити зараз держава. А якщо йдеться про вибіркову фільтрацію трафіку, то це означає, що потрібні доволі потужні обчислювальні можливості. Загалом, на сьогодні технологія передачі даних побудована у такий спосіб, що переважна більшість комунікації між людьми через сервіси відбувається по зашифрованому каналу комунікації: коли ми на сайти заходимо, то там на початку вказано не http, а https. Це означає, що передача даних відбувається у зашифрованому вигляді. І хай що там встановлюють на рівні провайдера, ні він, ні СБУ не зможуть розшифрувати ці дані», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

У травні минулого року президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Це рішення, зокрема, зачепило сервіс «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайт Mail.Ru Group, антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів. В Інтернет-асоціації України заявляли, що для здійснення блокування російських сайтів, що потрапили під санкції, провайдерам може знадобитися час і значні кошти на переоснащення обладнання та зміни топології мережі.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG