Доступність посилання

ТОП новини

«Кожен може стати жертвою»: як підготуватися до обшуку в окупованому Криму


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Тетяна Курманова

Як кримчанам треба поводитися під час обшуків, вилучення речей, затримання та складання протоколу? За що російські силовики найчастіше затримують жителів окуповнаго півострова? Як убезпечити себе від політичного переслідування?

На ці та інші запитання в ефірі Радіо Крим.Реалії відповідає координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

‒ Як часто російські силовики в окупованому Криму проводять обшуки?

Тільки в січні ми знаємо щонайменше про дев'ять випадків

‒ Тільки в січні ми знаємо щонайменше про дев'ять випадків. При цих обшуках зафіксовані процесуальні порушення, шість із них мали певні наслідки для людей: два адміністративних штрафи, два адміністративних арешти терміном у 10 діб і, на жаль, дві нові кримінальні справи за публікації в соціальних мережах, причому суд вже обрав затриманим запобіжний захід ‒ утримання в СІЗО. Швидше за все, можна говорити про те, що список політв'язнів поповнився на дві особи.

Ольга Скрипник
Ольга Скрипник

‒ Як силовики обґрунтовують такі обшуки?

‒ У цих випадках ‒ під приводом того, що вони шукають групу терористів із гранатометами та іншою зброєю. Насправді частина статей ‒ адміністративні, й навіть кримінальні справи стосуються публікацій у соцмережах. Тому дії ОМОНу явно неправомірні й не відповідають тому, про що потім кажуть самі силовики. Тут можна знайти масу порушень.

‒ Що робити кримчанину, до якого прийшли з обшуком?

Якщо ви не скоювали злочинів, поводитеся порядно, то, звичайно, ви не чекаєте, що до вас увірвуться рано-вранці, виб'ють вікна та пришлють цілий наряд ОМОНу

‒ Найголовніша проблема, як правило, ‒ це психологічна неготовність. Якщо ви не скоювали злочинів, поводитеся порядно, то, звичайно, ви не чекаєте, що до вас увірвуться рано-вранці, виб'ють вікна та пришлють цілий наряд ОМОНу. Треба розуміти, що буквально кожен може стати жертвою незаконних дій Росії в Криму. Тому бажано щонайменше не пропускати інформацію, яка може допомогти. Навіть у такій ситуації у вас є мінімальний набір інструментів для захисту. Потрібно мати під рукою телефони та інші контакти правозахисних організацій або адвокатів.

‒ Тобто це все треба зробити ще до обшуку?

‒ Так. Частина адвокатів і правозахисників і так публічні, можна заздалегідь подружитись у соцмережах. Зателефонувати до севастопольської або сімферопольської колегії адвокатів ‒ теж варіант. Усі ці контакти також мають бути у ваших родичів. Окрім того, потрібно налагодити оперативну комунікацію з вашими близькими, щоб одразу ж сповістити їх про обшук. Розголос щонайменше заважає силовикам вас викрасти. Згадайте випадок із Ренатом Параламовим: його викрали, катували й відпустили лише після того, як правозахисники підняли шум.

‒ Чи можна не відкривати двері?

‒ Навіть якщо ви бачите, що за дверима стоїть конкретна людина в формі, не треба одразу йому відчиняти та впускати до будинку. Можна вийти самому й ввічливо поцікавитися, в чому справа. Якщо ж до вас стукають у двері, не надають жодних документів, ви можете не відкривати. Навіть якщо вони щось показують через вічко, спочатку вийдіть, ознайомтеся з паперами. Це має бути копія рішення суду або постанова слідчого про обшук.

‒ Яким саме має бути формулювання про проведення обшуку?

Дуже часто російські силовики оформляють це як обстеження житла

‒ Дуже часто російські силовики оформляють це як обстеження житла, а воно передбачає зовсім інші процесуальні дії! Зокрема, дії співробітників поліції або ФСБ у такому випадку серйозно обмежені. При обстеженні житла взагалі нічого не можна вилучати. Тому прочитайте уважно, що зазначено в документах, перевірте навіть адресу. Краще зробіть фотокопію, перепишіть номер жетона й відомості про того, хто проводить обшук. Точно так само з понятими, ви маєте знати їхні імена. Бувало, що ці люди приходили в стані алкогольного сп'яніння, були не в собі. Зазвичай вони постійно співпрацюють із ФСБ.

‒ Понятих можна замінити?

Якщо ви вдома одні, то потрібно в кожну кімнату заходити разом із силовиками, щоб вони нічого не могли підкинути

‒ Так, ви маєте право вимагати їхньої заміни й запропонувати своїх понятих. Далі, якщо ви вдома одні, то потрібно в кожну кімнату заходити разом із силовиками, щоб вони нічого не могли підкинути. Ідеально вести відео- або аудіозапис. Також варто чітко, вголос запропонувати поліцейським дочекатися адвоката, якому ви тільки щойно зателефонували. На жаль, адвокати за призначенням найчастіше співпрацюють зі слідством, пропонують з усім погодитися і в усьому зізнатися. Так чи інакше, в протоколі є спеціальна графа для ваших заперечень ‒ заповніть її всіма претензіями, які виникли, не залишайте після своїх слів порожнього місця, ставте прочерки.

‒ Які ще практичні поради можете дати?

‒ Краще, щоб ваші телефони та комп'ютери були запаролені. Якщо вас привезли до відділення для з'ясування чого-небудь, то без висунення звинувачень там можуть тримати тільки три години. Коли людина зникає в поліції або ФСБ на більший термін, треба бити на сполох.

‒ Чи має якесь значення лояльність кримчанина до російської влади?

‒ Навіть якщо ви лояльні до Росії або особисто до Володимира Путіна, це навряд чи вас врятує. За чотири роки вималювалася загальна тенденція: з обшуками приходять до будь-яких незгодних. Навіть якщо ви зараз нічого не робите, але 2014 року засвітилися на якомусь мітингу, який російська влада розцінила як опозиційний, до вас можуть прийти вже сьогодні, ви – на олівці. Колишні українські військові та держслужбовці, які не співпрацюють із Росією, теж у групі ризику. Мусульмани ‒ окрема категорія, їх часто підозрюють у співпраці з організацією «Хізб ут-Тахрір». Так що в Криму переслідують людей цілого спектра політичних поглядів.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG