Доступність посилання

ТОП новини

Як виглядає найбільш таємничий фігурант «кокаїнової справи» Андрій Ковальчук? 


Людина, яку російські слідчі називають ватажком злочинної групи, пов'язаної з контрабандою кокаїну, стверджує, що ні в чому не винна. Андрій Ковальчук не збирався перевозити кокаїн, а купив 360 кілограмів кави, коньяку і цигарок, залишив все це в комірці російської школи в Буенос-Айресі і потім півтора року намагався повернути назад, а кокаїн йому підкинули. Таку версію свого підзахисного розповів адвокат Ковальчука Володимир Жеребенков.

Про те, хто ж такий Андрій Ковальчук, стає відомо трохи більше.

Досі пір МЗС Росії стверджувало, що Ковальчук не є співробітником посольства, через це твердження виникли деякі протиріччя. Марія Захарова зробила навіть персональну догану журналісту «Ехо Москви» Олександру Плющеву, який повторив за аргентинською прокуратурою, що Ковальчук працював в посольстві Росії в Буенос-Айресі.

Після цього прес-аташе посольства Росії в Німеччині заявив, що Андрій Ковальчук не був співробітником і цього посольства, як стверджувало видання «Росбалт».

Співробітник безпеки

Але, як з'ясували журналісти, Андрій Ковальчук був співробітником департаменту безпеки МЗС, тобто формально не дипломатом, а вихідцем зі спецслужб.

Вони встановили, що Андрій Федорович Ковальчук – 1968 року народження, народився в Чернівецькій області України, у той час – УРСР, і не пізніше 1993 року одержав російське громадянство. А фотографію Андрія Ковальчука 28 лютого опублікувало видання «Росбалт».

Іншим журналістам вдалося відшукати фотографію Андрія Ковальчука, яка прояснює його статус в системі безпеки МЗС.

Перший секретар російського посольства в Аргентині Олег Воробйов повідомив слідству, що познайомився з Ковальчуком у лютому 2016 року на прийомі в посольстві з нагоди візиту до Аргентини делегації МВС.

Ковальчук представився співробітником департаменту безпеки МЗС. Фотографії з цієї зустрічі збереглися на сайті посольства в Аргентині.

Високий чоловік у сірому піджаку, на вигляд під 50 років, дуже схожий на фотографію знайдену «Росбалтом». Поруч з ним, через дві людини стоїть офіцер безпеки Олег Воробйов, а в центрі сивочолий чоловік – це заступник голови відділу кадрів МВС генерал-майор Володимир Вікторович Грішин.

28 лютого німецький телеканал «ОстВест» зумів розшукати в Німеччині людину, яка знайома з Ковальчуком. Це барон Костянтин фон Босснер, він же Костянтин Лоскутніков, російський бізнесмен, відомий як засновник товариства православних меценатів в Німеччині. Він так само володіє сигарним бізнесом.

«Кілька років тому його привів до мене в офіс високопоставлений працівник «Газпрому» Німеччини і представив як полковника, керівника спецслужб, який курує посольства або консульства на території Європи, Азії і Латинської Америки. Пан Ковальчук, як і багато інших, спробував наші продукти, викурив наші сигари, попив наш коньяк. А потім, протягом багатьох років з'являвся з проханням: дай один або інший зразок. Ми відкриті для будь-якого виду співпраці. Тому він отримував від нас якісь зразки і коньяку, і сигар. Але жодної угоди, жодного контракту укладено так і не було», – розповів фон Босснер.

Історія питання

За версією посла Росії в Аргентині, кокаїн в посольстві виявили наприкінці 2016 року. Слідчий департамент МВС Росії порушив справу лише 15 листопада 2017 року, тобто майже через рік.

МВС і МЗС пояснюють зволікання тим, що для перевезення кокаїну з Аргентини до Росії наркоторговці планували використовувати дипломатичну пошту та чекали слушного моменту. За їхньою версією, щойно вантаж був доставлений до Росії і його забрали Алі Аб`янов і ще двоє росіян – усіх одержувачів заарештували і висунули їм звинувачення в контрабанді та спробі збуту наркотиків.

Російське МЗС називає Аб`янова «технічним співробітником» посольства, який працював в Буенос-Айресі за тимчасовим контрактом. Валізи він нібито декларував як особистий вантаж, який після закінчення контракту не встиг вчасно відправити на батьківщину.

За версією російського МЗС (вона була озвучена після початку скандалу), російські дипломати самі повідомили аргентинській поліції про підозрілі валізи, а канал поставки наркотиків був ліквідований під час спільної операції Росії та Аргентини.

Аргентинська преса опублікувала кілька прослуханих розмов учасників операції на аргентинському боці, з яких випливає, що події розгорталися інакше. За їхньою версією, співробітники посольства знали про наркотики та їхнє постачання і брали участь у схемі.

У російському МЗС це категорично заперечують.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время».

  • Зображення 16x9

    Тимур Олевський

    Журналіст із Москви, працював у відомих російських ЗМІ, висвітлював події в Україні та на Близькому Сході, працював кореспондентом радіо «Эхо Москвы» і телеканалу «Дождь». На телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода за участі «Голосу Америки», веду програму «Вечір».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG